HP Pavilion m7595

Et Media Center med heftige spesifikasjoner og klistremerke med "AMD LIVE!" på. Eller er det egentlig bare en nok en sølvgrå PC med fjernkontroll?

AMD har altså i sommer byttet sokkel til AM2, og HPs Pavilion m7595 er den første Media Center PCen vi har sett som er AMD LIVE!-merket. Det betyr at maskinen rent maskinvaremessig oppfyller de krav AMD mener er nødvendig for god medieavspilling, som blant annet er en AMD 64 X2 prosessor på sokkel AM2, minimum 1 GB RAM og et moderne grafikkort med 128 MB eller mer minne.

HP Pavilion m7595Her er den... Den snodige saken som stikker ut i fronten (den kan skyves helt inn) er en ekstra harddisk, kalt "Personal Media Drive". Mer om den litt ned på siden.

La oss først ta en titt på spesifikasjonene:

 • AMD Athlon 64 X2 5000+ @ 2,6 GHz
 • 2 GB DDR2-minne (2 x 1024 MB)
 • 300 GB SATA/300 harddisk
 • 160 GB PATA "ekstern" harddisk
 • nVidia GeForce 7600GS, 512 MB minne, 2 x DVI ut
 • DVD-ROM
 • DVD-RW +- med LightScribe
 • Minnekortleser for MS/PRO, SD, xD, MMC, CF I, II og MD
 • Tilkobling for firewire (2 stk.) og 6 x USB
 • Integrert 54 Mbps WLAN (b/g) og 10/100 LAN
 • Creative SoundBlaster X-Fi 7.1 lyd ut + digital lyd ut
 • TV-kort med 1 tuner
 • DVI og S-Video ut
 • Jack-plugger for hodetelefoner og mikrofon inn
 • Trådløst tastatur og mus + Media Center fjernkontroll
 • Dimensjoner (B/D/H): 19,0 x 41,5 x 38,5 cm
 • Pris: ca. 11 tusen inkl. mva.
Som forventet er det Windows XP MCE 2005 som er operativsystemet, siden boksen tross alt markedsføres som en Media Center PC. Men den er ikke spesialbygd for stuebruk i form eller tilkoblingsmuligheter slik som Acer Idea 500 vi så på sist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bunn og grunn er dette altså kun en "vanlig" PC som egentlig passer over alt, men HP mener at den altså passer ekstra godt som et Media Center. Og joda, på maskinvaresiden er det meste i orden for akkurat den delen. Om du vil ha en slik boks i stua blir en annen sak.

HP Pavilion m7595
Bak frontpanelet har vi altså: innganger for S-Video og kompositt + stereolyd, utgang for hodetelefoner, mic inn, 2 x USB og firewire.

Baksiden av maskinen byr ikke på noen overraskelser, og skiller seg ikke fra andre datamaskiner.

HP Pavilion m7595


Det følger altså med en ekstern harddisk, en såkalt "HP Personal Media Drive". Det er en ekstern harddisk med en kapasitet på 160 GB, og den er veldig lett å sette inn og ta ut via en egen brønn i fronten av kabinettet. Selve brønnen er igjen koblet til maskinen via USB2.

Det fine er at denne harddisken egentlig ikke trenger en brønn, så du kan enkelt koble den mot andre datamaskiner med USB. Kabel og strømforsyning for dette medfølger.

Ikke spesielt støyende, men...

En AMD Live!-spesifisert PC skal ha en støysvak strømforsyning, og det stemmer nok også at den har. Men det hjelper selvfølgelig kun dersom det også i resten av PCen blir tatt hensyn til støynivået, og det er det ikke gjort i HPs m7595. En 80 mm vifte spinner bak i kabinettet, skjermkortet er ikke passivt, og harddisken(e) er heller ikke av de roligste, så maskinen har derfor et støynivå ikke mye under det vi kan forvente av en "vanlig" PC. Det er så avgjort ingen spesielt støyende PC, men altså er den heller ikke spesielt rolig, så du vil ikke ha noe problem i å høre den i en stille stue. Men med litt volum på TVen er det jo ikke noe problem, og hvilemodusen fungerer upåklagelig.

