Hindre at harddisken skrur seg av

Med dette trikset er dataene alltid tilgjengelig på brøkdelen av et sekund.

Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mange flytter plasskrevende data over på en ekstern harddisk når den nye PC-en kommer med SSD med begrenset lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har fått et spørsmål fra en leser som har kjøpt ny PC med SSD. Den har begrenset lagringsplass, derfor har han flyttet bilder, videoer og bilder til en ekstern harddisk (USB).

Problemet er bare at harddisken skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk, selv om den fortsatt er tilkoblet. Så når vår leser skal aksessere dataene på disken, "fryser" Utforsker i flere sekunder mens harddisken spinner opp.

Windows vil nemlig automatisk skru av eksterne harddisker etter noen minutter med inaktivitet. Dette gjøres for å spare strøm. Det kan også bidra til at levetiden på harddisken øker, da platene kun roterer når det er behov for det. Men det kan naturligvis være irriterende når det er data som aksesseres relativt ofte (men ikke ofte nok til at disken alltid er påskrudd).

Slik løser du det

Du må rett og slett be Windows om å ikke skru av strømmen:

1. Åpne Enhetsbehandling. For eksempel ved å skrive "enhetsbehandling" i søkefeltet på startmenyen (Windows 7)

2. Bla deg nedover til du finner USB-kontrollere, og utvid listen. Du vil nå se flere enheter som heter "USB Root Hub".

image: Hindre at harddisken skrur seg av


3. Dobbelklikk på hver og en av disse, velg arkfanen Strømstyring, og fjern haken for "Tillat datamaskinen å slå av denne enheten for å spare strøm".

image: Hindre at harddisken skrur seg av


Uansett hvilken USB-port du kobler harddisken til heretter, vil Windows sørge for at harddisken alltid surrer og går så lenge den er tilkoblet. Dermed er dataene på disken tilgjengelig på brøkdelen av et sekund, og du unngår at Utforsker fryser. Framgangsmåten er lik i Windows XP og nyere.

Samleside: Slik gjør du det

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!