Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg

Vi ble anbefalt FreeNAS i stedet for Windows XP på vår hjemmeserver. Vi har installert og testet.

Det var flere som reagerte på at vi brukte Windows XP som operativsystem for en så enkel oppgave som en filserver på et hjemmenettverk. FreeNAS ble trukket fram som et alternativ, det er et program basert på FreeBSD, en Unix-variant.

Grunnen til at vi valgte Windows XP var at vi jo hadde en OEM-lisens til dette hovedkortet, og denne ville ikke være til særlig nytte i noen annen sammenheng. Det er jo hovedkortet som det er knyttet restriksjoner til for OEM-versjonene til Microsoft. Alt annet kan skiftes ut som en del av en oppgradering, mens hovedkortet regnes som en nøkkelkomponent, forståelig nok.

Men at det er overkill å bruke Windows XP er vi i prinsippet enige i, det tar jo latterlig lang tid å først installere, så laste ned og installere alle oppgraderingene, og så sette opp maskinen som server i nettverket. Man setter gjerne av en dag til slikt.

FreeNAS er derimot en langt slankere løsning. Den kan installeres på en harddisk eller en minneplugg, og kravet til kapasitet er beskjedent, 128 MB er tilstrekkelig. Vi hadde flere liggende, og valgte å installere på vår gamle 256 MB USB 2.0 plugg fra Plextor.

Aller først laster man ned en CD-image fra sourceforge.net, og brenner denne med sitt CD-brenneprogram. Vi bruker gratisprogrammet CDBurnerXP Pro3 som fikset oppgaven på et drøyt halvminutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve installasjonen tok ikke mange minuttene. Vi satte PCen til å boote fra CD-ROM og det bød ikke på noen problemer. Oppstartsprosessen er ikke vakker for annet enn Unix-elskere, den ene linjen med kryptiske meldinger etter den andre farer forbi.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg
Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg
Til slutt stater FreeNAS opp og vi blir presentert for en liten menyliste.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


Her er det bare å sette opp IP-adressen som er påkrevet, og her kan man velge DHCP for enkelhets skyld. Den tildelte IP adressen dukker opp:

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


Så er det bare å taste inn IP-adressen i nettleseren på en av de andre PCene i nettverket, så dukker det web-baserte grensesnittet opp hvor du setter opp FreeNAS-serveren. Det er oversiktlig og greit, de fleste som har satt opp en ruter vil kjenne igjen mye av dette.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


Det viktigste er å sette opp disken(e) som skal brukes til lagring, noe som er en rimelig enkel affære. Diskene skal initialiseres og formateres, det anbefales å bruke UFS som er FreeBSD sitt native filformat. Å bruke disker som er formatert i NTFS eller FAT32 som er vanlige i PCverdenen, blir ikke anbefalt, det er mye bugs i FreeBDS sin støtte for disse.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg
Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg
Neste skritt er å velge hvilke tjenester som skal kjøres, her er Samba (CIFD) et førstevalg for de fleste brukere. På den siste betaversjonen skal det også være støtte for UPnP, men vi fikk ikke tak i denne versjonen. Den siste betaversjonen vi fikk tak i var 0.683b, men her var ikke grensesnittet mot UPnP helt på plass - valg av mapper med innhold til streaming var ikke mulig.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


Ytelse

Først testet vi med SATA-utgaven av Samsungs 400GB disk. Det fungerte ikke, testprogrammet vårt kjørte FreeNAS i senk:

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


Vi sjekket i brukerforumet og det viser seg at det er problemer med en del SATA-kontrollere, en av dem sitter i vår maskin...

Vi byttet til EIDE-utgaven av samme disk, og nå var det ingen problemer.

Det viste seg at ytelsen ikke er like høy som under Windows XP (rød og blå graf). Dessuten er skriveytelsen høyere enn leseytelsen, noe vi sjelden ser.

Hjemmeserver med FreeNAS på minneplugg


I snitt klarte XP å skrive 43 618 KB/sek, FreeNAS 22 942 KB/sek og D-Links NAS-boks (DNS-323) 18 161 KB/sek.

Leseytelsen var i XP 51 079 KB/s, FreeNAS 13 691 KB/sek og D-Link NAS-boks 22 028 KB/sek

Konklusjon

FreeNAS er absolutt et alternativ hvis du ikke har en ledig XP-installasjon tilgengelig. Den er ganske lett og MYE raskere å installere (hvis maskinvaren er kompatibel) og oppsett og bruk er annerledes, men egentlig like enkelt som på XP.

Hastigheten er høy nok til de fleste bruksområder, men tung video for mange samtidige brukere som skal se hvert sitt program kan muligens bli problematisk - vi er ikke så mange her i heimen. Å bla selv store bilder fra 10 megapikslers-kameraer går i praksis like fort som på lokal PC- det tar et par tiendedels sekunder uansett på en rask PC.

At du kan installere og kjøre hele programmet fra en minneplugg er et stort pluss.

Dokumentasjonen er god, og det er et aktivt forum hvor utviklerne deltar. Nye features vil bli lagt til etter hvert, men det tar den tiden det tar, etter som utviklerne jobber gratis. UPnP skal som nevnt være rett rundt hjørnet, og det åpner for bruk av mange frittstående mediespillere for musikk og video.

Programmet og mer info finner du på www.freenas.org