Hitachi GD-2500

Hitachi GD-2500 er en tredjegenerasjons DVD-ROM-leser. Den tar over etter GD-2000 som er en 2X DVD-leser.

 Foto: Thomas Marynowski
Foto: Thomas Marynowski Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hitachi GD-2500 leser DVD-plater med opp til 4X-hastighet. I likhet med CD-ROM-lesere, kommer den først opp i maksimal hastighet på slutten av platen. På starten er ikke hastigheten mer enn 2X.

LES OGSÅ:

X-angivelse på DVD-plater

En 1X DVD-leser leser platen med den hastigheten som er nødvendig for å vise en DVD-film. For at filmen ikke skal hakke, må den holde minimum denne hastigheten over hele platen.

På en CD-plate er 1X den hastigheten som er nødvendig for å lese musikk. Det er videreført til DVD hvor 1X gjelder video. 1X CD er 150 KB pr. sekund og 1X DVD er 1385 KB pr. sekund.

Forrige generasjons DVD-leser fra Hitachi var en CLV-leser (Constant linear velocity). Det betyr at den hadde samme hastighet mot sporet over hele platen. Siden det er mere data ytterst enn innerst, roterer den fortere innerst enn ytterst.

GD-2500 er en CAV-leser (Constant angular velocity). Det betyr at den roterer med samme hastigheten over hele platen. Resultatet er at den leser fortere på slutten som er ytterst på platen.

God CD-ROM-leser

Hitachi GD-2500 er en god CD-ROM-leser. Den er fullt på høyde med de fleste 24X CD-ROM-leserne, vi har testet. Hastigheten utmerker seg ikke på noen spesiell måte.

Lynrask ripper!

Hitachi overrasket oss veldig da den presterte de raskeste rippemålingene vi noen gang har målt. Hitachi kopierte vår musikk-CD til harddisken på under seks minutter. Ingen rene CD-ROM-lesere klarer noe tilsvarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt ujevn på DVD

Vi opplevde at hastigheten gikk litt opp og ned i DVD-testen. Som grafen viser (se artikkelen slik tester vi), er kurven meget ujevn.

Ingen av de andre DVD-ROM-leserne viste en slik oppførsel. Likevel er hastigheten godt over det som er nødvendig i daglig bruk. Selv ikke på med DVD-film, vil du merke noe til dette.

Brukes av IBM

Vi plukket denne DVD-ROM-leseren ut av en IBM Aptiva E49 som vi også har testet. Der ble den levert som en del av IBMs løsning for DVD-video. Maskinen har en ATI eD Rage Pro grafikkbrikke på hovedkortet og ATIs DVD-programvare.

Filmene så greie ut, men var litt rykkete til tider. Det skyldes nok at en 350 MHz Pentium II er litt i underkant for en ren programvarebasert dekoder som denne. Selve DVD-ROM-leseren kan ikke lastes for det.

Alt i alt leverer Hitachi en grei DVD-ROM-leser. Den er rask, rimelig og brukbar som CD-ROM-leser.