HP Omnibook 6100

HP er en av flere aktører med lang fartstid i produksjonen av bærbare PCer, og har gjennomført høy kvalitet og et godt utstyrsnivå. I denne modellen har de skrudd inn en 15” skjerm, og vi var selvsagt spente på om testens beste bilde ville dukke opp her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: HP Omnibook 6100
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: HP Omnibook 6100

HP har et godt rykte på seg for driftssikre maskiner med høy kvalitet, og ikke minst god support bl.a. via sine internettsider. Mange av HPs konkurrenter kunne lært ett og annet av å manøvrere seg på HPs supportsider, som ofte er kundens mest lettvinte måte å løse egen problemer på.

LES OGSÅ:

Da vi startet verktøyet HP Instant Support, ble vi etter litt tid ledet rett inn på en nettside med oppdateringer tilpasset vår PC-modell og operativsystem. I tillegg kunne vi kjøre en diagnose på vår PC for å sjekke at alt var i orden. Veldig bra!

Men nå skal vi snakke om hvordan Omnibook 6100 er å bruke.

Førsteinntrykk

Det første vi la merke til etter å ha pakket ut, var den store og brede skjermen, hvor kanten faktisk går litt utenfor undersiden av maskinen. Glippen er såpass liten at det uansett ikke er noen fare for å skade skjermen ved normal bruk og transport. Etter det bar det raskt inn i Windows XP Home edition uten noen problemer. Er det noe som er uklart kan du lese i noe av den medfølgende dokumentasjonen, eller utforske start-menyen i Windows. Der lå det allerede mye support-programmer og tekst installert.

Topp utstyrt

På innsiden banker en Mobile Pentium III 1.13 GHz prosessor, 128 MB RAM, 30 GB harddisk og en ATI Radeon M6 grafikkbrikke med 16 MB RAM. Kombinert med den 15” store, og fantastisk klare skjermen, kan du få et maksimalt bilde på 1400x1050 punkter i 32 biters fargedybe.

Sammenligner vi bildestørrelsen med Dell Inspiron 4100 og Zepto Znote 2001, som begge gir samme høye oppløsning, så vi med en gang at den 15” store skjermen er en klar fordel framfor de 14.1” som konkurrentene. Selv om den høye oppløsningen ikke var noe problem på Dell og Zeptos 14.1” skjermer, kommer detaljer klarere fram og du får økt lesbarhet med 15”. Men, som med alt annet så koster det en del ekstra og du må selv vurdere om det er verdt prisen.

Skulle du falle for denne maskinen lover vi deg en eksepsjonelt klar, lyssterk skjerm med friske farger, hvor selv den minste skrift blir lettlest. Testens beste skjerm, uten tvil.

Da vi sjekket i HPs modellutvalg så vi at Omnibook 6100 leveres med fra 256MB minne og oppover. Hvorfor vår testmodell ble levert med 128 MB minne, vites ikke, men prisen vi oppgir her på kr 27.110,- inkl. mva. er for samme konfigurasjon som vår maskin, men med 256 MB minne.

image: HP Omnibook 6100

Tilkoblingsmulighetene er på topp her. Du får 2 USB-porter, integrert 10/100 mbit nettverk og v90 modem, trådløst 11 mbit nettverk (802.11b-standard), 2 PCMCIA-spor, S-video ut, VGA, PS/2, seriellport, parallellport, lyd ut, mikrofoninngang, og dockingport bak. Dessverre var ikke Firewire-tilkobling inkludert, noe som ville vært prikken over i’en.

Solid og brukervennlig

HP er, i likhet med Dell, en av få produsenter som inkluderer både pekeplate og styrepinne til navigeringen. Begge fungerer presist og museknappene er eksemplarisk myke å trykke ned uten høye kneppelyder.

Tastaturet er nesten i samme høye klasse som på Dell Inspiron 4100, men har langt igjen til Acers fabelaktig gode tastatur. Knappene er stramme og kontante, og sitter godt på plass under skriving. Skrivingen blir også ekstra behagelig siden HP har lagt et mykt plastmateriale i området hvor håndleddet hviler.

Selve kassen er solid utført, med et sterkt lokk som står seg godt mot trykk og belastninger. Her var det ikke mulig for oss å få noen forvrengning i bildet da vi trykte på baksiden, noe som HP skal ha skryt for. En solid kasse betyr lengre levetid for maskinen hvis du er mye på reisefot.

Testresulateter

Vi hadde selvsagt store forventninger til denne godt utrustede maskinen i våre tester, særlig hvis vi tar i betraktning at dette er den dyreste maskinen vi så langt har testet. Den store skjermen alene rettferdiggjør ikke den høye prisen, så her forventet vi høy ytelse fra resten av komponentene.

Det startet bra med Passmark, hvor HP fikk respektable 161.4 poeng, kun slått av Dell Inspiron 4100 med 166.5 poeng. Lengst bak var Compaq Evo N160 med 129.5 poeng. I PCMark 2002 fikk HP 3403 poeng i CPU-testen, mens den ganske likt konfigurerte Dell-maskinen fikk 3622 poeng. På tredjeplass var Zepto Znote 2001 med 3177 poeng, men den har vel og merke 1 GHz prosessor mot Dell og HPs 1.13 GHz prosessorer.

