HP DeskJet 960C

960C er HPs nye avanserte blekkskriver for krevende hjemmebrukere og mindre kontorer. På innsiden sitter teknologier du for kort tid siden måtte betale langt mer for å få.

HP DeskJet 960C
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
HPs 9-serie bruker én sort og én fargekassett
HPs 9-serie bruker én sort og én fargekassett Vis mer

De tekniske spesifikasjonene til 960C er helt i toppsjiktet, og nærmest identiske med 980Cxi, som var vår testvinner en periode i fjor vår. Men vår test avslører at helt like er de ikke.

LES OGSÅ:

Racerbil-design?

Designmessig er det lite, eller ingenting som skiller de to modellene. Det er noe fartsfylt over designet, noe som min fireårige sønn også oppdaget. Han var med under testingen, og begynte raskt å assosiere skriveren med en racerbil. Han åpnet stadig lokket for å fylle bensin.

Til høyre for lokket sitter en knapp med en stor X på. Trykker du på den under utskrift, stopper den på sekundet. Svært brukervennlig. Her har de andre skriverprodusentene noe å lære. Å annullere en utskrift via programvare kan være en tidkrevende prosess. I tillegg har en del skrivermodeller en tendens til å opptre arrogant og fortsette skrivingen lenge etter din befaling.

Ingen løse deler

HP har alltid frontmating av papir, som har sine fordeler og ulemper. Først og fremst synes vi det er fint at skriveren leveres uten løse deler. For det andre har du god oversikt over papirmengden i materen, samtidig som papirene ligger beskyttet i skuffen. Ulempen er først og fremst at innmatingen raskt blir skjev dersom du ikke har støttet papirbunken ordentlig med klemmene bak og på siden.

960C er utstyrt med både parallell- og USB-kontakt for kommunikasjon med PC og Mac. Programvare for begge plattformer følger med på CD, sammen med gode brukerveiledninger. Drivere til Windows XP må i skrivende stund lastes ned fra nettet. XP har riktig nok innebygd støtte for 960C, men du får redusert funksjonalitet i driverprogramvaren. Vi testet skriveren i Windows Me, men prøvde også i Windows XP. Det gikk ikke helt smertefritt, noe vi kommer tilbake til senere i denne artikkelen.

Samme spesifikasjoner som storebror

Modellen har, i likhet med de andre i HPs etter hvert omfattende 9-serie, en maksimal oppløsning på 2400x1200 dpi på fotopapir. Men HPs egenutviklede teknologi, HP PhotoRet III, anbefales ved fotoutskrifter. Denne teknologien benytter variable dråpemengder etter behov, og sørger for skarpe detaljer og gode farger i fotoutskriftene. Hastigheten på slike utskrifter er også ofte oppgitt å være betydelig høyere enn ved 2400x1200, og våre målinger understøtter disse påstandene.

Som sagt skulle man tro at 960C og 980CXi er én og samme skriver. Leser du spesifikasjonene vil du ikke se noen forskjeller, men 980CXi er gjerne en tusenlapp dyrere. Hastigheten oppgis hos begge til maks 15 sider pr minutt i sort, og 13 i farger. HP har funnet en finurlig måte å spare tid på, ved at side 2 trekkes inn mens side 1 skrives, noe som gjør at skriverhodene kan begynne på side 2 umiddelbart etter at side 1 er spyttet ut.

Automatikk og brukervennlighet i sentrum

960C er utstyrt med 8 MB minne og en RiSC-prosessor. Våre tester har tidligere avslørt at mange skrivere legger beslag på ganske mye prosessorkraft i PCen under utskriftene. På grunn av den innebygde RiSC-prosessoren gjelder dette ikke for 960C. Denne løsningen gjør også at 960C er godt egnet til nettverksbruk (krever ekstrautstyr).

Du kan også kjøpe en tilleggsmodul som kan settes i bak i skriveren, som muliggjør tosidig utskrift. Når forsiden er ferdig, trekkes arket tilbake i skriveren. Papiret vendes rundt en valse, og så skrives baksiden fra bunnen og opp.

