HP TouchSmart IQ770 PC

Vi har fra fylt opp huset med server på loftet, stasjonær PC på gutterommet, bærbar i senga og et mediesenter i stua. Denne TouchSmarten vil HP vi skal plassere på kjøkkenet. Se video.

En sjelden gang gir gutta på toppen en og annen designer et budsjett, en tidsfrist, noen komponenter og klar beskjed om å lage "noe nytt". Det kan være nokså skummelt, siden tross nesten alle har en nokså klar formening om hvordan en PC bør se ut.

Så når HP viste fram sin TouchSmart IQ770 PC på CES-messa i januar ble det mye trafikk rundt produktet. Alltid greit med nye ting, men hva i all verden skulle den brukes til, og hvorfor var den ikke formet som en "skikkelig" PC? Vi har prøvd å finne ut av akkurat det.

Utseendet er altså utradisjonelt, og etter å ha hatt denne PCen på utstilling her på bruket noen dager har det vist seg at selv om den også har fått et par "det styggeste jeg har sett" er de fleste nokså avventende og heller beskriver den som ...spesiell. Men noe skjønnhetsstempel har den altså ikke fått.

HP TouchSmart IQ770 PCDen sorte saken som stikker opp fra skjermen er ikke noen antenne, det er stylus-pennen som kan stikkes ned der når den ikke er i bruk.

Spesifikasjoner:

 • AMD Turion 64 X2 TL-52 @ 1,6 GHz
 • 19" touchscreen i bredformat m/høyttalere (1440 x 900 piksler)
 • 2048 MB DDR2-minne
 • 320 GB harddisk (7200 rpm)
 • Slot-in DVD-brenner med LightScribe
 • nVidia GeForce Go 7600, 256 MB RAM (opp til 512 MB delt)
 • GB LAN og WLAN (a/b/g), IR-mottaker, blåtann
 • 6 x USB, 2 x FireWire (4 og 6-pins), 1 x CardBus (PCMCIA)
 • Kortlesere for SD, MMC, xD, MS/PRO, CF type I/II, MicroDrive
 • Stereolyd inn, 5.1 og digital lyd ut
 • Mini-VGA ut (overgang medfølger), S-Video inn
 • Integrert webkamera og mikrofon
 • TV-kort
 • Plass for HP Pocket Media Drive
 • Plass for HP fotoskriver
 • Trådløs mus og tastatur
 • Dimensjoner B/D/H: 55,3 x 28,9 x 48,0 cm
 • Vekt 17,3 kilo
Operativsystemet er Windows Vista Home Premium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærbar PC?

HP TouchSmart IQ770 PC


Den observante leser ser straks at prosessor, grafikkort og minne er av typen vi vanligvis finner i bærbare PCer, bare harddisken på 320 GB er av den vanlige 3,5-tommers typen. Dette gir selvfølgelig datamaskinen noen fordeler når vi tenker på plass, varme og støy, men oppgradering av minne er for eksempel ikke like greit siden vi kun har plass til to minnemoduler.

Men når det gjelder størrelse og ynde er det ikke mye som minner om en bærbar. Høyttalerne - som for øvrig gir deg lyd på høyde med en god TV - er plassert på sidene av skjermen og gjør denne ekstra bred.

Ser vi på vekten er det heller ikke her noe som minner om en portabel datamaskin. Siden skjermen til en viss grad kan heves, senkes og tiltes har HP stappet litt ekstra vekt inn i maskinens "fot". Med en matchvekt på 17 kilo er det godt mulig at den også vil virke avskrekkende på eventuelle innbruddstyver.

Tilkoblingsmuligheter:

HP TouchSmart IQ770 PCForan har vi uttak for hodetelefoner, slot-in DVD-brenner med medieknapper, to kortlesere og et lokk som skjuler tilkoblinger for lyd, bilde, FireWire og USB.

HP TouchSmart IQ770 PCBak er det plassert LAN (WAN er også innebygd), flere USB og egen strøm/USB til skriveren dersom du vil ha en som står oppå PCen. "Mini VGA ut" kommer med adapter til vanlig VGA. På bildet er dekselet bak fjernet.

"Trykkfølsom" skjerm

Skjermen er ikke en vanlig berøringsskjerm i vanlig forstand, og det er noe vi er glad for. Som vi så på HPs Pavilion tx 1020ea kan belegget som dekker mange touchskjermer senke den visuelle kvaliteten betraktelig.

Dette er altså ikke tilfelle med TouchSmart IQ770, som har en klar og god skjerm med kontrastbelegg. Her er det et nett infrarøde følere ved skjemens kanter som registrerer bevegelser og trykk. Faktisk trenger du ikke være nær skjermen i det hele tatt, en millimeter eller to fra holder.

For enkel navigering er det en egen HP-applikasjon kalt HP SmartCenter som mer eller mindre integreres med Windows' eget Media Center. Det gjør at PCen i stor grad kan styres med fingertuppen - eller den medfølgende stylus-pennen.

