Hold filene dine for deg selv

Har du sensitiv informasjon på PCen din, som du ikke vil dele med andre? Her er en elegant og effektiv løsning.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har Windows XP installert på PCen din og har formatert harddisken din med NTFS-filsystemet, kan du kryptere filene dine direkte i Windows Utforsker. Bruker du et annet operativsystem og ønsker en minst like smart løsning, bør du ta en titt på SafeGuard PrivateDisk fra Utimaco.

Utimaco SafeGuard PrivateDisk har et brukervennlig og pent grensesnitt.
Utimaco SafeGuard PrivateDisk har et brukervennlig og pent grensesnitt. Vis mer

Passordbeskyttede disker

Programmet lar deg lage såkalte virtuelle disker, eller passordbeskyttede kabinettfiler som kan monteres som egne stasjoner i Windows Utforsker, for eksempel med stasjonsbokstav F:. Når en virtuell disk er montert, kan du lagre og lese filer til F: som om det var snakk om en helt vanlig diskett eller harddiskpartisjon. PrivateDisk støtter to tilgangstyper; lese og lese/skriv.

Fordelene med en slik løsning er mange. Først og fremst beskytter det dataene dine mot uatorisert innsyn/redigering, noe som bør være av interesse for eksempel for brukere av bærbare PCer. Uten passord kan ikke de virtuelle diskene monteres, og siden innholdet er kryptert er det heller ikke mulig for uvedkommende å lese det.

Her ser du at den virtuelle filen ligger lagret i D:\\virtual, og er samtidig montert som stasjon I:
Her ser du at den virtuelle filen ligger lagret i D:\\virtual, og er samtidig montert som stasjon I: Vis mer

Enkelt å bruke

SafeGuard PrivateDisk har et ryddig grensesnitt og er svært enkelt å bruke. Opprettingen av en virtuell disk gjøres ved hjelp av veiviser, og du blir bedt om å oppgi størrelse, plassering og filsystem, og selvfølgelig passord. Du kan be om en fast stasjonsbokstav hver gang kabinettfilen monteres, eller du kan velge å få tildelt første ledige. Selve opprettelsen med tilhørende formatering er vanligvis gjort på sekunder, avhengig av hvor stor virtuell disk du lager.

Til venstre i hovedvinduet finner du en komplett oversikt over de virtuelle diskene som finnes på PCen, både monterte og umonterte.

Raskt

Vi ble overrasket over hvor raske disse virtuelle diskene var. Til vanlig bruk vil du neppe oppleve at det går tregere å lese og skrive til en virtuell disk enn direkte til harddisken. Imponerende med tanke på at krypteringsalgoritmene som benyttes er meget avanserte.

Når en virtuell disk er full, kan du for eksempel brenne den til en CD. Dermed har du på en måte passordbeskyttet CDen, og kabinettfilen kan fortsatt monteres i filsystemet, naturlig nok bare med lesetilgang.

En demoversjon av programmet kan lastes ned fra denne siden (ca 3 MB). Den har full funksjonalitet, men diskene kan ikke være på mer enn 20 MB, og passordet ditt kan bare bestå av ett tegn. Det gir med andre ord ikke særlig god beskyttelse, men du får prøvd ut funksjonaliteten. Fullversjonen av SafeGuard PrivateDisk har en veiledende pris på kr 495,- (Personal Edition).

Lenker:
Buysec (norsk distributør)
Les mer om programmet og teknikken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer