Hold PC-en kjølig nok

Varme øker sjansene for overopphetet PC. Garder deg mot havari med disse tipsene.

Det er ingen hemmelighet at datamaskiner kan få problemer ved for høye temperaturer - og mange komponenter i PC-en krever derfor litt hjelp til å kjøle seg ned. Normalt sett snakker vi da om kjøleribber, ofte med en liten vifte som blåser over.

Både i sommermånedene og i fyringssesongen når utetemperaturen gjør et hopp, kan temperaturen på datarommet eller i stua øke med mange grader, da kan det være smart å holde et lite øye med temperaturene. I motsetning til mennesker og dyr kan ikke PC-en kjøle seg ned med iskrem eller en kald dusj, og høye temperaturer kan senke levetiden til en rekke komponenter.

Overvåkende programvare

Det finnes en rekke forskjellig programvare som hjelper deg å holde et visst øye med temperaturene. Et av de mest kjente er SpeedFan, som i tillegg til å gi deg temperaturer også fungerer slik at du kan justere hastigheten på viftene. Men noen opplever dette programmet som litt rotete og begrenset med hensyn til støttet maskinvare.

Hold PC-en kjølig nok


Så dersom du ikke uansett har planer om å kontrollere viftehastigheten er derfor CPUID Hardware Monitor et godt alternativ.

Viktig: kabinettet og luftstrømmen

Siden de fleste av komponentene i din datamaskin blir kvitt varmen ved å lede den til den omliggende luften, blir temperaturen i stor grad avhengig av luftgjennomstrømmingen i kabinettet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et kabinett uten særlig gjennomstrømming av luft vil temperaturen stige raskt og de få viftene som finnes må jobbe for fullt for å bli kvitt varmen - en jobb som de ikke nødvendigvis vil klare godt nok. Men uansett er du sikret viftestøy og unødvendig mye slitasje på vifter og komponenter. En nødløsning her kan være å fjerne hele døra eller dekselet på kabinettet, eventuelt i tillegg sette en ekstern vifte til å blåse luft inn. Sjekk temperaturene før og etter og se om det hjelper.

De fleste nyere kabinetter av midi-størrelse ("vanlig" størrelse) kommer med muligheter for å sette i eller koble til ekstra vifter. Viftestørrelsen varierer fra kabinett til kabinett, men ligger normalt sett mellom 80 og 120 mm. Skal du kjøpe deg et nytt kabinett bør du ideelt sett velge et med 120 mm vifter - disse flytter mer luft og lager mindre støy.

Hold PC-en kjølig nok


Luftstrømmen går vanligvis slik at en vifte i front trekker inn kald luft og blåser over harddisken(e), og en vifte bak trekker ut varm luft fra kabinettet. Noen foretrekker også å ha en vifte i døra som trekker inn kjølig luft og blåser over grafikkort/prosessor.

Prøv også å bunte sammen kabler og/eller flytte de til siden slik at lager mindre motstand for luftstrømmen.

Har du ikke tatt vårrengjøringen ennå kan det også være greit å ta en liten rens. Støv har en tendens til å samle seg griller og vifter, her kan det være smart å bruke luft på boks for å bli kvitt det verste.

Harddisker og minne

Harddiskene er som regel plassert i den fremre delen av PC-en, og dersom du ikke har en vifte i front kan diskene til tider nå ganske høye temperaturer. Nøyaktig hva gradestokken bør vise strides de lærde om, men mellom 30 og 45 grader er helt normalt. Stiger temperaturen til over 50 grader bør du seriøst vurdere tiltak for kjøling. Det greieste er å få en vifte til å blåse over disken, men passive løsninger hjelper også litt.

Hold PC-en kjølig nokMange kabinetter lar deg skru fast en vifte eller to i fronten.

En annen komponent som også gjerne ligger litt utenom den beste luftstrømmen er maskinens minne (RAM). Her har hovedkortet typisk nok heller ingen temperatursensorer.

RAM-modulene tåler vanligvis godt med varme, men hvis du skulle få stabilitetsproblemer ved høy belastning på ekstra varme dager kan dette altså være synderen. Her er som regel det greieste å få en vifte til å blåse litt ekstra på modulene. Det finnes spesielle løsninger for dette, eller du kan bruke en stor CPU-vifte som også sørger for luftstrøm over omliggende komponenter.

Hold PC-en kjølig nok


Prosessor og grafikkort

Prosessoren er sjelden noe stort problem, ettersom de fleste hovedkort setter opp dampen på vifta når varmen stiger. Men bruker du en spenningsregulator eller lignende for å senke støynivået kan det være smart å være litt ekstra på vakt i den varmeste sommerperioden.

Det samme gjelder egentlig for grafikkort - disse klarer seg stort sett selv, men passivt kjølte kort kan av og til få problemer under hard belastning. Her er det god luftflyt i kassa som gjelder.

Bærbar PC

Mulighetene du har for selv å modifisere og påvirke luftstrømmen i din datamaskin synker som regel med størrelsen, og nederst på stigen finner du bærbare datamaskiner. De er gjerne vanskelige å åpne, og det er vanligvis heller ikke noe poeng i å gjøre det siden de som regel har spesialtilpassede kjøleløsninger.

Sørg derfor først og fremst for at ikke lar laptopen ligge i sola, og pass på at luftinntakene ikke er tildekket. Skulle du likevel få problemer i varmen går det an å bruke en ekstern vifte eller kjøleplate for å hjelpe til.


Denne artikkelen har også vært publisert tidligere