HP LightScribe

Nå kan du snart brenne dine egne DVD- og CD-etiketter, takket være LightScribe-teknologien fra HP. Kan alle nå brenne profesjonelle covere? Vi undersøker nærmere.

LightScribe-teknologien så vi først på CES i Las Vegas, men siden den krever spesielle plater, brennere og programvare, har det tatt litt tid før den kom på markdet for fullt.

Kort fortalt byr LightScribe på muligheten til å lage egne "proffe" etiketter som varer like lenge som platen de er skrevet på. Dette er et kvantesprang i forhold til hvordan vi hadde det før, med tusjmarkeringer som ofte smusset og ble uleselige etter hvert som tiden gikk.

Brennmerkete DVDer

Med LightScribe blir teksten eller bildene dine brent permanent på toppen av CD-platen, nesten på samme måte som dataen blir brent på. Rent praktisk sett innebærer det at du snur platen på hodet i brenneren og lar laseren lage små hull som altså blir til et mønster, en tegning, eller rett og slett skrift.

Dette har blitt prøvd tidligere, ikke minst av Yamaha som laget en lignende etikettbrenner for en stund siden. Denne fungerte på nesten nøyaktig samme måten, men siden Yamaha ikke lisensierte bort teknologien til bruk i andres brennere ble det med den ene brenneren.

Egne plater


Slike etikettbrennere krever nemlig spesiallagde CD- og DVDplater, ettersom de ikke kan brenne hull i overflaten som finner på standardversjonene. Det krever igjen at markedet er stort nok til at CD/DVD-produsentene kan tjene penger på å lage platene.

LightScribe er en teknologi som alle kan lisensiere i brennerne sine, og det har de også gjort: BenQ, Samsung, HP og mange andre har allerede satt i gang produksjon av LightScribe-brennere, som kjennetegnes av LightScribe-logoen på brenneren.

For å brenne en LightScribe-plate trenger du altså en LightScribe-brenner, en LightScribe-plate, og et program som du kan tegne på platen. I Pavillion-PCen som HP sendte oss for å teste brenneren var programmene allerede installert.

Nero brenner mest


De to programmene vi hadde til rådighet var HPs eget, som lot oss velge mellom mange forhåndsproduserte etiketter og skriftstiler, og brennerprogrammet over alle brennerprogrammer - Nero Burning Rom.

Nero har selvfølgelig støtte for LightScribe, og den er bedre enn XXX. Her kan du hente inn bilder og logoer eller tegne selv - som gjør at du får akkurat den etiketten du selv ønsker.

Begge programmene gjør dette på en såpass enkel og grei måte at "selv bestemor" kan få det til. De mange forskjellige stilene i HPs eget program dekker de fleste bruksområdene, og gjør det enda enklere for deg som ikke ønsker å ta de helt store kreative løftene.

Bare sort/hvitt? For alltid?!?

Men du må holde deg til sort/hvitt. Teknologien som brenner etikettene dekker hele platen, men siden den altså rent fysisk brenner hull i overflaten blir det nødvendigvis monokromt. Det skulle derimot ikke være noe i veien for å brenne i forskjellige lag som kan representere hver sin farge, slik at vi etter hvert kan få flerfargebrenning.

I følge enkelte nettsider foreligger det allerede konkrete planer for dette, men produsentene venter med investeringene inntil de ser hvordan den første generasjonen brennere blir mottatt i markedet. Vi holder en knapp på at det kan komme en og annen annonsering på den andre siden av sommeren.

Det største problemet for LightScribe inntil nå, er den knappe tilgangen på plater. Selv HP, selskapet bak LightScribe, måtte beklage at de bare kunne sende oss to plater til testen vår - og du skal lete lenge før du finner noen plater i norske butikker. Dette gjør også sitt for prisen, ettersom etterspørselen overgår tilbudet. Så snart de asiatiske gigantprodusentene våkner, vil nok dette endre seg raskt.


Oppgraderinger på vei

Vi merker oss også at LightScribe brenner i "1x" hastighet, som ikke har noe med hastigheten vi kjenner fra X-ene i databrenning, men det er et tydelig hint om at det snart kan komme enda høyere tall foran X-en - som er vel og bra.

Å brenne en LightScribe-plate med heldekkende grafikk tar nemlig like over 30 minutter. Det vil si at det ikke lenger spiller noen rolle at du har en 16x DVD-brenner som fyller opp 4 GB på ti minutter - siden du likevel må vente en halvtime på etiketten.

Selve etiketten vi fikk på platen var derimot veldig jevn og fin, og vi ble ikke rent lite imponert over det jevne trykket, og at det selvfølgelig var umulig å ødelegge uansett hvor mye fett og svette vi hadde på fingrene.

Ikke anstreng deg på vei til butikken

Når alt kommer til alt er det store spørsmål som hefter ved LightScribe slik det fremstår i dag. Problemet med større tilgang til billigere plater kommer antakelig til å bli løst i løpet av et par måneder, men det blir uansett et bagatell når vi tenker på hvilke fremtidige oppgraderinger som kan komme.

30 minutters venting på en monokrom plate er veldig mye, og vi tror ikke det appellerer til stort flere enn übergeekene og gadget-frikerne som på liv og død vil ha den siste gimmiken. Det virkelig store spørsmålet er derfor om når og hvordan LightScirbe-brennerne blir oppgradert.

Hvis vi kan laste ned en programvareoppdatering om et par måneder som gjør etikettbrenningen raskere og kanskje også gir oss farger (med nye disker), er det bare å løpe og kjøpe en LightScribe-brenner i dag - og håpe på bedre vær i fremtiden.

Hvis dette derimot krever en maskinvareoppgradering, og vi må ut og skaffe en ny brenner om noen måneder i stedet, ja.. Da kan vi ikke helt anbefale å kjøpe denne - med mindre du er et entusiastisk medlem av gruppene vi nevnte over.