Hjemmekino og musikk

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hjemmekino

Utgangene på baksiden av Multitainer, for PC- og hjemmekinofunksjoner.
Utgangene på baksiden av Multitainer, for PC- og hjemmekinofunksjoner. Vis mer

Multitainer fungerer akkurat som en vanlig DVD-spiller. Putt inn DVD- eller VCD-platen, og vips får du opp menyvalgene som ligger på filmen. Dekodingen av bilder og lyd gjøres av en integrert maskinvaredekoder, så på dette området holdes PC-delen ute. Ønsker du å se DVD-film mens du jobber i Windows eller bruker Internett, følger det med et eget program for avspilling.


På baksiden av maskinen finner du en rekke utganger beregnet på lyd og bilde. For bilde har du koaksial og S-video, og for lyd har den to phonoutganger for stereo og en digital koaksial for Dolby AC-3 surroundlyd. I front har Multitainer inngang for to mikrofoner til karaokebruk, phonoinnganger, og noen for PC-bruk som vi kommer tilbake til.

Vår testmaskin hadde den vanlige sonesperren for DVD-filmer, og fungerte kun med europeiske Sone 2-filmer. Bildekvaliteten var ypperlig, og selv om vi savnet SCART-utgang bak på Multitainer, gir S-video deg et svært godt bilde. For dem som har prosjektor, eller ønsker å bruke en PC-skjerm, har Multitainer også VGA-utgang.

Musikkopplevelse

Siden det er HiFi-Klubben som importerer Multitainer, ville vi også ta en vurdering av musikkgjengivelsen, om enn ikke like grundig som et musikkmagasin ville gjort det. Vi rigget opp spilleren til stereoanlegget for å få et inntrykk av hvordan Multitainer står seg i forhold til en ren CD-spiller. Hjemmeanlegget består av Mission 762 høyttalere, en passiv Paradigm subwoofer, en Acurus DIA-100 forsterker og signal- og høyttalerkabler fra Tara Labs. Den noe aldrende CD-spilleren CDP-997 fra Sony måtte vike plassen for en stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter noen runder med blandet musikk fra blant annet Smashing Pumpkins, Nightmares on Wax, Third Eye Foundation og Flaming Lips var panelet enige. Lydmessig var Multitainer romlende og udefinert i bassgjengivelsen, særlig i basstrommeanslag som ble ”hengende” litt i lufta uten å nå skikkelig fram til oss. Diskanten var åpen og frisk, men vi syntes også at den manglet nødvendig fokus.

Et annet punkt som dessverre trakk ned var suset fra den innebygde viften for strømforsyningen. Selv om den ikke er påtrengende, skal du ikke spille så veldig lavt før du hører suset legge seg over musikken. Med andre ord, ingen vinner for en romantisk middag.

MP3 non-stop

Siden Multitainer også spiller MP3-musikk, enten fra CD eller harddisken, kan den fungere som en ypperlig partymaskin. Gjennom et menysystem på skjermen kan du lage egne playlister så lange at du garantert har musikk non-stop hele helgen. Vi ønsker oss et litt bedre menysystem, med flere redigeringsfunksjoner. Mye av skjermplassen går bort med grafikk og stor tekst, men begrensingen ligger også i at TVen ikke kan vise høyere oppløsning enn 640x480 punkter.

Lydkvaliteten ved avspilling var absolutt akseptabel, og den lagde vakker musikk av alle MP3-filene vi fôret den med, som hadde en kvalitet på 128, 192 og 320 kbit. Fordelen med Multitainer-løsningen er at du har den koblet til stereoanlegget, slik at du får mer trøkk ut av musikken enn hvis du bruker de spinkle høyttalerne som flesteparten av oss har til PCen.

Vi var likevel litt misfornøyd med MP3-avspilling rett fra en CD-plate vi hadde brent. I kjent CD-ROM stil spant CDen med maksimal hastighet og hørtes ut som om den ruset motorene på taksebanen før take-off. Vi valgte å skru opp volumet, så var det straks bedre.

Les videre om Internett- og PC-funksjonene.