HP IQ820

FORHÅNDSTITT: Her er en maskin som gir nytt håp for stasjonære PCer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2008 ble et godt år for PC-industrien. Veksten var riktig nok mindre enn tidligere år, men bare i Norge alene ble det solgt over 1,3 millioner PCer. Salget av bærbare PCer økte, og de populære mini-PCene stod for en stor del av veksten.

Salg av stasjonære i fritt fall

Salget av stasjonære PCer derimot, sank som en stein i privatmarkedet i fjor. Vi snakker her om et fall på rundt 25% i forhold til 2007 her til lands, i følge HP. De store boksene under bordet er definitivt i ferd med å gå over i historiebøkene, og alt håp for kategoriens videre eksistens henger på produsentenes evne til å tenke nytt.

To viktige "våpen" i dette fallende markedet er utvilsomt bra design og god pris. Men skal stasjonære PCer ha noen som helst sjanse er det samtidig en forutsetning at de utnytter fordelene ved plattformen til fulle. Den mest åpenbare fordelen er skjermen, som kan bli så stor den bare vil i en stasjonær verden.

I dette bildet passer HP IQ godt inn, hvis vi da ser bort fra prisen. For 17000 kroner er mye for en stasjonær PC i 2009. Modellen har allerede en billigere og mindre bror i markedet, IQ500, som i følge HP rakk å selge i 2000 eksemplarer de siste par månedene av fjoråret. Vi testet den i oktober.

Det blå lyset på tastaturet kastes fra bunnen av skjermen. Dette har HP kalt Ambient Light. Via innstillinger kan man endre fargen på lyset til noe som matcher smak og interiør.
Det blå lyset på tastaturet kastes fra bunnen av skjermen. Dette har HP kalt Ambient Light. Via innstillinger kan man endre fargen på lyset til noe som matcher smak og interiør. Vis mer


Hybrid

La oss se på hva IQ820 egentlig er før vi feller en dom. Utad ser den egentlig bare ut som en stor skjerm, med fjernkontroll, et trådløst tastatur og mus. Den er ikke tykkere enn at den passerer i klassen for flate TVer, og den kan dessuten henges på veggen.

image: HP IQ820


Størrelsen på skjermen er 25,5 tommer, og oppløsningen er 1920 x 1200 piksler. Når den i tillegg er utstyrt med en Blu-ray-leser (med DVD-brenner) og TV-tuner, både analog og for det digitale bakkenettet, er det ingen tvil om at det er en hybrid mellom PC og TV vi her er vitne til.

Det er brukt bærbar teknologi i nær sagt alle ledd. Det betyr først og fremst at strømforbruket er lavt på prosessor, grafikkort og harddisk, blant annet. Det betyr imidlertid ikke at det har gått på bekostning av ytelse og kapasitet, for her har HP valgt fra øverste hylle: Intel Core2Duo T7450-prosessor, 640 GB SATA harddisk, 4 GB minne, Geforce 9600 grafikk med 512 MB minne; totalt sett en løsning som bør kunne tilfredsstille spillere så vel som den som bare er ute etter god ytelse i krevende programmer.

Her er dessuten fem USB-porter, Firewire-port, PCI Express 16x-brønn, webkamera, trådløst nettverk og Bluetooth - bare for å nevne noe.

At skjermen i tillegg er multi-berøringsfølsom og leveres med en rekke spesialprogrammer som utnytter dette, og dermed langt på vei kan betjenes uten behov for verken mus eller tastatur, er definitvt med på å heve inntrykket (Windows Vista Home Premium ligger i bunn).

Og kanskje best av alt, dette bråker svært lite, takket være valg av bærbar teknologi i en skjerm-ramme der plassen ikke har vært noe problem.

På toppen sitter en brønn for eksterne harddisker, men kun for typen HP Pocket Media Drive.
På toppen sitter en brønn for eksterne harddisker, men kun for typen HP Pocket Media Drive. Vis mer


Noen mangler

Hva mener du?

Er slike produkter stasjonære PCers redning? (Avsluttet)
Nei, dette blir for spesielt interesserte.(40%) 346
Tja, muligens?(32%) 278
Definitivt!(28%) 238
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi sitter likevel igjen med noen spørsmålstegn. For det første er det svært vanskelig å oppgradere maskinen, noe som har vært en av de store argumentene for å velge stasjonær teknologi tidligere. For det andre kan tuneren ikke ta inn krypterte TV-sendinger, så her må du altså klare deg med NRK-kanalene.

Men viktig er også det faktum at PCen mangler digitale innganger for Playstation 3, XBox 360, digitale tunere mm. På et slikt produkt, lansert i 2009, forventer vi mer enn en stakkars S-video-inngang.

Med et par HDMI-innganger og lett tilgang til å kunne oppgradere sentrale komponenter, hadde dette vært en killer. For stasjonære maskiner er den uansett et svært viktig skritt i riktig retning, tror vi.

Er å få kjøpt

HP IQ820 er allerede tilgjengelig i markedet, prisen er veiledende 16 999 kroner, får vi opplyst fra HP.