HPmediasenterPC (wmv 8 574 kB)

I filmsnutten under kan du se hvordan dette virker i praksis:

Går du for øvrig lei av å trykke på skjermen følger det også med en trådløs mus og ditto tastatur som kan skyves inn under PCen når det ikke er i bruk.

Her er IQ 770 avbildet med skjermen i laveste posisjon og fotoskriveren Photosmart A618 koblet til(følger ikke med).

Som du ser har skjermen snarveier på siden (kanal/lyd opp og ned). Høyre side har også en åpning for portabel harddisk.
Her er IQ 770 avbildet med skjermen i laveste posisjon og fotoskriveren Photosmart A618 koblet til(følger ikke med).

Som du ser har skjermen snarveier på siden (kanal/lyd opp og ned). Høyre side har også en åpning for portabel harddisk. Vis mer


Kjøkkenmaskin

Denne datamaskinen er tenkt som en slags felles PC som bør stå på et naturlig samlingspunkt, for eksempel kjøkkenet eller kanskje gangen dersom du har god plass der. Mangler du TV på kjøkkenet - men har analoge signaler - minner vi om at den har innebygd TV-kort, slik at også Far kan briljere på kjøkkenet når han finner ut hvordan han skal spille inn alle matlagingsprogrammene.

Hvordan den blanke skjermen vil bli seende ut etter en god dose matos og fettete fingre er noe vi kan gjette oss til, og det er ikke spesielt pent. Pusseklut manglet i pakken vår, men pusseinstrukser får du i bruksanvisningen. Og så følger det heldigvis med fjernkontroll.

HPs nevnte Smart Center er et berøringsskjermvennlig grensesnitt som innebefatter flere applikasjoner. Verd å nevne er det enkle bildebehandlingsprogrammet HP Photosmart Touch, der du med fingeren kan rotere bilder, beskjære dem og fjerne røde øyne. Og med et tastetrykk til skriver du dem ut, raskt og effektivt. I det minste i teorien. For vår del fikk vi riktignok med en fotoskriver (PhotoSmart A618) hvis størrelse er spesialtilpasset IQ770. Men hver gang vi ville skrive ut fra fotoapplikasjonen fikk vi kun en feilmelding.

HP TouchSmart IQ770 PCEt annet program som så avgjort er verd å nevne er HP SmartCalendar som er en blanding av kalender og elektronisk oppslagstavle. Her kan hvert familiemedlem ha sin egen bruker, eller du kan kjøre hele familien under ett. Legg inn avtalene dine i kalenderen, så vil du bli minnet på hva som skjer.

Moro er det også med "post-it-lappene", som du kan skrive/tegne på, og legge til stemmeopptak dersom du ønsker det.

Vurdering

HP TouchSmart IQ770 PC er en snodig PC. I all hovedsak virker det mer som et konsept ute på prøve enn en fiks ferdig løsning - for eksempel føles det som det er en del mangler på programvaresiden.

Programmet med kalender og gule lapper er kult, men i realiteten tror vi det likevel er raskere med kalendere på veggen og et lappesystem på kjøleskapdøra.Fotoprogrammet fungerte utmerket helt til vi skulle skrive ut bildet vi hadde redigert, men det er jo en essensiell del av poenget med akkurat den applikasjonen.

HP TouchSmart IQ770 PC


Det touch-vennlige brukergrensesnittet bruker også generelt litt for lang tid for å gå fra en applikasjon til en annen, og overgangene er ikke spesielt elegante. Totalt sett er det altså rom for en del fikser og oppdateringer.

Men når alt dette er sagt MÅ du ikke ha den på kjøkkenbenken eller bruke touchskjermen. Den fungerer fremdeles utmerket som TV, frittstående mediesenter eller ren PC. AMD-prosessoren er ikke av de sterkeste, men kombinert med 2 GB minne og grafikkløsningen nVidia GeForce Go 7600 har den nok datakraft til også å dra de fleste spill - om enn ikke med alle detaljer skrudd på maks.

Stem her:

Pen eller pyton? (Avsluttet)
Synes da den var litt kul...(61%) 240
Uten tvil pyton(21%) 81
Eh, er jammen ikke sikker(19%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


TouchSmart IQ770 PC er ennå langt unna det norske markedet, for først skal den prøves ut i noen få land. Det er snakk om at den skal komme hit i oktober. Prisen er et annet punkt som heller ikke er fastsatt ennå. Omregnet fra engelske pund vil den ligge på omtrent 15 tusenlapper, men vår mann i HP kan fortelle at de håper å få den ned en del i pris til høsten.

Kommer den ned i rundt ti tusen vil den egentlig ikke være så galt priset for en såpass unik maskin, men det store spørsmålet blir da selvfølgelig om du vil dra med deg denne inn i huset ditt - og om du kommer til å bruke den.

Skal du ha du fest vet du dog at du med denne har noe å snakke med gjestene om - og ikke minst underholde den gjengen som alltid samles på kjøkkenet.