HP DeskJet 990Cxi

Med Deskjet 990 har HP levert en uvanlig god all-round skriver. Her får du svært god kvalitet og hastighet – samt noen meget nyttige ekstrafunksjoner, og derfor vil mange ønske seg denne skriveren.

HP DeskJet 990Cxi
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
HP har alltid vært flink til å tenke nytte og brukervennlighet
HP har alltid vært flink til å tenke nytte og brukervennlighet Vis mer

Det har gått en stund siden HP lanserte sin 9-serie, med 930, 950 og 970. Og selskapet har brukt tiden godt, og lyttet til folket. Nå har de samlet de beste funksjonene og lagt til noen nye, og skrudd hastigheten opp i toppmodellen 990Cxi.

LES OGSÅ:

HP lytter til brukerne

Hvem har ikke lyst på tosidige utskrifter, uten å være nødt til å snu papirbunken manuelt? Eller hva sier du til en Avbryt-knapp på selve skriveren som faktisk umiddelbart stopper feilaktige utskrifter? Hvis du har en mobiltelefon, PDA, bærbar PC eller digitalkamera med infrarød port, vil du sikkert sette pris på at du kan overføre utskriftene dine trådløst. Og sist men ikke minst – du slipper å velge papirtype før utskrift; det finner skriveren ut selv.

I tillegg er skriveren utstyrt med 8 MB RAM, og RiSC-prosessoren på 96 MHz gjør at PCen avlastes mens utskriften pågår, slik at du kan arbeide som vanlig uten at det skal gå på bekostning av PCens ytelse eller utskriftshastigheten.

Enkel installasjon

Du kobler skriveren til PCen enten via parallell, USB eller trådløst via den infrarøde porten. Drivere til MacOS følger også med.

Som vanlig når vi har en skriver fra HP til test, hadde vi ingen problemer under installasjonen. Programvaren var på norsk, og i tillegg fikk vi med den sedvanlige utbrettbare HP-plakaten med grei og oversiktlig installasjons- og tilkoblingsprosedyre. I tillegg får du en mer fyldig instruksjonsbok, og en brukervennlig elektronisk manual som også er på norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreprogrammet for skriveren legger seg som et lite ikon på systemverktøylinjen, slik at du får rask tilgang til skriverinnstillingene. Programmet er også svært oversiktlig, og det er lett å forandre innstillingene for standardutskrifter.

Du finner også en oversikt over hvor mye blekk som er igjen i patronene, ved å høyreklikke på ikonet på systemverktøylinjen, og velge Verktøyboks. Vi skulle ønske at denne oversikten var tilgjengelig under utskrift, slik som de fleste andre produsentene har fått til.

Musestille

Denne skriveren er rett og slett utrolig stillegående. Når du skriver ut et fotografi, bråker den ikke mer enn lyden som oppstår når du stryker hånden frem og tilbake over et papirark. Riktignok lager den litt mer lyd under kladdeutskrifter, men den er stillere enn noen annen skriver vi har testet.

Fargegjengivelsen er svært god, spesielt har HP blitt bedre på gjengivelse av hudfarger. Det er kun i enkelte flater med rødt og i svært lyse partier at vi kan skimte punktene uten å bruke lupe. 990cxi får med seg detaljer også i de helt møre partiene i fotografiene.

Ingen grunn til å bruke høyeste oppløsning

Teknologien PhotoRet III gir deg nå maksimal utskriftskvalitet langt raskere enn vi er vant til å se fra tidligere modeller, både fra HP og andre. Det oppgis ikke hvor høy oppløsning det i praksis er snakk om, men det var umulig for oss se forskjell på utskriftene hvor denne teknologien var benyttet, i forhold til maksoppløsningen 2400x1200 dpi. Besparelsen var også store.

