Logitech H800 til venstre, Creative WP350 til høyre Foto: Brynjulf Blix
Logitech H800 til venstre, Creative WP350 til høyre Foto: Brynjulf BlixVis mer

Hodetelefon-duell

Lei av propper og ledninger? Hva med trådløst?

Når det gjelder lytteutstyr for lyd og musikk finnes det utallige løsninger i alle fasonger. Men for svært mange av oss er det ikke alle situasjoner hvor vi er på det mest kresne. Da tenker vi først og fremst praktisk.

De aller fleste hører på musikk mens de gjør noe annet. På jobb, når man reiser, går eller jogger, eller når man bare setter seg ned og ikke vil forstyrre andre, eller ikke vil la seg bli forstyrret.

Valget står ofte mellom ørepropper eller hodetelefoner, begge har sine styrker og svakheter. Det mest irriterende med propper for denne skribenten, er at jeg hører for mye kroppslyder når proppene sitter tett og fint i øregangene. Da snakker vi ikke om de ufine, men de mekaniske, fra bevegelse i føtter og skjelett under løp og gange, i kjever og luftveier. Og det skjer selv om man beveger seg i moderat tempo.

Hodetelefoner kan være mer behagelige, og er de trådløse er det superpraktisk. Ledninger har en fantastisk evne til å lage feller og snarer og tvinne seg rundt seg selv og annet løsøre.

Creative vs Logitech

Vi har fått inn to sett trådløse hodetelefoner, det ene er Creative WP350 og det andre er Logitech Wireless Headset H800.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge har Bluetooth, Logitech kommer også med en egen bitteliten USB-sender. Oppladbare batterier og mini-USBtilkobling for lading er også felles for begge.

Betjening på høyre øreklokke er også noe de har felles, men plasseringen av de forskjellige funksjonene er ikke den samme.

Betjening Creative WP350 Foto: Brynjulf Blix
Betjening Creative WP350 Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Betjening Logitech H800 Foto: Brynjulf Blix
Betjening Logitech H800 Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Logitech har mikrofonen på en arm som vippes ned, mens Creative bruker en "skjult" mikrofon.

Betjening og mikrofon Logitech H800 Foto: Brynjulf Blix
Betjening og mikrofon Logitech H800 Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Logitech sine øreklokker er vesentlig større enn Creative sine, og har flate skumgummiputer i motsetning til Creative, som har polstret ring i svært myk skinnimitasjon.

Creative (til venstre) og Logitech (til høyre) har valgt forskjellig puteløsning. Foto: Brynjulf Blix
Creative (til venstre) og Logitech (til høyre) har valgt forskjellig puteløsning. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Begge er svært behagelige, ingen presser hardt mot ørene og begge sitter godt. Det er noe mer lydlekkasje fra Logitech sine hodetelefoner, som kan sjenere andre sarte medpassasjerer.

Enkelt å velge hva du vil lytte med i Bluetooth på iPhone. Foto: Brynjulf Blix
Enkelt å velge hva du vil lytte med i Bluetooth på iPhone. Foto: Brynjulf Blix Vis merTilkobling og bruk

Begge hodetelefonene er eksemplarisk enkle å koble til med Bluetooth. Man slår dem på, aktiverer søk i Bluetooth-oppsettet på lydkilden (i vårt tilfelle en iPhone) og etter få strakser er forbindelsen opprettet.

Med Logitech sin egen sender er det enda enklere, siden de allerede er "parret". Det er bare å plugge denne i en PC eller Mac (driveren er Class Compliant, man trenger ikke installere noe som helst), velge senderen som kilde og alt er på stell.

Start/stopp og hopp frem og tilbake mellom låter, samt volumregulering fungerte upåklagelig i begge.

Både ved innkommende anrop og utgående oppkalling, koblet musikken ut og talen inn helt automatisk, og så tilbake igjen ved avsluttet samtale. Lydkvaliteten fra vår mikrofon var langt bedre enn med mikrofonen på kabelen på forskjellige plugger (som alltid fanger opp støy fra gnissing klærne når man går), og minst like god som ved å snakke i mikrofonen på selve telefonen.

Dette gjaldt både Logitech sin mikrofon på arm og Creatives skjulte mikrofon.

Tale-lydkvaliteten i hodetelefonene var helt umerket i begge, men det er forskjell i karakter, noe som kom godt fram ved musikklytting.

Til musikk

Forskjellen i lydkarakter er svært tydelig. Logitech har en mer nøytral frekvensgang, mens Creative har mer dypbass og diskant. Ingen av dem er selvskrevne for musikkelskeren, men så er heller ikke disse laget for å tilfredsstille slike.

Vi har brukt begge hodetelefonene på offentlig transport og i gange til og fra, hvor lyd fra omgivelsene i høyeste grad er med i lydbildet.

Her vinner Creative siden bass- og diskanthevingen gjør at lyden virker høyere (en slags loudnessfunksjon).

I et hjemme- eller kontormiljø hvor det er mindre omfattende bakgrunnstøy kan Creative sitt sett bli litt i overkant spisst, men bassen er både dyp og fast i fisken selv om den er tydelig overdrevet.

Vi ender altså opp i smak og behag. Musikk- og lydpreferanser er tross alt en personlig sak, og her spiller også bruksområde og omgivelser inn i stor grad. Vi snakker uansett ikke om studioutstyr eller avansert HiFi, det blir en helt annen klasse enn dagens duellanter.

Vi likte alt i alt Creative WP350, både på grunn av det praktiske med den skjulte mikrofonen, det myke belegget rundt selve øreklokkene, og den fete bassen.

Logitech Wireless Headset H800 er på ingen måte dårligere, bare litt annerledes.

Testresultat

Creative WP350

Behagelig, praktisk betjening, skjult mikrofon, fet bass.

Litt i overkant loudnesseffekt med bass- og diskantheving.

Se alle våre tester

Testresultat

Logitech H800

Behagelig, nøytral lyd, både dedikert USB-lydsender og Bluetooth.

Litt tørr i bassen, litt plunder med mikrofonbom, lydlekkasje.

Se alle våre tester