HP Scanjet 3400C

Den største skanneren i testen betyr ikke nødvendigvis den beste. Men HP Scanjet 3400C byr på flere gode egenskaper. Vel og merke hvis du har plass på skrivebordet. God plass.

HP Scanjet 3400C
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Hurtigknappene i fronten vil du helt sikkert finne nyttig Foto: BEL
Hurtigknappene i fronten vil du helt sikkert finne nyttig Foto: BEL Vis mer
Kjempenyttig å kunne skanne og eksportere både bilder og tekst i samme operasjon Foto: BEL
Kjempenyttig å kunne skanne og eksportere både bilder og tekst i samme operasjon Foto: BEL Vis mer

HP Scanjet 3400C, med det noe innovative ytre, er ikke noe for folk på farten. Den er klart størst og tyngst av alle skannerne i testen, men har ikke større skanneflate av den grunn. Den skiller seg klart ut fra de andre, ikke bare i størrelse, men også i design. HP vil tydeligvis være med på å forandre det tradisjonelle, beige datautstyret. Spørsmålet er om de har lykkes. Vi tror ikke det, og synes rett og slett skanneren fremstår som klumpete og snodig. Men det er utenpå.

LES OGSÅ:

For spesifikasjonene er det nemlig ikke noe å si på. 600 x 1200 ppi og 36 bit fargedybde er sterke tekniske spesifikasjoner. Oppløsningen er i praksis 600 ppi, siden et bilde ikke kan bestå av flere piksler den ene veien enn det andre. Løsningen blir å interpolere de manglende pikslene i 1200 x 1200, noe som vil bety en reduksjon i kvaliteten. Fargedybden er riktignok noe lavere enn de beste i testen, men det behøver ikke å ha avgjørende betydning for fargekvaliteten.

Både USB og parallell

Som de andre skannerne i testen, er også denne Twain-kompatibel. Det betyr at du kan bruke dine vanlige bildebehandlingsprogrammer, som Photoshop og Paint Shop Pro, og starte skanneren derfra. Som eneste skanner i testen, leveres HP Scanjet 3400C med parallell-tilkobling i tillegg til USB, men er avhengig av ekstern strømkilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skanneren har også hurtigknapper for rask ekspedering av skanningen, for eksempel kan du skanne og skrive ut (fargekopimaskin), og skanne og sende bilder via epost, i en og samme operasjon.

Brukervennlighet i god HP-ånd

HP er kjent for å levere gode brukerveiledninger til sine produkter, og Scanjet 3400C er intet unntak. Installasjonsprosedyren er nøye og enkelt forklart i et utbrettskart, og i tillegg finner du elektroniske hjelpefiler med utdypende forklaring til forskjellige temaer.

Styreprogrammet er derimot litt uoversiktlig, og flere vanlige valg er litt bortgjemt i menyer. Styringsprogrammet har innebygget tekstgjenkjenningsmuligheter, og som eneste skanner i testen klarer HP Scanjet 3400C å skanne både tekst og bilde, og skille disse fra hverandre ved overføring til tekstbehandlingsprogrammet. Vi prøvde det, og det fungerte faktisk veldig bra.

For øvrig får du bildeprogrammet Adobe Active Share. Dette programmet gir deg muligheten til å publisere/dele bildene dine på Internett, samt lage bilde-kataloger, i tillegg til vanlig bilderedigering. Active Share er brukervennlig, men jobber noe tregt med store bildefiler.

Blandede erfaringer med skanningen

Når du løfter lokket på skanneren, blir du møtt av et ubehagelig, skarpt lys. Ingen av de andre skannerne i denne testen har denne ”egenskapen”. Rundt skanneplaten finnes ingen målemerker for objektene som skal skannes, men alt kan kjøres opp i høyre hjørne.

Før selve skanningen tar til, må skannehodet varmes opp. Dette tar gjerne 15-20 sekunder, og kan være litt irriterende. Men skanneren tar det igjen på hastigheten; det tar bare 15 sekunder å forhåndsvise en A4-side.

Selve skanningen av et A4-fotografi i 300 dpi og 36 bits fargedybde, tar 1 minutt og 15 sekunder, også dette er svært raskt. Det er litt merkelig at vi ikke oppnådde høyere hastighet da vi senket fargedybden til 24 bits.

Som eneste skanner i testen kjøres forhåndsvisning på nytt dersom du ønsker å benytte ”descreen”-funksjonen når du skanner sider fra magasiner/blader. Dette tar faktisk et helt minutt. Når du starter selve skanningen av disse sidene, er det bare å sette seg til å lese avisen. I vår test brukte vi 5 minutter og 41 sekunder på denne prosessen, og det er faktisk det tregeste vi har opplevd.

Bra kvalitet

HP Scanjet 340 hever seg klart over skannerne fra Trust og Mustek, men er også en del dyrere. Den har et dynamisk omfang (evne til å skille kontraster i mørke partier som vi tester med en spesiell test-strip) på 1,9, kun forbigått av Canon. Det betyr at skanneren har gode forutsetninger for å få med seg detaljer i mørke partier i for eksempel fotografier.

Her ser du resultater fra HP til venstre, og testvinnereren på dette tidspunktet, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL
Her ser du resultater fra HP til venstre, og testvinnereren på dette tidspunktet, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL Vis mer

Fargegjengivelsen er derimot ikke fullt så god, spesielt blir klare grønnfarger alt for mørke, og generelt er det for høyt innslag av rødt i bildene.

Når det gjelder skarphet, klarer skanneren seg bra, men ikke så bra som Canon. Den klarer seg dog nesten like bra på magasinskanningen, men her er kvaliteten jevnt over bra hos de fleste skannerne.

Konklusjon

Denne skanneren fra HP er kvalitetsmessig et klart bedre valg enn de rimeligste skannerne i denne testen. Spesialfunksjoner som skanning av bilde og tekst i en operasjon, vil nok få mange til å se nærmere på produktet.

Likevel tror vi at størrelsen vil skremme vekk mange potensielle skannerkjøpere. Dessuten finnes andre, mindre skannere i samme prisgruppe, som faktisk gir deg bedre kvalitet, for eksempel Canon Canoscan N656 U.

Les mer...