HoTMetaL PRO 6

TEST: HTML-editoren HoTMetaL er et av de mest populære programmene for utvikling av hjemmesider på Internett. En av grunnene til suksessen er at det gir deg stor kontroll over alt du gjør. Nå er versjon 6 her.

HoTMetaL PRO 6
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

HoTMetaL har eksistert i rundt 4 år, og var i sin tid en av de aller mest avanserte HTML-editorene på markedet. HoTMetaL var mer enn bare en teksteditor, fordi den markerte koder som små knapper slik at du lett kunne se forskjell på kode og tekst.

LES OGSÅ:

"Kodeknappene" er sentrale også i HoTMetaL PRO 6, men mange nye funksjoner og redigeringsmuligheter har kommet til. Derfor er HoTMetaL fortsatt god nok for mange av de avanserte brukerne som tok de tidligste versjonene av programmet i bruk.

Flere redigeringsnivåer og visninger

Sentralt i HoTMetaL PRO 6 er redigeringsvinduene. Disse gir deg ulike metoder for å se på, arbeide med og rette opp feil i HTML-dokumentene dine:

  • Ren teksteditor. Her vil du se alle koder markert med ulike farger for å øke lesbarhet.
  • Koder som små knapper. I tillegg til at koder vises som knapper, vises også all grafikk som om det skulle ha vært i en nettleser. Kodene ordnes i et hierarki, slik at du må dobbelklikke på kodeknappen for tabell for å se kodene for hver enkelt tabellcelle. Og du må dobbelklikke på knappen for en tabellcelle for å se knappene for kodene inni cellen.
  • Grafisk visning og redigering. Her stilles tekst og grafikk opp i et vindu mest mulig likt slik det vil være i en nettleser. Men det er en viktig forskjell fra nettleserne, nemlig at alle tabeller tegnes opp med stiplete streker, slik at du lettere skal kunne se hvor tekst og grafikk hører hjemme. Også i dette vinduet kan du endre på tekst og grafikk, og kodene lages automatisk av HoTMetaL PRO 6.
  • Ren forhåndsvisning. I ren forhåndsvisning vises dokumentet ditt direkte i en nettleser. I dette vinduet er det dermed ikke mulig å redigere innholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funksjoner og muligheter

HoTMetaL inneholder svært mange funksjoner, ettersom det er et program som skal gi deg mulighet til å lage de fleste typer hjemmesider for Internett. Mange funksjoner dukker opp som små dialogbokser når du skal sette inn koder og annet, mens andre funksjoner ligger i faste vinduer.

Til høyre for visningsvinduet ditt har du for eksempel full oversikt over alle egenskaper med den koden som du til enhver tid arbeider med. Du kan endre på egenskapene i dette vinduet og endringene føres rett inn i HTML-dokumentet ditt. Dermed slipper du å bekymre deg for å skrive inn feil.

HoTMetaL kommer med en rekke hjelperutiner for å sette inn alt fra tabeller til mer avanserte koder i JavaScript eller dynamisk HTML. Selv om du her får god hjelp til mye nyttig, er det på ingen måte snakk om en komplett samling av rutiner.

HoTMetaL har nå også innbygget en ordentlig FTP-løsning som effektivt klarer å hente dokumenter og tilhørende grafikk fra servere. Denne fungerer bra, og sørger også for å overføre dokumenter på riktig måte, slik at ikke innholdet blir ødelagt.

Programmet gir deg også god kontroll over kodekvaliteten din. Når du lagrer dokumenter eller skifter mellom visningsvinduer, dukker et kontrollprogram opp og sørger enten for å endre koder automatisk eller å spørre deg om hvordan feilene skal endres. Dessverre klarte vi et par ganger likevel å snike inn feil, som ikke ble oppdaget av HoTMetaL.

Programmet har også glimrende rutiner for å bygge opp ditt eget utviklingsmiljø, hvor du får spørsmål om hvilke hjelpeprogrammer du ønsker å bruke. Med noen få museklikk hadde vi definert Paint Shop Pro 6 som program for å redigere grafikk og ACDSee for å bla gjennom grafikk- og/eller multimediefiler.

HoTMetaL støtter Miva, som er et eget sett av koder og rutiner som utføres på server. Miva minner en del om ASP fra Microsoft og ColdFusion fra Allaire, og gir mulighet for å lage dynamiske løsninger som fungerer like bra for alle brukere uansett hvilken nettleser de bruker. Men for å ha glede av HoTMetaLs støtte for Miva, må Miva være installert på serveren som dine hjemmesider benytter, og dette er det fortsatt bare et mindretall av servere som har.

Konklusjon

HoTMetaL PRO 6 er et skikkelig program som byr på mange muligheter, og som i tillegg er enkelt å komme i gang med. Det ligner en del på HomeSite 4, og er godt nok til å være en reell utfordrer.

Men selv om HoTMetaL PRO 6 er lett å komme i gang med, er det ikke alltid like enkelt å bruke for avanserte oppgaver. Håndboken, som følger med hvis du kjøper den pakkede versjonen, er til god hjelp. Men den beste hjelpen finner du på Internett.

Samtidig synes vi at mulighetene som tilbys for avansert koding ikke alltid er like bra – det er for få enkeltrutiner tilgjengelig sammenlignet med andre programmer (særlig Coffee Cup er et godt eksempel på et slikt program).

Evalueringskopi, med alle funksjoner, kan lastes ned hos SoftQuad – produsentene av HoTMetaL PRO 6.0. Her får du også informasjon om hvordan du kan kjøpe programmet.