HP DeskJet 980Cxi

980Cxi er myntet på profesjonelle miljøer, med høye krav til hastighet og kvalitet. Men med en prislapp på rundt tre tusen kroner tror vi at også mange hjemmebrukere vil la seg friste av denne skriveren.

HP DeskJet 980Cxi
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Til venstre et utsnitt fra originalbildet. Til høyre har vi skannet utskriften fra 980Cxi på en høykvalitets flatbedskanner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Til venstre et utsnitt fra originalbildet. Til høyre har vi skannet utskriften fra 980Cxi på en høykvalitets flatbedskanner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

De tekniske spesifikasjonene til 980Cxi er helt i toppsjiktet, og nærmest identiske med 990Cxi, som vi lot oss imponere av i denne testomtalen. Den viktigste forskjellen er at 980Cxi ikke har infrarød port, noe vi tror de færreste vil savne.

LES OGSÅ:

Omtrent identisk med 990Cxi

Modellen har en maksimal oppløsning på 2400x1200 dpi på fotopapir. Men HPs egenutviklede teknologi, HP PhotoRet III, anbefales ved fotoutskrifter. Denne teknologien benytter variable dråpemengder etter behov, og sørger for skarpe detaljer og gode farger i fotoutskriftene. Hastigheten på slike utskrifter er også ofte betydelig høyere enn ved 2400x1200, og våre målinger understøtter disse påstandene.

Denne skriveren har i likhet med storebror 990Cxi imponerende spesifikasjoner. Hastigheten oppgis til maks 15 sider pr minutt i sort, og 13 i farger. Dette er et riktig nok et par sider tregere enn det som oppgis for 990Cxi. HP har funnet en finurlig måte å spare tid på, ved at side 2 trekkes inn mens side 1 skrives, noe som gjør at skriverhodene kan begynne på side 2 umiddelbart etter at side 1 er spyttet ut.

Funksjoner utenom det vanlige

980Cxi er utstyrt med 8 MB minne og en RiSC-prosessor. Våre tester har tidligere avslørt at mange skrivere legger beslag på ganske mye prosessorkraft i PCen under utskriftene. På grunn av den innebygde RiSC-prosessoren gjelder dette ikke for 980Cxi. Denne løsningen gjør også at 980Cxi er godt egnet til nettverksbruk (krever ekstrautstyr).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men HP har også andre ess i ermet. 980Cxi leveres nemlig med en liten tilleggsmodul som plugges i bak, og som muliggjør automatisk tosidig utskrift. Når forsiden er ferdig, trekkes arket tilbake i skriveren. Papiret vendes rundt en valse, og så skrives baksiden fra bunnen og opp. Genialt enkelt og brukervennlig.

Vi likte også at 980Cxi er utstyrt med en sensor som automatisk gjenkjenner papiret som er satt i. Du kan også velge papirtype manuelt i styreprogrammet, og dermed spare noen små sekunder i oppstarten av utskriften.

Ellers har 980Cxi alle de andre egenskapene vi etter hvert har blitt vant med fra HP, som avbryt-knapp (stopper utskriften på sekundet), automatisk oppstart hvis du sender en utskrift og skriveren er slått av, og enkel og problemfri installasjon og bruk. HP har rett og slett vært flinke til å lytte til brukernes ønsker.

Uproblematisk installasjon

Skriveren er utstyrt med både parallell- og USB-port, og en CD med drivere til alle Windowsversjoner, DOS og MacOS. Installasjonsark, instruksjonsbøker og drivere følger med på norsk. Styreprogrammet til driveren er det samme som for de andre modellene i 9-serien; oversiktlig og brukervennlig, men ikke blant de mest funksjonsrike.

Litt dumt at styreprogrammet ikke lar deg se status på blekknivået under utskrift. Vi opplevde også at skriveren ga oss beskjed om at fargekassetten var begynt å gå tom for blekk, først etter at utskriftene var begynt å bli matte. Her er det rom for forbedringer, muligens ved hjelp av oppdaterte drivere fra HPs nettside.

For øvrig kan vi ikke få fullrost 9-serien nok for sin støysvake framtreden. 980Cxi er intet unntak, og disse skriverne er uten tvil de minst støyende blekkskriverne vi har testet.