Vi likte også at 960C er utstyrt med en sensor som automatisk gjenkjenner papiret som er satt i. Her oppdaget vi den første forskjellen fra storebror 980CXi. 960C bruker nemlig lengre tid på å gjenkjenne papiret enn 980Cxi, noen ganger rundt 15 sekunder. Hvis du har dårlig tid kan du uansett velge papirtype manuelt i styreprogrammet, og dermed spare noen små sekunder i oppstarten av utskriften. Da er de faktisk nesten ingen skrivere som slår 960C på reaksjonsevne.

Smårusk under installasjonen

Vi slet litt under installasjonen av skriveren i Windows Me, installasjonsprogrammet ville rett og slett ikke gå med på at vi hadde koblet skriveren til USB-porten. Til slutt valgte vi vanlig LPT (parallellport), og da fikk vi installert driverne. En omstart var alt som skulle til for at Windows automatisk oppdaget skriveren på USB, og utførte nødvendige korrigeringer i utskriftsportinnstillingene.

Verre gikk det da vi lastet ned drivere til Windows XP – vi ønsket å prøve skriveren også i et XP-miljø. Her kom vi ikke lenger enn til velkomstbildet; verken ”Installer” eller ”Avbryt” reagerte da vi trykket på dem. Vi hadde ikke tid til å feilsøke, men syntes det var en uventet og merkelig opplevelse.

Enkel og stille i bruk

Tilbake i Me: Etter å ha satt i de to blekkassettene, startet skriveren kalibrering automatisk. Den skrev ut én side med testdata, og vi behøvde ikke å svare på spørsmål i driversystemet for å klargjøre skriveren. Deretter er det bare å begynne å skrive ut. Styreprogrammet til driveren er for øvrig det samme som for de andre modellene i 9-serien; oversiktlig og brukervennlig, men ikke blant de mest funksjonsrike.

960C er nærmest lydløs på fotoutskrifter. I kladdemodus gir den lyd fra seg, men kan langt fra kalles noen bråkmaker.

Raskere og tregere enn storebror

Våre hastighetstester viser overraskende nok at 960C er noe raskere enn storebror på kladdeutskrifter (tekst og webutskrifter). Tre webutskrifter i kladdemodus på 44 sekunder er imponerende (blant de aller raskeste vi har testet, og kvaliteten var god), og fem tekstsider ble ekspedert på 45 sekunder i svart og god kvalitet (4 sekunder raskere enn 980Cxi). På fotoutskrifter dominerer derimot 980Cxi, og hastighetsmessig opplevde vi ikke 960C som annet enn middelmådig.

Når det gjelder fotokvalitet havner 960C godt ut, men nå er utskriftene fra moderne 4-fargers skrivere i denne prisklassen nesten umulig å skille fra hverandre. Fargegjengivelsene og skarphet er upåklagelig for det normale øye i de fleste situasjoner. Aller best likte vi utskrifter som ble foretatt på HPs eget Photo Paper Pro, Matte og Glossy.

Blant modellene i 9-serien er det minimalt som skiller utskriftene fra hverandre kvalitetsmessig. Fellesnevneren er meget godt resultat under så og si alle forhold. Forskjellene ligger mer på hastighet og tilleggsfunksjonalitet.

Driftskostnader som forventet

Også når det gjelder driftskostnader, er det lite som skiller disse skriverne. Vi klarer mellom 135 og 145 A4-fotografier før fargekassetten må skiftes, og det gir en kostnad på rundt 4 kroner pr fotografi. Det er i skrivende stund bare Canon som matcher denne sidekostnaden. I tillegg må du ha fotoark, som gjerne koster mellom 5 og 10 kroner pr stk i A4-størrelse.

Konklusjon

Hvis du setter pris på en skriver som er enkel i bruk, reagerer raskt på utskriftskommandoer og ekspederer tekst- og webutskrifter i høy hastighet og med god kvalitet, bør du vurdere 960C.

Det finnes knapt skrivere på markedet i dag som kan hamle opp med HPs 9-serie når det gjelder brukervennlighet. Driftskostnadene er i tillegg også godt innenfor det akseptable.