Jim Zafarana fra HP-ledelsen under avdukingen av Z1 Workstation. Det vil forundre oss mye om det ikke vil dukke opp lignende oppgraderingsvennlige alt-i-ett-datamaskiner fra konkurrenter etter hvert. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Jim Zafarana fra HP-ledelsen under avdukingen av Z1 Workstation. Det vil forundre oss mye om det ikke vil dukke opp lignende oppgraderingsvennlige alt-i-ett-datamaskiner fra konkurrenter etter hvert. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

HP klar med Z1 Workstation

LAS VEGAS, DinSide: Verdens første 27" alt-i-ett-maskin som enkelt kan oppgraderes - og uten behov for verktøy.

Såkalte alt-i-ett datamaskiner, der all maskinvaren er innebygd i skjermen, har vært på markedet i noen år. Best kjent for de fleste er kanskje Apples iMac, men det finnes etter hvert mange konkurrenter som baserer seg på Windows. Mange har hatt store forventninger til at disse maskinene på sikt kan bli den stasjonære PC-ens etterfølger.

Men på ett punkt har alt-i-ett-maskiner vært underlegne tradisjonelle stasjonære PC-er: Fleksibilitet. Å oppgradere komponenter i slike datamaskiner er ofte både kronglete, tidkrevende, og i mange tilfeller nærmest umulig uten å levere PC-en til et autorisert verksted.

Første av sin sort

Dette har HP tenkt å gjøre noe med. I april kommer de med verdens første arbeidsstasjon innebygd i en 27-tommer skjerm.

HP klar med Z1 Workstation


Betegnelsen arbeidsstasjon brukes på svært kraftig datamaskiner som er er tiltenkt spesielt krevende arbeidsoppgaver, der blant annet oppetid, enkel håndtering av komponenter og høy ytelse er kritiske elementer. Z1 Workstation kan for eksempel leveres med firekjernet Intel Xeon prosessor og Quadro-grafikk fra Nvidia, samt en rekke forskjellige lagringsløsninger og RAID-konfigurasjoner.

Enklere blir det neppe

Men det mest oppsiktsvekkende ved Z1 er at den sannsynligvis er enklere å oppgradere enn en stasjonær PC. Man bøyer ganske enkelt skjermen bakover til den ligger horisontalt, for så åpne den som en stresskoffert:

Artikkelen fortsetter under annonsen

HP klar med Z1 Workstation


Dermed får man tilgang til innmaten, og kan sette inn mer minne, bytte prosessor, disker, optisk drev, til og med grafikkortet kan byttes. Og kanskje best av alt - det hele skjer uten behov for skrutrekker eller annet verktøy. Maskinen er heller ikke spesielt tykk, noe man gjerne skulle tro kom som en naturlig konsekvens av en slik løsning. Den kan for øvrig låses med Kensington-lås.

HP har jobbet sammen med Nvidia om en modulbasert grafikkløsning, og ved lansering skal det være flere Quadro-baserte grafikkort å velge mellom. Modulene er spesiallaget, både for å passe i maskinen, men også for at HP stiller spesielle krav med hensyn til kjøling og luftflyt. De andre komponentene har standard formfaktorer.

En HP-representant demonstrerer den spesiallagde grafikkortmodulen fra Nvidia. Foto: Bjørn Eirik Loftås
En HP-representant demonstrerer den spesiallagde grafikkortmodulen fra Nvidia. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Stillegående og høyoppløst

Maskinen har nemlig temmelig mange vifter på forskjellige steder, men skal ifølge HP være svært støysvak. Mange vifter betyr at HP har kunnet senke hastigheten på hver av dem, og hevder at støynivået under normal bruk dermed ligger på behagelige 20 dB. Maskinen har forresten innebygd strømforsyning på 400W.

Selve skjermen er en blank 27-tommer med oppløsning på 2560 x 1440 piksler, som for øvrig er den samme som på den like store Apple iMac. Panelet er av typen IPS, som blant annet betyr god fargegjengivelse og gode innsynsvinkler. Z1 er ikke berøringsfølsom, men HP bekrefter at de ikke har avskrevet at fremtidige utgaver vil bli det. Den kan heller ikke roteres til vertikal posisjon. På baksiden sitter vanlig VESA-veggfeste for den som skulle ønske å montere maskinen på veggen, stativer eller lignende.

Flere bilder:

Godt utstyrt

På toppen sitter et webkamera med HD-oppløsning, bak og på høyresiden sitter en rekke tilkoblinger, deriblant 2 USB 3.0-porter, 4 USB 2.0-porter, Firewire-port, DisplayPort inn/utgang, Gigabit nettverk (maskinen støtter også trådløst nett) og en kortleser for de fleste aktuelle minnekort. På innsiden sitter hele 5 USB 2.0-porter, for eksempel til programvare som trenger lisensplugger, dongler til forskjellig trådløst utstyr, etc.

I fronten sitter et par SRS Premium høyttalere. Det er også utgang for subwoofer på baksiden.

Du kan ha inntil tre harddisker/SSD-er i maskinen, 1 stk 3,5" og 2 stk 2,5". Maskinen har videre fire RAM-plasser, og støtter inntil 32 GB minne.

HP ser for seg at målgruppene for Z1 Workstation innbefatter ingeniører, arkitekter, fotografer,videoredigerere og utdanningsinstitusjoner innen disse og andre spesialfelt som stiller ekstra store krav til maskinvaren.

Konkurransedyktige priser?

Men den enkleste konfigurasjonen av Z1 er ikke spesielt kraftig. Da får du en Intel Core i3-2120 prosessor og integrert Intel-grafikk, men dette kan altså oppgraderes senere.

Operativsystemet er Windows 7 Professional, men Z1 kan også leveres med Linux.

Prisene starter på 1899 amerikanske dollar, og maskinen kommer i butikkene i april over hele verden. Noen norske priser har vi ikke fått ennå, men omregnet i norske kroner og med moms inkludert, vil det forundre oss mye om ikke prisen vil starte på rundt 14.000-15.000 kroner. Men det skal vi komme tilbake til senere.

Til sammenligning koster en 27" iMac fra 13.490 kroner, med noe kraftigere konfigurasjon, men uten den samme oppgraderingsvennligheten.

Under har vi samlet lenker til noen relevante saker og tester av slike maskiner.

Lenovo med spennende alt-i-ett-PC
Test av Sony Vaio L
Her er PC-fremtiden