Hør - hovedkortet snakker!

Har du slått på PCen og bare hørt pipelyder? Og at ingenting virker? Neste gang velger du kanskje en PC med snakkende hovedkort…

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste hovedkort reagerer med å sende ut pipetoner i visse mønstre hvis det er feil på sentrale komponenter. Disse mønstrene er ikke allment kjent, men står beskrevet i installasjonsmanualen. Men det er jo ikke alltid denne er for hånden.

Smarte hoder har tenkt, og funnet ut at det er bedre å lagre noen små setninger digitalisert lyd, i stedet for å programmere rutiner for å sende ut mønstre av pipelyder. Da kan de fleste av oss få klar beskjed umiddelbart hvis en kabel eller et kort har løsnet i PCen. Dette kan lett skje under flytting, selv over korte avstander.

De vanligste feilene

De er som kjent mye som kan gå galt i en PC, men de vanligste komponentfeilene som forhindrer en normal oppstart kan likevel telles på en hånd:

Minnemodulene
Innstillingene for maskinvaren (BIOS innstillingene som lagres i CMOS-minnet).
Skjermkortet
Harddisken eller kablene til denne

Får å varsle om dette har hovedkortet 65 JVB-X fra det Taiwanske firmaet Soltek lagt inn fem forskjellige talebeskjeder. Disse er også trykt i manualen, og forteller følgende:

No memory module
Please check memory module
Please clear CMOS setting
Please check the video adapter
Please check the hard disc cable

Forutsetningen for at det hele skal virke er at den lille høyttaleren inne i PCen er koblet til hovedkortet. Løsningen har ingen ting med lydkortet å gjøre.

Språkmektig?

Disse beskjedene er lagt inn på fire forskjellige språk, og norsk er selvfølgelig ikke blant disse. Derimot kan du velge mellom engelsk, kinesisk, spansk og japansk ved å sette koblingsbøyene i fire forskjellige posisjoner. Engelsk er normalvalget fra fabrikken (default)…

Vi har tatt opp noen av meldingene, som du kan høre her:

Gode omtaler

Vi har ikke gjort noen omfattende tester av kortet, vi har bare testet det uten skjermkort, uten minnemodul og harddisk.

Andre nettsteder som har testet kortet, har gitt det svært gode omtaler, særlig med tanke på overklokking.

Norsk importør er Nortek Data AS 22 06 01 20

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!