Vi opplevede heller ikke at maskinen ble så mye varmere ved belastning at den satte opp farten på viftene, så i forhold til hva den har av støypotensiale er vi fornøyd.

Ytelse

Ytelsen er selvfølgelig ikke kritisk med et Media Center, men det er jo greit å vite om du kan spille av HD-film i full kvalitet eller om den duger til noe mer enn kabal. Vi har sammenlignet med noen tidligere testede i samme kategori: Scaleo E og Scaleo C fra Fujitsu-Siemens, samt Acer iDea 500.

HP Pavilion m7595Tid i sekunder, lavere er bedre.

HP Pavilion m7595Høyere poengsum er bedre: den bedre prosessoren og grafikkortet gir oss en ytelse ingen av våre tidligere stue-PCer kan måle seg mot.

Denne maskinen er altså spesifisert etter kravene som settes for en AMD Live!-PC, så det er grunnen til at den har muskler så det holder for en god stund. Som Media Center takler den uten problemer det den blir satt til å gjøre, men hardbarkede HD-entusiaster vil selvfølgelig merke seg at grafikkortet, et nVidia GeForce 7600GS, ikke støtter alt i PureVideo for HD-avspilling. Om vi i praksis ville merke noen stor forskjell er et annet spørsmål. Vi regner uansett at dette i realiteten ikke vil bety noe for 95% av brukerne, men HP kunne jo spandert på seg et 7600GT i stedet, det er ikke så mange hundrelapper i forskjell.

Likevel, vi har hittil ikke vært bortskjemte på den grafikkfronten i ferdige Media Center PCer, så det er hyggelig å se at det faktisk skjer noe der. Grafikkortet er forøvrig kapabelt nok til de fleste moderne spill, også de tyngste spillene dersom du lemper litt på kravene om høye innstillinger.

Windows Vista vil også være en lek for denne maskinen.

HP Pavilion m7595


AMD Live!?

Så hva skiller denne PCen fra en hvilken som helst annen PC? Vel, bortsett fra at den oppfyller kravene AMD har satt til en AMD Live!-PC, absolutt ingenting. Ingen av den programvaren som skal gjøre AMD Live! litt utenom standard kommer installert på maskinen. Men vi skal i løpet av de nærmeste dagene laste ned og se litt på disse programmene, og forhåpentligvis finne ut om de er det som skal til for å velge Live! fremfor tja... Viiv.

Konklusjon

Maskinvaremessig liker vi egentlig HPs m7595 som PC. Den bråker ikke for mye, har en rå prosessor, passe godt grafikkort og et topp lydkort. Generelt er den mer enn god nok til det aller meste, selv om hardbarkede spillere og HD-fantaster sikkert ville ønske seg et enda bedre grafikkort.

HP Pavilion m7595


Som en Media Center-PC har vi på den annen side litt blandede følelser. Ytelsesmessig er det et stort skritt fremover fra de vi har testet hittil, men designet kan ikke akkurat kalles revolusjonerende og WAFen (Wife Acceptance Factor - konefaktor) kan vel heller ikke kalles høy. På den annen side ser vi ikke bort i fra at mange vil foretrekke å skjule sin stue-PC uansett, så det er kanskje like greit å lage den mer funksjonell enn fancy? Men da ville vi gjerne hatt noen flere tilkoblingsmuligheter, litt mer vekt på støyreduksjon (for eksempel passivt kjølt grafikkort) og et TV-kort med to tunere.

Sluttpunktet må bli at det faktisk er en fin PC med noen kjekke detaljer, men bortsett fra at den har fjernkontroll og Windows MCE er det egentlig ikke så mye som skiller den fra andre datamaskiner. Likevel, dersom de noe begrensede tilkoblingsmulighetene passer til ditt system, ser vi så avgjort ikke noe problem i bruke den som stue-PC; du MÅ jo ikke ha den stående fremme heller.

Men det finnes mange andre gode alternativer også, kast for eksempel et TV-kort inn i denne pakken til 10.000, som også inkluderer skjerm, for å få et lignende oppsett.

Eller hvorfor ikke prøve en bærbar som stue-PC?