Se opp, Microsoft. Interessen for Chromebooks er sterkt økende i et synkende PC-marked. Foto: HP
Se opp, Microsoft. Interessen for Chromebooks er sterkt økende i et synkende PC-marked. Foto: HPVis mer

HP lanserer egen Chromebook

Sterkt voksende marked for rimelige maskiner basert på Googles eget operativsystem Chrome OS.

Google er i vinden for tiden. Android vokser kraftig på mobil- og nettbrettfronten, og nå ser det jammen ut til at Google begynner å ta andeler også på PC-markedet.

Vokser raskt

I forrige uke uttalte for eksempel PC-giganten Acer at kanskje så mye som ti prosent av PC-ene de selger i USA er såkalte Chromebooks, billige bærbare med Googles eget operativsystem Chrome OS. Og det skjer bare to måneder etter at de første maskinene dukket opp i butikkene.

Etterspørselen etter Chromebooks er altså stor, og dette har ikke gått de andre PC-produsentene hus forbi. Nå kommer også HP på banen, med Pavilion 14 Chromebook. Fra før har også Samsung Chromebooks i sitt sortiment.

Les også: Nå forsvinner denne PC-typen

Den har verken berøringsfølsom skjerm, antivirus eller prøveversjoner av tredjepartsprogrammer. Google tar heller ingen penger for operativsystemet, men håper selvsagt at du blir betalende nettskykunde etter to år. Foto: HP
Den har verken berøringsfølsom skjerm, antivirus eller prøveversjoner av tredjepartsprogrammer. Google tar heller ingen penger for operativsystemet, men håper selvsagt at du blir betalende nettskykunde etter to år. Foto: HP Vis mer


Enkle spesifikasjoner

Som navnet antyder er det snakk om en PC med 14 tommer skjerm (1366 x 768 piksler). På innsiden sitter en Intel Celeron 847 prosessor og 2 GB RAM. Og siden det meste av det som skjer i Chrome OS-sfæren skjer i nettskyen, har maskinen kun 16 GB SSD + 100 GB gratis nettlagring i to år hos Google.

Maskinvaren er altså langt enklere enn hva som er normalt i Windows-verdenen, men Chrome OS skal være langt mindre ressurskrevende enn for eksempel Windows 8.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HP sin Chromebook har også støtte for USB-lagring av ymse slag samt SD-minnekort hvis du ønsker mer plass. Maskinen har også HDMI-utgang. Batteritiden skal være moderate 4,25 timer.

Billig

Og prisen? 330 dollar - eller godt under 2000 kroner - i USA vel og merke. Og årsaken til den lave prisen skyldes ikke bare rimelig maskinvare, men at Google, i motsetning til Microsoft, ikke krever lisenspenger fra produsentene for å utruste maskinene med sitt operativsystem.

Norge står dessverre foreløpig ikke på lanseringsplanen, men det kan fort endre seg om interessen for Chromebooks fortsetter å vokse.

Du finner mer informasjon hos Google.

Les også: Skremmer Windows 8 kundene?