HP CD-Writer Plus 9210i

HP har slått Sony på nytt med Sonys eget produkt. Selv om Sony nå leverer sin CRX140S, var HP først ute. Yamahas CRW8432S er også på etterskudd, men forventes lansert meget snart.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

I likhet med 8100-serien (nå utgått) som var basert på Sony CRX100E og 8200-serien som er basert på Sony CRX120E, er dette et Sony-produkt som tilsvarer CRX140S. HPs innsats består i å endre designet på frontplaten og å legge ved et rikholdig utvalg programvare. Hvis du titter på kretskortet under SCSI-kontakten finner du den eneste Sony-logoen som fortsatt er synlig fra utsiden.

LES OGSÅ:

Endelig SCSI

Det er nå en stund siden både HP og Sony leverte en CD-brenner med SCSI-grensesnitt, men med disse hastighetene, har de funnet det best å tilby SCSI. Hvis du foretrekker EIDE, trenger du ikke å fortvile. EIDE-modeller er på vei, men vi anbefaler en meget rask PC til en slik brenner.

Brenn en CD på ti minutter

En 8X CD-brenner er vanvittig rask. Hvis du har dårlig tid er det usedvanlig praktisk med denne hastigheten. Det krever likevel en del av maskinen din for å mate brenneren med minimum 1200 KB/s i ti minutter.

I likhet med Plextors 8X-brennere har denne også en hurtigbuffer på 4 MB. Det er meget positivt og bidrar til tryggere og enklere brenning. Hurtigbufferen er helt nøyaktig på 4032 KB siden de siste 64 KB benyttes av firmwaren. Bare husk at selv denne bufferen tømmes i løpet av 3,3 sekunder ved 8X-brenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukbar CD-RW-ytelse

Nå som vi begynner å venne oss til og forventer 8X, høres 4X noe gammelmodig ut. Likevel kan vi ikke klage på dette, siden det ikke finnes noen brenner som er raskere enn 4X på CD-RW.

Med 4X kommer pakkedrivere, som lar deg bruke en CD-RW-plate som en diskett, mye bedre til sin rett. Denne brenneren har i likhet med andre brennere, som f.eks. Philips PCRW404 som også leser med 32X, en stor fordel med CD-RW. Siden det aller meste av aktiviteten på et overskrivbart diskmedium er lesing, vil ytelsen øke selv om skrivehastigheten er den samme.

Vår erfaring fra testing av harddisker og Zip-enheter, forteller oss at lesehastigheten alltid er mye større enn skrivehastigheten. En vanlig 100 MB Zip-plate skriver faktisk ikke raskere enn 200-300 KB. Det er sammenlignbart med en 2X CD-RW-brenner. Dessverre oppdateres CD-RW-platene i ganske store biter av gangen. Derfor vil det alltid bli en del ekstra skriving som setter hastigheten ned.

En CD-RW-plate vil aldri bli et medium som det jobbes aktivt på, men det er veldig enkelt å bare dra noen filer ut på en plate før du skal gå fra PCen.

Fullverdig leser

CD-brennerne har tatt et nytt skritt innpå de rene CD-ROM-leserne. Nå som store leverandører som Sony og Pioneer endelig har tatt skrittet vekk fra CD-ROM-leseren og over til DVD, blir brenneren kanskje den eneste CD-ROM-leseren for mange.

En CD-brenner har i alle fall ikke den uvanen at den leser CD-R-plater tregere enn vanlige CDer. En 32X CD-brenner er i praksis mye raskere på hjemmebrente plater enn mange av de raskeste CD-ROM-leserne fra Taiwan med hastigheter over 50X. For en som brenner mye CDer er det et viktig poeng.

Leseytelsen til denne brenneren er helt identisk med Philips PCRW404 som er den første brenneren med 32X lesing som vi har testet. Sammenlignet med en 32X Sony CD-ROM-leser er den litt tregere. Uansett er den raskere enn tidligere brennere fra HP, Plextor og Yamaha.

Gjenstridig ripper

Vi fikk en del problemer med ripping av vår musikk-CD. Etter hver melodi fikk vi en seek-error. Det går an å rippe hele platen, men vi måtte velge hver melodi separat. Det er en smule upraktisk. Vi tror det kan rette seg med oppdaterte rippeprogrammer og/eller nye revisjoner av firmwaren i brenneren.

Rippehastigheten er jevnt over 8X og vi har regnet ut at den vil bruke litt over ni minutter på vår test-CD. Et greit resultat, men ingenting å rope hurra for.

Rikholdig utvalg programvare

Basisen i programpakken fra HP er Adaptecs Easy CD Creator. Den inneholder også CD Copier og pakkedriveren DirectCD. Vi er godt kjent med Adaptecs programvare fra tidligere tester, og har funnet ut at det er et brukbart program som dekker de fleste behov. Det er noe begrenset i forhold til Nero BurningROM siden det er mye mer konservativt i valg av formater, men du skal være ganske erfaren før du får bruk for dette.

I tillegg har HP sitt eget Disaster Recovery-program. Det lar deg brenne en CD som gjør det enkelt å komme i gang etter et systemkrasj. Ved riktig bruk kan dette programmet spare deg en del reinstallasjon av Windows 95, Windows 98 eller Windows NT.

HP SimpleTrax lar deg ta sikkerhetskopier av harddisken på en enkel måte. Sikkerhetskopierin er en kjedelig, men nødvendig oppgave. Med et enkel program er det mer sansynlig at jobben blir gjort.

HP leverer også med et sett med CD-etiketter fra Neato. I tillegg til en påføringsmekanisme som hjelper deg å sette etiketten nøyaktig på CDen, følger det med et program som lar deg designe etiketter og skrive dem ut i farger på skriveren din.

HP leverer også med ACID fra Sonic Foundry. Det er et lydredigeringsprogram som lar deg sette sammen en masse lydopptak til dine egne kreasjoner.

For deg som er interessert i digital fotografering eller scanner inn bilder og digitaliserer video og musikk, kan Brøderbound Print Shop Multimedia Organizer Deluxe Edition (puh!) hjelpe deg med å holde orden på disse. Du kan f.eks. lage ditt eget digitale fotoalbum på CD med lydkommentarer og teksting av bildene.

Konklusjon

Vi kåret denne brenneren til ny best i test da den kom. Selv om Sony CRX140S har hårfint tatt over teten, mener vi fortsatt at dette er en glimrende brenner. Den har full fart på både brenning og lesing. Programvaren er meget solid og omfattende og prisen er konkurransedyktig. Hva mer kan du ønske deg? I konkurransen med Sony er det programvaren som avgjør. Prisen er den samme. Du får gjøre deg opp ditt eget valg over hva du liker best. Nå som Sony er i butikkene, venter vi bare på Yamaha CRW8416S. I tillegg er flere 12X-brennere på vei inn på det norske markedet.