Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Hjemmelaget SSD?

Minnekort kan brukes til så mangt.

Minnekort finnes i mange varianter, tendensen går mot stadig mindre typer. Men ett format holder stand og har den klart beste ytelsen av alle. Vi snakker om Compact Flash. Det kan også lettere brukes til andre ting fordi selve grensesnittet er annerledes enn hos andre minnekort.

Alt er en overgang

Kontakten til et Compact Flash kort har 50 pinner, dette er en noe redusert versjon av PCMCIA-standarden. Kortets grensesnitt fungerer enten som et PCMCIA-kort eller en IDE-disk, dette avhenger av status på en av kontaktpinnene når det startes opp.

Dette betyr at CF-kortet med et svært enkelt og rimelig overgangskort kan fungere som en IDE-harddisk.

Hjemmelaget SSD?


Men IDE-kontakter er ikke alltid tilgjengelig, det er SATA som gjelder. Altså trenger man en overgang til SATA.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Vi fant et slikt overgangskort på DealExtreme, der finner man flere varianter av arten, både med og uten ramme for innfesting

Hva kan man bruke det til?

Et CF-kort i en SATA-overgang tilsvarer en harddisk for systemet den er koblet til. Du kan starte maskinen fra det og det fungerer ellers som en harddisk på alle måter.

Men fordelene er mange: Det er helt stille, og tåler vibrasjoner, fukt og temparaturforandringer langt bedre enn roterende harddisker.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Siden kapasiteten ikke er i nærheten av det roterende harddisker kan by på blir bruksområdet mer innsnevret. Aller mest egnet er PC-er som brukes til helt spesielle oppgaver, som kjører som ruter, brannmur, filserver - hvor det står som systemdisk og roterende disker brukes til lagring - eller til verkstedet for styring av maskiner.

Ytelse

Ytelsen varierer med hva slags minnekort du bruker, her er forskjellene store. Ytelsen kan uansett ikke konkurrere med ekte SSD-disker som blir stadig høyere.

Det er mangel på støy og rotasjon som er poenget med dette.

Les også vår TEST: Lynraske minnekort og SSD som systemdisk