Vi har tidligere bemerket at flere skrivermodeller fra HP har en tendens til å trekke papiret litt skjevt inn, noe vi også opplevde med 980Cxi. Men bevares, det er ikke store skjevheten å snakke om, og du vil knapt merke det på annet enn helsides fotoutskrifter.

Like rask som storebror

Våre hastighetstester viser at 980Cxi er så og si identisk med 990Cxi. Det betyr helt i toppen under de fleste forhold. Den eneste forskjellen vi har funnet, er at 980Cxi reagerer litt tregere på utskriftskommandoer enn storebror. Dette gjorde spesielt stort utslag på vår hastighetstest på ren tekst, der det tok 16-17 sekunder fra vi trykket på utskriftsknappen til skriveren satte i gang, både via USB og parallell. Men når den først kom i gang, var det i et tempo som skulle tilsi nærmere ti sider pr minutt, og det er ikke mindre enn imponerende. Utskriften var i tillegg skarp og klar (kladdemodus).

Også på blandet tekst/grafikk-utskrifter opplevde vi samme tendensen. Hastigheten er svært høy bare skriveren ”får tenkt seg om”. Bildene er klare, teksten skarp og svart, selv i raskeste modus. Papiret (vanlig 80g kopipapir) krøller seg minimalt, selv med mye grafikk i utskriftene. Her er det med andre ord lite å utsette på skriveren.

Fine utskrifter

Også på fotoutskriftene er det ikke mye å trekke. Vi opplevde desidert bedre resultat ved bruk av HPs eget fotopapir, sammenlignet med papir fra Epson og Xerox som vi prøvde for moro skyld. Best resultat fikk vi ved bruk av HP Premium Photo Paper Plus Matte, som riktignok er kostbart, men som gir tett opp til laboratoriekvalitet på fotoutskriftene dine. Morsomt å se at HP klarer å gjengi avanserte farger godt, deriblant hudtoner, selv med bare tre fargekamre i kassetten.

Våre testfotografier har høy digital oppløsning (over 300 ppi), og utskrifter i A4-størrelse er unnagjort på 4-5 minutter i høyeste PhotoRet III-kvalitet. Her er det lite å trekke, men vår avanserte utskrift fra CorelDraw avslører et svakt rødt/rosa skjær i enkelte gråtoner.

Dette oppdaget vi også på en annen utskrift av et foto som vi har knipset selv, ved hjelp av Nikon Coolpix 880. En genser i bildet var korrekt lys karamellfarget på utskriften fra Epson Stylus Photo 890, men hadde fått et svakt rosa skjær på utskriften fra HP DeskJet 980Cxi. Her vartet altså Epson opp med en utskrift som er mer korrekt i fargegjengivelsen enn HP, men forskjellen oppdages først når utskriftene sammenlignes nøye, side ved side. Med andre ord kan ikke dette betegnes som alvorlig feil.

Blant modellene i 9-serien er det minimalt som skiller utskriftene fra hverandre kvalitetsmessig. Fellesnevneren er meget godt resultat under så og si alle forhold. Forskjellene ligger mer på hastighet og tilleggsfunksjonalitet.

Lave driftskostnader

Også når det gjelder driftskostnader, er det lite som skiller disse skriverne. Vi klarer mellom 135 og 145 A4-fotografier før fargekassetten må skiftes, og det gir en sidekostnad på +/- 4 kroner pr side. Det er i skrivende stund bare Canon som matcher denne sidekostnaden. I tillegg må du ha fotoark, som gjerne koster mellom 5 og 10 kroner pr stk i A4-størrelse.

Med 980Cxi og en god skanner/digitalt kamera, er det fullt mulig å få utskrifter som normalt sett vil være på høyde med det du kan vente deg fra tradisjonell fotografering og laboratoriefremkalling.

Konklusjon

Ikke bare er 980Cxi blant de raskeste skriverne vi har testet, den gir et solid inntrykk på alle bauger og kanter. Kombinasjonen utskriftskvalitet, hastighet, driftskostnader, funksjonalitet og brukervennlighet, er det rett og slett bare HP selv som kan matche, med 990Cxi.

OPPDATERT:
980Cxi er nesten identisk med 990Cxi, med unntak av infrarød overføring. Den er derimot 20% billigere enn "storebror". 980Cxi ble kåret til "Best i test" da den ble testet.