HP lover deg et ryddigere liv

Hewlett-Packard lover deg muligheten til både underholdning og et velorganisert liv, med håndholdte Jornada 430se. I tillegg skal denne PDAen også hjelpe James Bond…

HP lover deg et ryddigere liv

  1. Stort bilde av HP Jornada 430se

PDAen (personlig digital assistent) Jornada 430se gir deg nye muligheter, i følge produsenten Hewlett-Packard (HP). I tillegg til de ”vanlige” mulighetene for å sende og motta epost og ha tilgang til adresselister og andre data, kan du bruke denne Windows CE-baserte PDAen til å høre på musikk (MP3-filer) i stereo, redigere bilder, høre på lydbøker som er lastet ned fra Internett og til å gjøre lange taleopptak med AudiblePlayer.

Også James Bond skal dra nytte av denne PDAen utover vinteren. I filmen ”The World is Not Enough”, som har premiere i Norge den 3. desember, er en Jornada 430se et av hjelpemidlene 007 bruker for å redde seg selv og verden.

Raskest i klassen?

Jornada 430se har den raskeste håndholdte PC-prosessoren på markedet i dag, i følge HP. Den er utstyrt med en 133 MHz prosessor, 16 MB internminne og 8 MB ROM. I tillegg har den en CompactFlash-port, hvor du blant annet kan koble til lagringskort.

PDAen har tre porter: en IrDA infrarød port, en RS232 seriell port og CF-porten, som er av Type I og II. Dette åpner mulighetene for bl.a. å sende epost ved bruk av mobiltelefon, koble til tastatur, strekkodeleser og annet.

Kjenner deg igjen

Jornada’en blir kanskje nesten som en venn? I alle fall kjenner den igjen både håndskriften og stemmen din.

I tillegg til å kunne skrive inn informasjon med peker og ”tastatur” på skjermen, kan du skrive tekst – med din håndskrift – rett på skjermen med peker-”pennen”.

Lydgjenkjenningen gjør det mulig for deg å si navnet til en person, og så leser PDAen personens telefonnummer tilbake til deg – dog på engelsk.

”Hemmeligheten” ved denne funksjonen, er at samtidig som du legger inn kontaktens navn og nummer i adresselisten, så leser du også inn vedkommendes navn to ganger. PDAen gir tilbakemelding om at den gjenkjenner navnet etter gang nummer to, og så er det bare å rope ut etter ”mor” eller ”Erik” så ofte du vil, og PDAen svarer utrettelig. (Dvs. så lenge litium-ion batteriet varer. Batterilevetid er oppgitt til ca. 7 timer).

Automatisk telefonhjelp

Du kan også få PDAen til å slå telefonnummeret direkte. Som en kuriositet – eller kanskje også som et nyttig hjelpemiddel – kan du til og med ”taste” nummeret uten å røre telefonen: Ved å velge ”puls”-lyd på PDAen og legge denne ved siden av en telefon, vil telefonen kunne gjenkjenne lyden og slå nummeret på grunnlag av dette. (Denne funksjonen virker foreløpig ikke på GSM-telefoner i Norge, i følge Hewlett-Packard Norge).

Bærbart lydbibliotek

Men denne nye modellen i Jornada 400-serien har også andre muligheter når det gjelder lyd, inkludert bedre underholdningsmuligheter i forhold til tidligere modeller.

En innebygget Utopiasoft Hum MP3-spiller med stereolyd gir deg muligheten til å høre på musikk. PDAen har ”selvsagt” et eget uttak for høretelefoner.

I tillegg følger Windows CE-programmene AudiblePlayer og AudibleManager 2.0 med på kjøpet. Dette er en toveis programvare, som du kan installere både på PDAen og PCen. Du kan derfor benytte PDAen som diktafon, og kapasiteten er rundt en time tale per 2 Mb minne.

I tillegg kan du gå inn på nettstedet Audible.com og laste ned lydbøker og nyheter til PCen din (også ca. 1 time tale per 2 Mb minne). Hvis vi tar utgangspunkt i en 64 Kbit ISDN tilkobling, vil det ta deg rundt 4-5 minutter å laste ned én time lyd.

Deretter overfører du lydfilen til PDAen, så du kan høre på bøkene eller nyhetene hvor og når du måtte ønske det. (Bøkene og nyhetskildene som er tilgjengelig i skrivende stund er fra USA, og du må betale en avgift for informasjonen du laster ned).

Du behøver selvsagt ikke å lagre disse lydfilene i internminnet, men kan benytte deg av CF-lagringskort.

Digitalt fotoalbum

Med en16-biters, 65.536-fargers skjerm (240x320 piksler), har du også gode forutsetninger for å se på bilder.

Med programvaren Image Expert kan du legge inn kommentarer direkte på bildene før du sender de videre med epost, eller du kan ordne de i ditt eget, digitale fotoalbum i PDAen.

På vei til Norge


Jornada 430se kan bestilles fra Hewlett-Packard Norge allerede fra 1. oktober, men selskapet planlegger ikke levering til butikkene før rundt midten av november.

Listeprisen vil ligge rundt 5.000 kroner (inkl. mva.) til å begynne med, men HP Norge forventer at prisen vil settes ned før jul. Grunnen til at nyheten lanseres med litt høyere pris, er at HP først ønsker å selge ut andre enheter før folk kaster seg over den nye modellen.

Inkludert i prisen for PDAen er ett litium-ion batteri, batterilader, synkroniseringskabel (seriell kabel mellom PDA og PC), samt en rekke programmer. En del programvare ligger allerede i PDAens ROM. I tillegg får du med programvare på en HP Jornada CD-rom og Microsoft CDer.

PDAen måler ca. 129,5 x 81,3 x 22,9 mm og veier rundt 250 gram.