HP DeskJet 940c

HPs våpen i mellomsegmentet på blekkskrivermarkedet, har fått betegnelsen 940c. For 1.500 kroner får du teknologi som tidligere kostet over det dobbelte. Velutprøvd, men ikke helt ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: HP DeskJet 940c
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Det er ikke vanskelig å skifte blekkassetter i HPs 9-serie, men det er litt trangt i adapteret.
Det er ikke vanskelig å skifte blekkassetter i HPs 9-serie, men det er litt trangt i adapteret. Vis mer

Det begynner å bli en stund siden HP lanserte banebrytende blekkskrivere. Det tyder enten på at selskapet er veldig godt fornøyd med dagens teknologier, eller at fokus for øyeblikket er på andre områder. Vi var for eksempel veldig begeistret for DJ950c, da vi testet den for to år siden. Toppmodellene DJ980Cxi og DJ990Cxi likeså. Siden den gang er det først og fremst prisene på HP-skriverne som har endret seg, i tillegg til betegnelsene. 940c er for eksempel minst like god som 950c, men prisen er mer enn halvert.

LES OGSÅ:

Men det har rent mye vann i sjøen siden 2000, og spørsmålet er om HP-teknoligiene fortsatt kan måle seg med de beste på markedet. Svaret finner du i denne testomtalen.

Velkjent design

Designmessig er det lite som skiller modellene i HPs 9-serie, med unntak av toppmodellen 995Cxi som har fått ny, gråblå og stilig kasse. 940c har det enkleste designet, i offwhite utførelse.

Frontmatingen og de tre knappene til høyre kjenner vi igjen. Det er spesielt avbryt-knappen vi liker her. Hvis du har satt i gang en feilaktig utskrift, er det bare å trykke på knappen, og skriveren reagerer sporenstreks. Frontmating har sine fordeler og ulemper, det er plassbesparende, men du kan oppleve skjeve inntrekk dersom du ikke plasserer arkene riktig.

Enkelt som alltid

Installasjon av skrivere i HP’s 9-serie, er nå stort sett ukomplisert. Det gjelder også 940c. Du kan bruke både parallell- og USB-kabel, og skriveren tåler også å være koblet til to PCer samtidig. Drivere til Mac og alle Windows-versjoner følger med på CD.

Blekket er fordelt på to relativt store kassetter, én med sort, og én med de tre fargene cyan, magenta og yellow. Installasjonsveiledningen er lettlest, du finner blant annet en plansje som tar deg gjennom prosessen steg for steg.

Windows XP har for øvrig innebygd støtte for 940c, men denne driveren gir ikke tilgang til alle funksjoner. Vi testet skriveren i Windows Me.

Styreprogrammet til skriveren er blant de aller enkleste på markedet. Det gir ikke mange valgmuligheter, men det behøves ikke her for å få gode utskrifter.

Gjør jobben

Det er vanskelig å vurdere utskriftskvalitetene opp mot hverandre. Vi bruker lupe for å oppdage feil på overganger og raster.
Det er vanskelig å vurdere utskriftskvalitetene opp mot hverandre. Vi bruker lupe for å oppdage feil på overganger og raster. Vis mer

HP DeskJet 940c er ingen racer, men får mer enn godkjent på tekstutskrifter. Det er spesielt på fotoutskrifter og avanserte grafikkutskrifter at 940c tar seg svært god tid. Når 940c har gjort unna ¼ av en A4-fotoutskrift, er Canon S520 ferdig. Den gjør derimot jobben, hver gang, og våre erfaringer med HP-skrivere over tid, er meget bra.

Når det gjelder kvalitet, er det få skrivere som overgår 940c på tekst og blandet tekst/grafikk, uansett hvor billig kopipapir du benytter. Fotokvaliteten er også god på HPs egne Premium Plus Photopaper Glossy/Matte, men til fotoalbumet hadde vi personlig valgt en annen skriver i dag. Men vær klar over at forskjellene mellom de ulike skriverne er små, og isolert sett er mange av testutskriftene fra 940c nydelige på vanlig betraktningsavstand. Skarphet og fargegjengivelse er meget god, gråtoner har et svakt innslag av rødt på våre mest avanserte testutskrifter.

Bruker mer blekk?

Det har vært fokusert mye på at blekkassettene som følger med HPs skrivere kun er halvfulle. Sannheten er at kassettene kan kjøpes i vanlig- og høykapasitetsutgaver, og de medfølgende kassettene er av den førstnevnte typen. Blekkmengden er likevel høy i forhold til mange andre modeller.

Utskriftskostnaden pr side avhenger selvsagt av hva du skriver ut. Til tekst er det svært lite som skiller de forskjellige produsentene og merkene, forskjellene blir først synlige når utskriftene krever mye blekk, for eksempel fotoutskrifter. På 940c klarte vi å skrive ut 104 fotografier i A4-størrelse før gul farge var gått tom. Dette er et lavere tall enn vi har oppnådd på de andre modellene i 9-serien, uvisst av hvilken grunn. De gjerrigste har klart rundt 130 av samme utskrift, med samme blekkassetter.

Den sorte kassetten som ble levert med skriveren er litt rimeligere enn de vi har brukt tidligere, og den var halvfull etter 104 fotoutskrifter. Vi regnet oss dermed frem til en sidekostnad på 5 kroner og 50 øre pr A4-fotoutskrift, en utgift som kan senkes noe dersom du kjøper høykapasitets-kassetter.

Konklusjon

Er du ute etter en billig og stabil skriver som er enkel å bruke, og som samtidig produserer gode tekst/grafikk-utskrifter, er HP DeskJet 940c et trygt valg.

Hvis du derimot først og fremst skal bruke skriveren til fotoutskrifter, finnes det langt bedre alternativer i dag, både med hensyn til hastighet og kvalitet.