Smårusk

Så oppsto det problemer. Vi fikk ikke 3Dmark 2001 til å kjøre. Programmet svarte at vi trengte en prosessor med MMX-instruksjoner, noe alle Intel-prosessorer har hatt siden ihvertfall 1996. Etter å ha oppgradert det som var å oppgradere av drivere og BIOS fra HPs nettsider, startet programmet fortsatt ikke opp.

Heldigvis fungerte Quake III uten problemer, og her klarte Omnibook 6100 41.6 bilder pr. sekund (fps) i oppløsningen 1024x768 punkter med 16 biters fargedybde. Grafikkløsningen fra ATI ble regelrett parkert av de to GeForce2Go-utrustede Dell- og Zepto-maskinene, som presterte henholdsvis 69.8 fps og 67.8 fps. For at et 3D-spill skal flyte godt, bør du opp i minst 60 fps. Hvis ikke vil grafikken i enkelte partier oppleves som hakkete.

Verdt å merke seg er at ytelsen disse tre maskinene imellom var så godt som jevn da vi brukte 32 biters gargedybde. HP fikk da 39.4 fps, Dell 43.4 fps og Zepto 43.5 fps.
Forklaringen ligger antagelig i at minnebåndbredden i ATI-grafikkbrikken er lavere enn i GeForce2Go-brikken, og at den dermed faller etter i 16 biters fargedybde. I 32-biters fargedybde arbeider alle maskinene så intensivt at begrensningen ikke lenger ligger i grafikkbrikken, men hos prosessoren og i resten av systemet. 3D-spill er altså ikke HP Omnibook 6100s sterke side, men med mindre krevende spill som f.eks. Civilization 3 og Diablo 2 vil den klare seg godt.

Praktiske tester

image: HP Omnibook 6100

Først ut av våre praktiske tester for å se hvordan komponentene i PCen fungerer sammen, var MP3-komprimering. 11 WAV-filer på 290 MB ble komprimert i 128 kbit kvalitet på 3 minutter og 8 sekunder, kun slått av Dell på 2:58. Så testet vi konvertering i høyere kvalitet, med en variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit. Det gikk unna på 5:51, og her var eneste overmann igjen Dell med 5:30.

En DVD-film på 111 minutter skulle så komprimeres til en DivX film med programmet EasyDivX. Her fikk HP et overraskende dårlig resultat, og testens dårligste. Hele 3 timer og 35 minutter tok konverteringen, og Omnibook 6100 ble totalt knust av Compaq Presario 1700 på 2 timer og 53 minutter. Vi er ikke sikre på hva dette enorme spennet kommer av siden ytelsen på både DVD-ROM og harddisk ligger så godt som likt mellom HP og Compaq Evo N160, som klarte konverteringen på 3 timer blank, attpåtil med en 1 GHz prosessor.

Til slutt kopierte vi innholdet fra en hel CD inn på harddisken. Windows XP med sine 484 MB ble valgt til denne testen, siden den består av en god blanding av store og små filer. Ytelsen lå midt på treet i denne testen, og alt var kopiert på 7 minutter og 27 sekunder.

Nok av strøm

HP Omnibook 6100 viste seg som en svært strømsterk maskin, som ikke lar seg avskrekke av lange arbeidsøkter borte fra støpselet. 3 timer og 13 minutter tok det før batteriet var tomt, bare 10 minutter kortere enn Dell Inspiron 4100 som holdt ut i 3:23. Dette er ypperlig i forhold til Compaq Presario 1700 og Zepto Znote 2001 som bare holdt i 2:43 og 2:41.

Dette er blant de tyngste maskinene vi testet denne runden, og vekta stoppet på 2.9 kg. De letteste var de to Compaq-maskinene og Acer Travelmate 621XC, som alle veide mellom 2.6 og 2.7 kg. Den ekstra vekten på HP kommer av den noe større skjermen som også gir utslag i kubikkmålet. 3174 cm2 er det høyeste kubikktallet i testen, men maskinen gir ikke inntrykk av å være stor og klumpete, og er for eksempel bare 2mm bredere enn Acer og 5mm bredere enn Dell Inspiron 4100. Begge de to siste har et mål på 2995 cm2.

Flott maskin, men altfor dyr

Etter å ha blitt kjent med denne PCen over en lengre periode, har vi et veldig godt inntrykk av den i daglig bruk. Dens sterkeste side er uten tvil den 15” store, og fantastisk klare skjermen. Er du ute etter en PC med stor arbeidsflate på skjermen og et bilde du ikke blir trøtt av på mange, mange timer, er dette en maskin du bør se nærmere på.

Ytelsen er også god, akkompagnert av gode tilkoblingsmuligheter. Men siden prisen er på hele 27.110,- (med 256 MB minne) har vi vanskelig for å rettferdiggjøre et kjøp. Zepto Znote 2001 gir deg i de fleste tilfeller jevngod ytelse, har knallbra grafikk med like høy oppløsning, er like fullspekket med utstyr, men koster bare kr 19.224,-. Det er nesten 10.000,- i forskjell, noe vi anser å være mye å betale for 15" skjerm og trådløst nettverk, siden det i bunn og grunn er de største forskjellene mellom disse to maskinene.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!