HP PhotoSmart 912xi

Speilrefleksen HP PhotoSmart 912xi/Pentax EI-2000 skal vise verden at Pentax/HP har digital styrke. Det virker som om Pentax/HP gjerne vil, men ikke får det helt til.

HP PhotoSmart 912xi
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
HP PhotoSmart 912xi

For å være troverdig, må et speilreflekskamera profilere sin egenart, ellers blir det bare en proff design med kompaktkameraets egenskaper. Det synes jeg EI-2000 gjør. Et godt kamera, for all del, men identifiserer seg på falske premisser.

LES OGSÅ:

Poenget med speilrefleksprinsippet er at søkerbildet alltid viser korrekt bildeutsnitt, uansett hvilket objektiv som er montert. EI-2000 fungerer etter dette prinsippet, men mangler utskiftbar optikk. I stedet har kameraet en fast 3x zoom med brennvidder som tilsvarer 34-107 mm på et vanlig kamera. Zoomen er motorisert og aktiveres ved å dreie på objektivets zoomring.

Gode kvaliteter

EI-2000 har en rekke kvaliteter og få svakheter. Kameraet er pent utformet, myk i linjene og med en moderne ”forkrommet” finish. Sett fra brukerens synsvinkel, er det lite å utsette på plasseringen av knapper, ratt og andre betjeningsorganer. De fungerer akkurat som på et vanlig speilreflekskamera. Jeg synes Pentax har lykkes med den klassiske SLR-designen. Den digitale enheten på baksiden likeså. Tydelig og enkelt utformet layout gir brukeren full kontroll.

Et hovedrattet for opptak, avspilling, bilderedigering og PC-tilkobling, med en fire-veis vippebryter i sentrum gir perfekt brukerkomfort. Skjermmenyene er også meget velorganisert, med relativt lettfattelige stikkord, kanskje en smule liten skrift, men ellers meget bra. Den 2” store LCD-skjermen kan dessuten vippes 90 grader oppover for bedre komfort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så vidt jeg husker, var Pentax EI-2000 det første digitale kamera med variabel lysfølsomhet fra ISO 50 til ISO 400. Brikken er en 2/3” CCD, fra Philips tror jeg, med progressiv skanning. Bildekvaliteten fra EI-2000 er overraskende bra, på tross av at oppløsningen ikke er bedre enn 2,24 megapixels.

Gode bilder

Støy er så godt som eliminert, med unntak av ISO 400, fargebalansen er behagelig nøytral, skarpheten er utmerket, autofokusen virket stabil og nøyaktig og eksponeringen var korrekt ved samtlige testmotiver. Om ønskelig kan du også stille avstanden manuelt i ti trinn, fra 10 cm til uendelig. Pentax/HP har gjort en god jobb med den automatiske hvitbalansen, men det er synd at man ikke kan låse en manuelt målt hvitbalanse.

I tillegg til full oppløsning (1600 x 1280) kan du også velge 800 x 640 punkters oppløsning. I begge tilfeller med mulighet for lagring i ukomprimert TIFF format eller tre nivåer av JPEG komprimering (Good, Better eller Best). Pentax leverer bare 8MB minnekort med kameraet, hvilket rekker til 1 bilde i TIFF eller 78 bilder i Good kvalitet. Et kamera i denne kategorien burde ha større lagringskapasitet.

Det vil være en overdrivelse å si at EI-2000 er nedlesset av muligheter og finesser. Heldigvis, vil jeg si. Kameraet har de egenskaper og muligheter du trenger, pluss litt til, og de ekstra finessene er nyttige ting, ikke bare fjas.

En detalj jeg likte godt, var innstillingen for å redigere bildene, i motsetning til andre kameraer der du må velge redigering i forbindelse med avspilling. Intervallfunksjonen er også nokså uvanlig, men sikkert nyttig for en del.

Trådløse tilleggsmuligheter

Du kan også bruke trådløs fjernkontroll på EI-2000, men det er ekstrautstyr. Trådløs overføring mellom to kompatible kameraer er også mulig, samt trådløs overføring til en kompatibel skriver. For nedlasting via kabel, følger EI-2000 USB grensesnitt. EI-2000 er utstyrt med Digita Scripting funksjon. Det betyr at du kan definere automatiske funksjoner og lagre dem på minnekortet som en skript-meny.

Pentax/HP har valgt å bruke et meget kraftig, oppladbart batteri av typen litium-ion, med hele 1400mAh kapasitet. Lader følger naturligvis også med. I tillegg følger det med et adapter som gjør det mulig å bruke fire alkaliske eller Ni-MH batterier i AA-størrelse. Kjempebra!

Konklusjon

Innledningen til testen kan virke negativ. Det skyldes min inngrodde motstand mot tradisjonell SLR-design uten utskiftbar optikk. Pentax EI-2000 er ellers et kamera for elskere av speilrefleks, men som ikke har råd til et av de profesjonelle kameraene.

Pentax/HP valgt en stor (2/3”) CCD fra Philips (tror jeg), med 2,24 megapixels. Det gir begrensninger, men kameraets øvrige egenskaper gir plusspoeng. Digital og fotografisk teknologi av prima kvalitet og brukervennlig utforming, supplert av speilrefleksens unike søkerfunksjon, er min helhetlige dom over EI-2000, alt til en overkommelig pris.

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)