HP cd-writer 9710i

Flere fabrikanter kommer med 16x brennere, og det er varslet enda raskere modeller senere i år. Vi tester HP sin 16x-brenner.

HP cd-writer 9710i
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

HP leverer brenneren i en tiltalende pakke, med alt utstyr du trenger for å brenne alle typer CDer inkludert. Dessuten følger det med flatkabel, lydkabel og skruer og en oversiktlig monteringsanvisning.

LES OGSÅ:

På toppen av det hele følger det med en pakke med etiketter og et verktøy for å sette disse sentrert på CD-platene.

Programvaren består av EasyCD Creator fra Adaptec/Roxio, MusicMatch Jucebox, Acid XPress, og HP cd-labeler II. Dessuten installeres DirectCD programvare for direkte skriving fra Windows utforsker.

Kjente toner

Etter installasjon av både brenner og programvare kjørte vi våre standard tester for å måle leseytelsen. Da brenneren dro i gang kjente vi straks igjen lyden, som er karakteristisk og ikke av de svakeste. Det låt helt likt Yamaha CRW2100E.

CD-writer 9710i leser raskt, men justerer hastigheten en del underveis. Når den når full hastighet vibrerer den kraftig, og gir fra seg et høyere støynivå enn de aller fleste andre brennere. Dette skjer med alle typer plater, både brente og masseproduserte.

Nøyaktig det samme opplevde vi med Yamaha CRW2100E.

Kjent CD-RW-oppførsel

Under videre testing var det også et annet fenomen som var identisk på begge disse brennerne. Under brenning av CD-RW var det ikke mulig å sette høyere hastighet enn 8x. Dette skjer
uavhengig både av programvare og mediafabrikat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yamaha oppgir, ikke med de største skrifttypene og heller ikke på fremtredende plass på sitt nettsted, at den oppgitte 10x hastigheten på CD-RW skjer bare på den siste delen av platen under direkte skriving i UDF-format. Om dette rettferdiggjør at brenneren kan sies å være en 10x CD-RW-brenner, er derfor i høyeste grad et diskusjonstema. Den bruker uansett nesten to minutter lenger tid på å brenne en CD-RW sammenlignet med andre 10x CD-RW-brennere.

Ripping

Pakken er komplett, med både kabler, skruer, programvare og etikettverktøy
Pakken er komplett, med både kabler, skruer, programvare og etikettverktøy Vis mer

WinDAC klarte ikke å rippe musikkCD fra HP-brenneren, og MusicMatch Jukebox, som følger med, oppga at vi ville få raskere ripping hvis vi oppgraderte programmet.

Da lastet vi heller ned et eget rippeprogram fra Ahead, produsenten av Nero, som vi lastet ned fra Yamahas nettsted. Dette er spesialutviket for å støtte CRW2100E-brenneren og fungerte utmerket på HP-brenneren.

Mot slutten av platen rippet den med hastigheter helt opp i 50x, i korte perioder. Gjennomsnittet lå likevel lavere, og den nådde ikke helt opp til topplassering. Men en fjerdeplass med 3 minutter og 28 sekunder for ripping av en hel CD er heller ikke noe å skamme seg over.

(Dette programmet var ikke tilgjengelig da vi testet Yamaha-brenneren).

Konklusjon

HP cd-writer 9710i

Da vi tok ut brenneren og sammenlignet den fysisk med en Yamaha CRW2100E, så vi at det ikke er noen forskjell. Det er bare plastfronten som er annerledes.

Dette er en av de raskeste brennerne på markedet, og i HP sin utgave utgjør den en svært komplett løsning. Prisen er også noen hundrelapper høyere enn Yamaha-brenneren, siden den både inneholder mer programvare og etikettverktøy.

Den er likevel ikke helt øverst i toppen når det gjelder ytelse, og støynivået under lesing og ripping er i høyeste laget.

Til tross for dette er den en av de beste brennerne du kan få i dag.