HP Spectre X360 med OLED-skjerm

En av de beste hybridene vi har testet, kommer nå også med OLED-skjerm. Vi har sett nærmere på hva det betyr i praksis.

<B>PC MED OLED</B>: Det er ingen tvil om at den er bedre, men du må belage deg på å betale temmelig mye mer for en PC med OLED-skjerm. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PC MED OLED: Det er ingen tvil om at den er bedre, men du må belage deg på å betale temmelig mye mer for en PC med OLED-skjerm. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner å bli mange år siden vi første gang skrev om OLED her på Dinside. Den gang ble skjermteknologien omtalt som noe for fremtiden, og fantes kun i et fåtall produkter med minidisplay uten farger. Nå, 13 år senere, er teknologien på plass i stadig flere TV-er - og nå også PC-er.

Perfekt sortnivå
En OLED-skjerm har mange fordeler kontra vanlige LED-baklyste LCD-skjermer. De er for det første langt enklere i oppbygningen. LCD-skjermer består av mange lag med bak- og sidelyste filtre, reflektorer og diffusere, mens OLED-skjermer har kun en bakplate og ett lag med piksler som hver og en gjengir riktig farge med riktig lysintensitet:

MER KOMPLEKS: En LCD-skjerm er langt mer kompleks i oppbygningen enn en OLED-skjerm. Når alle barnesykdommene er borte og produksjonen tar seg opp, forventer de fleste at LCD-teknikken raskt blir utkonkurrert.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MER KOMPLEKS: En LCD-skjerm er langt mer kompleks i oppbygningen enn en OLED-skjerm. Når alle barnesykdommene er borte og produksjonen tar seg opp, forventer de fleste at LCD-teknikken raskt blir utkonkurrert. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Dette muliggjør ikke bare tynnere paneler (verdens tynneste OLED-skjerm måler kun 1mm), men betyr også bedre innsynvinkler. Dessuten - når noe i bildet er sort, er ikke pikslene i disse områdene tent i det hele tatt, og vi oppnår det vi omtaler som perfekt sortnivå.

PERFEKT SORTNIVÅ: Overgangen mellom ramme og skjerm er ikke synlig. På en OLED-skjerm er sort helt sort. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PERFEKT SORTNIVÅ: Overgangen mellom ramme og skjerm er ikke synlig. På en OLED-skjerm er sort helt sort. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Kan trekke mindre strøm

En annen fordel er at piksler som er slukket, ikke bruker strøm. Dermed har skjermene også potensiale til å bruke mindre strøm enn LCD-skjermer. Når vi sier potensiale, henger det sammen med at produsentene av LCD-paneler også gjør stadige forbedringer som begrenser forskjellene, blant annet gjennom lokal dimming av baklys i områder av bildet som skal være mørke.

Og selv om OLED-skjermer er langt enklere enn LCD i oppbygningen, er de foreløpig dyrere å produsere. Enkelte barnesykdommer kan også henge igjen. Dette er faktorer som gjør at de fleste TV- og PC-produsentene fortsatt har hovedfokus på LCD.

Turen har kommet til PC-en

Foreløpig er det kun to PC-modeller i det norske forbrukermarkedet som er utstyrt med OLED-skjerm, hybridene Lenovo Thinkpad X1 Yoga og HP Spectre X360. Merk at begge maskiner også kommer med LCD-paneler, til ganske mye lavere pris. Vi har testet begge to.

Nå har vi sett nærmere på OLED-utgaven av HP Spectre X360. Denne koster i skrivende stund fra 17.990 kroner i rimeligste butikk, noe som er rundt 2.000 - 2.500 kroner mer enn LCD-utgaven. Skjermoppløsningen er den samme - 2.560 x 1.440 piksler.

Våre inntrykk

Det første som slo oss var at bilder og videoer hadde svært høy kontrast og klarhet. Det var et enorm trøkk i fargene, og lyse elementer på mørk bakgrunn virket nærmest å være på vei ut av skjermen.

I Windows-miljøet var også fargene intense, spesielt rødt og grønt. Det samme gjenspeilte seg i bilder og i videoer, gress og skog ble nesten irrgrønt.

STERKE FARGER: Med standardinnstillingene ble spesielt grønne og røde farger i overkant sterke, mener vi. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
STERKE FARGER: Med standardinnstillingene ble spesielt grønne og røde farger i overkant sterke, mener vi. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Vi sammenlignet med en annen PC som er på testbenken, en Multicom Talusa med en god, matt IPS-basert LCD-skjerm fra LG Electronics. Her var fargene langt mer nøytrale, de mørkeste områdene var samtidig merkbart lysere, noe som gjorde at bildene fort virket mye flatere.

Vi har prøvd å illustrere forskjellene i denne videoen:

Kan tones ned

På oppgavelinjen fant vi imidlertid en innstilling for fargeintensivititet. Denne var satt som Vibrant som standard. Ved å endre til Neutral ble opplevelsen mer virkelighetsnær, mener vi. Kontrasten var fortsatt svært mye bedre enn på IPS-skjermen, mens fargeforskjellene var blitt noe mindre.

VIKTIG INNSTILLING: Natural er absolutt vårt foretrukne fargevalg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VIKTIG INNSTILLING: Natural er absolutt vårt foretrukne fargevalg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Videre viste det seg at det innsynsvinkelen likevel kan spille en viss rolle for bildet. Jo skarpere vinkelen var ovenfra, desto grønnere ble hvite felter i bildet. Forklaringen kan ligge i den speilblanke berøringsoverflaten, men er uansett ikke noe stort ankepunkt, all den tid at innsyn fra sidene var uproblematisk, som demonstrert her:

Vi målte også batteritiden ved kontinuerlig videoavspilling. X360 med LCD klarte rundt 7 timer. OLED-utgaven sluknet etter 466 minutter, noe som betyr rundt 45 minutter bedre batteritid på OLED-utgaven. Ifølge HP skal batteritiden under variert bruk være omtrent lik.

Variabel tilgang på paneler

Fra HP får vi samtidig opplyst av interessen for OLED-utgaven har vært stor, men de vil ikke røpe om vi snart får se flere modeller med skjermteknologien.

- Det avhenger blant annet av hvor god tilgang vi har på paneler. Det har til tider vært en utfordring å skaffe nok paneler til X360, sier PC-produktsjef Stig Myklebust hos HP, Til Dinside.

Konklusjon

Vi har latt oss begeistre over OLED-TV-er de siste par årene, nå er tiden kommet til PC-skjermer. Her får du en fantastisk god kontrast med klokkerene overganger mot perfekt sort. Fargene kan nok oppleves som litt i overkant intense i forhold til virkeligheten, men vi tipper det nettopp er slik mange vil ha det.

Er det verdt å betale 2.500 kroner mer, bare for å få en PC med OLED? Der er vi mer i tvil. Hadde prisen vært omtrent den samme, hadde vi garantert gått for OLED. Og hvis det går slik flere skjermprodusenter har sagt gjennom mange år, er det ingen tvil om at den dagen vil komme før eller siden.

Testen av Spectre X360 med LCD-skjerm, finner du her.

LES OGSÅ:
Samleside: OLED
Dinsides TV-tester
Dinsides PC-tester