HP Sprout – fremtidens stasjonære PC?

Med projektor i stedet for tastatur.

<strong>KREATIVT:</strong> HPs nye Sprout-PC åpner for kreativ bruk. Foto: HP
KREATIVT: HPs nye Sprout-PC åpner for kreativ bruk. Foto: HPVis mer

Om bare et par uker lanserer HP sin nye stasjonære PC, Sprout. Med en amerikansk prislapp på 1899 dollar (nesten 13.000 norske kroner) er det ingen billig maskin, men så har den også et par triks i ermet som er ganske oppsiktsvekkende.

Sprout er en såkalt alt-i-ett-maskin der både prosessor, harddisk, minne og den slags er innfelt i skjermen, på samme måte som hos Apples iMac-maskiner.

Les også: Den nye iMacen har superoppløsning

Uten mus og tastatur

Men der de fleste slike maskiner leveres med mus og tastatur, er disse fraværende på HPs Sprout-enhet.

I stedet finner man en projektor på toppen av skjermen som kan projisere et bilde på den medfølgende berøringsmatten.

I tillegg har den et innebygd kamera med 14 megapikslers oppløsning.

HP Sprout – fremtidens stasjonære PC?


Det gir maskinen mange bruksmuligheter. Maskinen kjører en spesialutgave av Windows 8.1 der både matten og skjermen er berøringsfølsomme, og der du for eksempel kan bruke Windows-apper direkte på matten og flytte vinduer mellom den og skjermen.

Scanner i 2D og 3D

Du kan også legge ark direkte på matten for å skanne dem med 220 DPI-oppløsning. I tillegg finnes mulighet for å skanne 3D-objekter.

Foreløpig er mulighetene for å rotere bildet begrenset, men HP vil komme med en oppdatering om noen måneder som tillater full 360-graders skanning.

Matten kan også brukes til tegning og skriving med en kapasitiv penn, som også følger med i pakken. Matten har for øvrig støtte for flerberøring med inntil 20 samtidige trykk.

Les også: 3D-skriver til overkommelig pris

Den kan selvsagt også brukes til spill, og ganske spennende er også muligheten til å bruke ulike objekter på matten for å interagere med maskinen og ikke bare fingertrykk; for eksempel ved å spille spill ved å flytte på fysiske brikker på matten.

Her ser du en video fra HP som gir en liten smakebit av hvordan maskinen fungerer:


Noen spesifikasjoner

HP Sprout har altså en 23-tommers skjerm med full HD-oppløsning, Intel Core i7-prosessor (Haswell, 3,2GHz), 8GB RAM, 1TB hybriddisk, Nvidia GeForce GT 745A-skjermkort (2GB), 1Gbps kablet nettverk, støtte for 802.11 a/b/g/n (altså ikkke ac), 2x USB3, 2x USB2 og SD-kortleser.

Mer informasjon om maskinen finner du på sprout.hp.com.