Vi fikk også en teknisk bekreftelse på våre observasjoner, da styreprogrammet for skriveren advarte oss mot å bruke 2400x1200 dpi, fordi denne utskriftsmodusen kun er beregnet for fotografier som har høyere digital oppløsning enn 600 punkter pr tomme. Til sammenligning anbefales vanligvis en oppløsning på 2-300 punkter pr tomme for de aller fleste fotografier ved skanning, noe som betyr at utskrifter i 2400x1200 dpi ikke har noen misjon i 99,9% av tilfellene.

Så hvorfor fokuseres så mye på høy oppløsning når det reklameres for nye skrivermodeller? I våre øyne er det bare en gimmick for å gjøre jobben lettere for selgeren i butikken.

HP har gjort en kjempejobb med PhotoRet III, både hva angår kvalitet og hastighet. Teknologien sørger for at vårt testfoto i A4 størrelse skrives ut på litt over fire minutter, og kvaliteten er bedre enn på mange andre skrivere i denne testen, selv når disse skriver ut i beste kvalitet og bruker tre ganger så lang tid!

For den beste kombinasjonen av fart og kvalitet, skal du velge PhotoRet III (som også er fabrikkinnstillingen), og velge Høy kvalitet. Dette gir deg en fotoutskrifter som grenser til laboratiorekvalitet. Vårt A4-foto ble skrevet ut i løpet knappe fire minutter med disse innstillingene.

Superraske og gode utskrifter i alle modi

For øvrig er det ingen som kan måle seg med HP når det gjelder bildeutskrifter på vanlig papir. Ikke bare er kvaliteten i toppklasse, arkene krøller seg ikke slik som dessverre er en tendens hos flere av konkurrentene.

I spesifikasjonene er det oppgitt en maks hastighet på 17 sider pr minutt i sort, og 13 i farger. Dette er som vanlig en voldsom overdrivelse. Men skriveren er likevel den raskeste vi har testet. HP har funnet ut at det går an å spare tid andre steder enn under selve utskriften. Derfor har 990cxi en finurlig løsning som trekker inn neste papir og gjør det klart mens utskriften av den forrige siden pågår. Slik spares et par sekunder for hver side. Lurt.

Skriveren brukte 39 sekunder på vår kladdeutskrift, som består av fem sider med tekst. Dette er det raskeste vi noen gang har målt. Utskrift av en nettside med kombinert tekst og bilder (i farger) er det raskeste vi har sett av noen skriver noen gang. 40 sekunder på tre sider – i bedre kvalitet enn 950 (som brukte over ett minutt), er ikke mindre enn imponerende.

Blant de rimeligste i bruk

Sidekostnaden er på 3 kroner og 80 øre for fullsidefotografier, og selv om det er noe høyere enn hos modellene 950 og 970, er det likevel rimeligere enn hos mange av konkurrentene.

Det er på sin plass å bemerke at det her er snakk om et heldekkende fotografi, 20x25 cm. Målingene er foretatt på fotopapir, hvor vi skrev ut i aller beste kvalitet. I tillegg kommer kostnadene ved bruk av fotopapir, som gjerne beløper seg til en plass mellom 5 og 10 kroner pr ark. Vi har prøvd forskjellige typer fotopapir, og kan konkludere med at HPs eget fotopapir gir beste resultat.

Konklusjon

Dette er uten tvil den skriveren som gir deg den beste kombinasjonen av utskriftshastighet, kvalitet og funksjonalitet for øyeblikket. Den vil garantert være til stor glede for deg som skriver ut mye, og som setter høye krav til fotoutskrifter.

Når det gjelder vurderingen av utskriftskvalitet, har vi nå beveget oss til ”lupestadiet” for å finne forskjeller mellom modellene. Forskjellene i kvalitet er marginale i forhold til den rimeligere 950, som var vår testvinner da denne artikkelen ble skrevet.

OPPDATERT: Artikkelen, inkludert skriverens utsalgspris, karakterer og blekkostnader er justert mars 2001