HP PhotoSmart 715

Et digitalt kamera med 3x optisk zoom og en CCD-brikke på 3.3 megapiksler til under 5.000 kroner var utenkelig for bare et halvt år siden. Men det var før HP lanserte sitt Photosmart 715-kamera.

HP PhotoSmart 715
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
HP PhotoSmart 715

HP er ikke av de mest anerkjente navnene på digitalfoto-markedet, men tok skrittet inn i det gode selskap i fjor da de lanserte to kameraer med Pentax-optikk, HP PhotoSmart C-618 og PhotoSmart 912xi. Begge kameraene var relativt dyre, og hadde en oppløsning på 2.2 megapiksler.

LES OGSÅ:

Bilder uten mikkmakk

Nå er HP tilbake med sitt første 3.3 megapiksels-kamera. Optikken er denne gangen hentet fra Canon, zoomen er på 3x optisk + 2x digital. Kameraet har en tradisjonell utforming i grå, matt plast, og er av den meget brukervennlige sorten. Her er det nemlig automatikk på høyt plan; autofokus, automatisk hvitbalanse og automatisk lukkertid (fra 1/40 til 1/3 sekund). Det gjør kameraet spesielt godt egnet for deg som er mest opptatt av å ta bilder uten noe mer mikkmakk.

Kameraet er utstyrt med både optisk søker og LCD-søker. LCD-søkeren må slås på manuelt, fordi den fører til økt strømbruk. LCD-skjermen er OK, men bildet forsvinner nærmest helt dersom du bruker den i sterkt dagslys.

Sparsommelige funksjoner

På toppen av kameraet finner du tre knapper og et lite LCD-panel som viser valgte innstillinger. Knappene styrer blitz (tvungen, automatisk, anti-røde øyne og av), makrofunksjon (nærgrense 20 cm), selvutløser (10 sek). Den siste knappen lar deg velge mellom tre bildekvaliteter, og valgt kvalitet indikeres med en, to eller tre stjerner i panelet. Tre stjerner gir bilder med en oppløsning på 640x480 punkter i JPEG-format, mens to stjerner og én stjerne begge gir bildefiler på 2.048x1.536 punkter, men med ulik komprimering. To stjerner er standard, og gir normalt plass til 20 bilder på det medfølgende minnekortet (16 MB CompactFlash type I). Én stjerne gir plass til omtrent halvparten, men kvalitetsmessig er det ikke mye som skiller disse to innstillingene.

De fleste innstillingene styres gjennom tre knapper på toppen av kameraet
De fleste innstillingene styres gjennom tre knapper på toppen av kameraet Vis mer

På baksiden finner du, i tillegg til LCD-skjermen, zoom-kontroll , knapper for visning av bilder og styring av den meget enkle menyen. Her er det ikke mye å velge mellom. Du kan vise og slette bilder, sette dato og klokkeslett, justere lysstyrken på LCD-skjermen og formatere minnekortet. USB-protokollene SIDC og MSDC bestemmer hvordan PCen skal oppdage kameraet; som en ekstern disk eller som en ”Imaging Device”..

Som en lek i XP

Kameraet kommuniserer med PCen ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen, og drivere til Windows og Mac følger med på CD. I Windows XP slipper du å installere drivere i det hele tatt; kameraet oppdages automatisk som Imaging Device, og bildeoverføringen kan startes umiddelbart. Kameraet har ikke video-utgang, noe som gjør at du ikke kan koble det direkte til TVen for å vise bildene.

HP-programvare for å laste ned, sortere, vise og skrive ut bilder følger med.

PhotoSmart 715 bruker fire standard AA-batterier, og de medfølgende batteriene lever fortsatt etter at vi har tatt nærmere hundre bilder, både med og uten LCD-skjerm og blitz.

Glad i god belysning

Vi har brukt kameraet både innendørs og utendørs, og kan slå fast at kameraet gir best bilder der det er godt med lys. Utendørsbildene ble til dels svært gode og skarpe. Innendørsbildene har vi mer blandet erfaring med; mange av bildene har en del støy, først og fremst der objektene har befunnet seg noen meter unna. Vi fikk også tatt en del makrobilder med godt resultat.

Kameraet bruker ganske lang tid fra du har tatt et bilde til du er klar til å ta neste (typisk 4-5 sek med normalinnstillinger), noe som blant annet gjør det uegnet til å ta serier med bilder av ting som er i bevegelse. Det er derimot relativt kjapt å starte opp; etter 5 sekunder kan du ta det første bildet

Konklusjon

HP PhotoSmart 715 ble et hyggelig bekjentskap. Her er det bare å sette i batterier, skru på kameraet og fyre løs. De optiske kvalitetene er gode, og kameraet klarer seg bra i de fleste situasjoner.

Vi savner likevel videoutgang, oppladbare batterier og mer manuell kontroll, men er selvfølgelig klar over at disse egenskapene ville ha gjort kameraet dyrere. Vi savner også en ”mellomoppløsning”; spranget fra 640x480 til 2.048x1.536 punkter er relativt stort.

Dersom du er en typisk ”pek-og-klikk-fotograf” som ønsker å konvertere til en digital fotoverden, bør du vurdere dette kameraet, siden det kombinerer enkelhet og kvalitet på en god måte.

Klikk her for å se bilder tatt med dette kameraet.