Hjemmenettverk til HD?

Hei!

Jeg ønsker å gjøre HD video tilgjengelige over mitt hjemmenettverk.

Det er to årsaker til dette.
1. Harddisker støyer.
2. Slippe å flytte USB- disker eller planlegge kopiering/flytting av filer.

Jeg vurderer i den sammenheng trådløst og kablet nett.
Ut fra det jeg finner av info på nettet vil ikke dagens trådløse løsninger ha tilstrekkelig kapasitet til stabilt å kunne overføre HD- signaler (HD-DVD/ Blueray).

Det ser defor ut til at jeg må over på kabel.
Jeg tenker meg at det står en Nettverks-server eller NAS ett sted i huset og at en eller flere PC-er kan laste ned filene (on the fly) via nettverket og sende signalet til monitor eller projektor på det aktuelle stedet.

Mine spørsmål er:

- Hvilke standarder finnes for HD-formater, hvem er mest relevante og hvilke krav stiller de til overføringskapasitet.
- Trenger jeg 10, 100 eller GB nettverk for å dekke mitt behov?
- Vil en NAS løsning gi tilstrekkelig hastighet eller må jeg ha en filserver?
- Hva med en USB-disk koblet til en annen pc i nettverket, delt ut i nettverket.

mvh dag

Datadoktoren svarer

Heisann,

Vi snakker i de fleste tilfeller om HD komprimert til 25 Mbit/s eller mindre, så med godt utstyr, lite interferens og ingen annen trafikk på nettverket er det mulig å gjøre det med trådløst utstyr - 802.11n eller til nød g kan fungere på en meeeget god dag.

Men jeg vil for all del ikke anbefale deg å gjøre det.

Du vil selvfølgelig ha Gbit kablet nettverk, av flere grunner:
* Ingen interferens fra naboer med trådløst nett.
* Gbit nettverk koster nå like mye (eller lite) som et 10/100-nett.
* Du kan bruke nettverket til flere ting på en gang.
* Jeg kan ikke spå, men lærer vi av historien stopper ikke utviklingen. Det vil alltid bli behov for "mer" og "raskere". Derfor vil du bygge så bra som mulig (innen en fornuftig pris) nå, slik at du slipper å gjøre jobben igjen når du trenger enda raskere nett om noen år. Hadde det vært opp til meg hadde det vært obligatorisk å trekke fiberoptiske kabler i veggene på alle nybygde hus.

Når det gjelder HD-formater så er de tre mest aktuelle 720p, 1080i og 1080p. Men formatet er for så vidt ikke viktig i denne sammenhengen, siden ukomprimert HD fint kan kvele selv et GBit nett.

Mer interessant er kodekene som vil være i bruk. Det vil naturlig nok i første omgang være de som brukes i Blu-ray og HD DVD, nemlig MPEG-2, H.264/AVC og VC-1. Disse kodekene har forskjellige profiler ettersom hvor godt bilde de skal gi. Maksimum for VC-1 er 135 Mbit/s, MPEG-2 kan gi 300 Mbit/s, mens den for H.264/AVC kan komme opp i 960 Mbit/s. Men den typiske bruken vil ligge langt under - for HD-film slik vi kjenner den i dag på rundt 25 Mbit/s. Og til det vil en rask NAS som denne eller USB-disk mot en maskin med Gbit kablet nett være godt nok.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar