Hjelp, jeg krympet bildene!

KOMMENTAR: Jeg vet det. Jeg har syndet. Jeg nektet å godta at et kamera aldri kan ha mange nok megapiksler, og tok liksågodt hele digitalbildesamlingen og krympet hvert eneste bilde.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data Vis mer


Jeg vet det høres voldsomt ut, men jeg hadde mine gode grunner. For å gjøre en lang historie litt kortere, er det bare å ta det hele fra starten.

Det begynte med at en slektning klaget over at bildene fra digitalkameraet hennes tok så innmari lang tid å overføre til fotobutikken via Internett. Hun var overbevist om at det måtte være en propp i systemet et sted. Lite visste hun om at proppen var bildene selv, hver fil var i snitt 3 MB stor, og da tar det naturlig nok tid å overføre dem, med et standard ADSL-abonnement fra Telenor. Slektningen min hadde selvfølgelig latt seg overtale av selgeren i butikken, som hadde overbevist en 61-årig dame om at 8 megapiksler var bedre enn 5, ja - forskjellen var enorm, og så bare en tusenlapp dyrere, da gitt!

Og så hadde hun i tillegg støtt på et annet problem. Når hun skulle vise disse bildene på PCen, gikk alt som i sirup! Og så kom det en sånn konstant skrapelyd fra maskinen et sted. Kunne det være virus i bildene?

Jeg skjønner godt at mange blir både fortvilet og forvirret. Man kjøper et nytt kamera, viser bildene på en 17" LCD-skjerm bestående av 1 million piksler, og en gang i blant ønsker man papirkopier til fotoalbumet. Man har altså kjøpt et nytt og fancy kamera, men alt, inkludert selve knipsingen, går tregt. Gikk ikke egentlig dette langt raskere med det gamle Kodak-kameraet jeg eide på 70-tallet, prøvde hun seg.

Jeg kunne selvsagt bedt henne kjøpe en ny og kjappere PC og oppgradert internettabonnementet. Det ville være helt i tråd med PC-bransjens plan og forventninger. Telenor ville muligens ha mistet en kunde.

Jeg gjorde det imidlertid ikke. Jeg bad vedkommende om å stille ned oppløsningen i kameraet fra 8 til 3 megapiksler, og forberede seg på en lettere hverdag. Jeg gjorde det uten et snev av betenkeligheter.

Halvannen uke senere fikk jeg en epost fra vedkommende. Hun var strålende fornøyd, og lurte på hva som hadde skjedd. Forklaringen min la seg nok et sted i tåkeheimen, og der er vi ved sakens kjerne:

Fokus på megapiksler i folkekameraer i lommeklassen er en seriøs avsporing og villedning av et publikum som først og fremst er opptatt av at ting skal være enkelt, at kameraer skal ta bilder som tar seg godt ut på PC-skjermen og på papir

I neste omgang fikk jeg føle litt av samme problematikk på kroppen. Jeg hadde nettopp kjøpt nytt speilrefleks som tar svært gode bilder bestående av 10 millioner piksler. I motsetning til lommekameraer kommer høy oppløsning mer til sin rett på et slikt kamera, blant annet på grunn av langt bedre optikk og mye større CCD. Fantastisk kamera, men også fantastisk store bildefiler.

Så en torsdag i august kom svigermor på besøk, og spør om hun kunne få se bildene våre fra ferien. I stuen stod en Mac Mini tilkoblet TVen, bildene lå på PCen i annenetasjen. Kommunikasjonen mellom dem foregikk selvsagt uten en tråd.

Fremvisningen ble en tålmodighetsprøve, takket være tunge filer på flere megabytes pr stk. Opptegningen på skjermen gikk i tillegg tregt på grunn av et overveldende informasjonsnivå i digitalfilene, krydret med litt for mye isolasjon i gulvet mellom etasjene. TVen var forresten en 42" plasma med en oppløsning på en halv megapiksel eller deromkring. Nydelige og sylskarpe bilder, i følge svigermor. En halv megapiksel!. Men ventetiden trakk ned helhetsinntrykket, vi rakk vel 20 bilder før det var middagstid.

Etter middag bestemte jeg meg for å brenne filene til en CD og stappe den i DVD-spilleren i stua. Dårlig idé. Den kvernet enda lenger på hvert bilde, det var nesten så det luktet svidd av boksen etter de ni første bildene. Det var på tide for svigermor å dra hjem.

Nok var nok!

Det var da jeg bestemte meg. Jeg ville krympe hele bildesamlingen. Ikke for å spare plass, men for å spare tid. For å øke brukervennligheten. Lagring er imidlertid billig, og jeg skal innrømme at jeg plasserte originalfilene et annet, relativt trygt sted, for fremtidig referanse. Det vil neppe bli besøkt særlig ofte.

Til krympejobben brukte jeg FastStone Image Viewer, et fantastisk program som samtidig kan omdøpe filene til noe lettfattelig, for eksempel basert på dato og klokkeslett. Som skjermdumpen under viser, krympet bildefilene med flere gigabytes og enda flere piksler. Jeg skrelte likevel bare bort overflødig fett, for å bruke det bildet på prosessen.

Mine 13.410 bilder er ferdig krympet og omdøpt. Originalene er trygt plassert et annet sted.
Mine 13.410 bilder er ferdig krympet og omdøpt. Originalene er trygt plassert et annet sted. Vis mer


Det føltes godt. Krympingen ble min egen lille stille protest mot produsentene som blåser opp antall megapiksler i markedsføringen, som om det skulle være det viktigste kjøpsargument.

Nei, et godt lommekamera behøver ikke å kunne ta bilder med 10 megapiksels oppløsning, 1/3 er mer enn nok! Glem påstander om fremtidsbehov og krav. Det er nemlig ikke slik at vi plutselig kommer til få behov for å skrive ut bildene våre fra siste sydentur i enorme papirformater. Og om vi skulle få lyst til å gjøre det, er jeg redd de andre begrensningene i dagens lommekameraer ville kommet til syne langt tidligere enn eventuelle mangler på megapiksler! Langt tidligere.

Personlig er jeg overbevist om at papirkopier neppe vil være et stort tema i det hele tatt om 10-15 år. Hvis du er opptatt av store formater kan du jo prøve å vise bildene på en 50 tommers LCD-TV med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Vi snakker 2 megapiksler! Likevel er bildet sylskarpt. Fortsatt ikke overbevist? Prøv en projektor med full HD-oppløsning og blås et 2-megapiksel-bilde opp i 300 tommer. Uskarpt? Ikke fra der du sitter, i hvert fall!

La meg avslutte med å understreke nok en gang at et digitalt bilde er langt mer enn en mengde piksler. Det handler først og fremst om en god fotograf og et kamera med god optikk. Om evnen til å fange lys. Det handler om kvalitet og størrelse på CCD-brikken, om kameraet evne til å tolke og behandle signalene, og en rekke andre ting. Megapikslene spiller en rolle, men nå er det på tiden de gir fra seg hovedrollen. For godt.

Les også: Hvor mange megapiksler trenger du?

[Ugjyldig objekt (debatt)]