HP dvd100i DVD+RW på testbenken

HP dvd100i DVD+RW på testbenken

Etter å ha testet de forskjellige bruksområdene og egenskapene hos HP’s DVD+RW- brenner over noen dager, blir vi ganske enkelt stadig mer begeistret.

Publisert
Sist oppdatert

Det er i korthet den mest allsidige og kompatible lagringsenheten vi har testet, både for datalagring, musikk og bilde. Vi har nå gitt den flere forskjellige oppgaver, som den har løst svært tilfredsstillende.

Datalagring

Med brenneren følger det med DLA-programvare (Drive Letter Access) som lar deg bruke brenneren som en harddisk.

En plate kan lagre 4,7 GB data, som er en rimelig stor datamengde. Det konkurrerer med de to andre overskrivbare DVD-formatene, men plasserer seg over de andre DVD-formatene i hastighet.

Vi målte skrivehastigheten til 3 336 KB/sekund, som er svært nær de spesifiserte 2,4x DVD.
Lesehastigheten kom derimot ikke opp i nærheten av de spesifiserte 8x som gjennomsnitt, men dette skyldes leseproblemer med den ene platen vi hadde til rådighet under testingen.

HP dvd100i DVD+RW på testbenken

Vi ser av kurven at hastigheten falt dramatisk midt på platen, for så å jobbe seg opp igjen.
Den gjennomsnittlige lesehastigheten ble dermed ikke større enn 4 826 KB/sekund.

Som CD-brenner/leser

Den siste versjonen 5.551 av Nero støtter HP-brenneren, og vi fikk dermed testet den på samme måte som vi tester CD-brennere generelt. Vanlig brenning (650 MB) klarte den på 6:45, som er typisk for en 12x brenner.

CD-RW gikk på 8:19 og sletting på 28 sekunder.
Ripping gikk problemfritt og total tid for ripping av vår test-CD var 3:09 – et respektabelt resultat. Hastigheten på slutten var 31.8x – tett opp til den spesifiserte lesehastigheten på data generelt.

Egne DVD-filmer

Brenning av DVD-filmer tas hånd om av det medfølgende programmet MyDVD versjon 3 fra Sonic. Dette er et enkelt program, i dobbelt forstand. Det er svært enkelt å bruke, men du har også minimalt med muligheter til å velge hvordan din DVD-plate skal se ut.

HP dvd100i DVD+RW på testbenken

Enten laster du inn forskjellige videofiler fra harddisken, som får hver sin knapp i menyen, eller - hvis du har FireWire-port i PCen, kan du lese opptak direkte fra et DV-kamera. Her kan du få automatiske kapittelmerker med et tidsintervall du velger selv, som dukker opp som knapper på menyen. All mellomlagring og konvertering gjøres i bakgrunnen, det eneste du gjør selv er å vente.

Men det er ingen mulighet for å fritt sette kapittelmerker og knapper, som peker til forskjellige scener i en ferdig redigert video.

Vi brant mange forskjellige formater, som besto av små videosekvenser vi har overført fra TV, fra VHS, fra vårt Canon G1 digitalkamera og fra DV-kamera.

Alt ble konvertert og håndtert uten at vi måtte spesifisere kodeker eller annet teknisk, resultatet ble uansett så bra som de originale filene var i utgangspunktet.

Og ikke minst - de spilte uten videre på de stasjonære DVD-spillerene vi hadde til rådighet.

HP dvd100i DVD+RW på testbenken

Men vær forberedt på lang "kverning" av dataene - vi opplevde tidsforbruket til minst tre ganger spilletiden på vår 850 MHz Pentium III.

Derfor tror vi at DVD+RW vinner krigen

DVD-mulighetene som tilbys i denne startpakken skraper bare i overflaten på det som formatet er laget for å håndtere.

Siden DVD+RW støtter ”lossless linking”, som innebærer at data kan slettes og skrives fritt i strukturen, åpnes det for store muligheter i fremtiden.

Opptak som gjøres på en frittstående DVD+RW opptaker kan redigeres på en datamaskin, ved å endre direkte i dataene på DVD+RW platen!

Du vil kunne fjerne f.eks. reklamepauser, legge inn egne kapittelmerker osv, uten å måtte overføre alle data til PCen, redigere og brenne på nytt.

Dette er DVD+RW-formatet alene om, og gjør at det peker seg ut som et overlegent format for de brede lag av brukere.

Vi venter spent på programvareløsninger som støtter DVD+RW-formatet fullt ut – det vi ser nå er bare begynnelsen!

Pris på brenneren er som nevnt i vårt førsteinntrykk av brenneren i overkant av 8 500 kroner.

Media ser ut til å bli rimeligere enn først antatt – 200 kroner pr plate inkl mva har vi hørt fra HP. Og prisene vil vel neppe stige etter hvert som det dukker opp nye modeller av DVD+RW brennere fra forskjellige fabrikanter.

Mer om DVD+RW-formatet kan du lese på disse nettstedene:

www.dvdplusrw.org
www.dvdrw.org

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer