High Speed HDMI-kabel?

Hei,

Takk for veldig bra artikkel om kabler til lyd og bilde.

Dette trigget jo en del diskusjoner på jobben, spesielt blant de som har beveget seg inn i den digitale verden..

Som julepresang til familien kjøpte jeg en ny DVD/Blueray spiller som er basert på HDMI overføring av lyd og bilde. Butikken prøvde å prakke på meg en kabel til 600 kr, men etter å ha lest denne artikkelen kjøpte jeg en billigere (250 kr) variant 1,5 m lang. I manualen til BD spilleren (Pioneer BDP 320) refereres det til High Speed HDMI kabler for å kunne overføre 1080/50p signaler. Det er en egen av/på innstilling for dette.

Slik jeg leser artikkelen trenger jeg ikke å bry meg om prisen/typen HDMI kabel så lenge strekkene mellom BD spiller, AV forsterker og TV er mindre enn 5 m?

Fint om du tar deg tid til å svare.

Fortsatt god jul!


Mvh

Asbjørn

Datadoktoren svarer

Hei

HDMI 1.3-spesifkasjonen definerer to typer kabler: Category 1 (Standard) 74.5 MHz (720p60 og 1080i60), og Category 2 (High Speed) 340 MHz (1080p60 og 2160p30).

En HDMI-kabel skal uansett fungere etter standarden, ellers er det ikke en HDMI-kabel og du kan levere den inn som defekt. Hvis den er kort, kan lederne være tynnere og isolasjon/skjerming dårligere, men den fungerer. Hvis den skal være lang kreves det mer av materiale og konstruksjon for at den skal gjøre jobben, men det er ikke ditt problem. Kjøper du en HDMI-kabel som ikke er merket High Speed skal den likevel fungere til alt av Blu-ray spillere og Full HD TV-er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forøvrig ikke noe du kan kjøpe og legge i den Blu-ray-spilleren som sender 1080/50p. Blu-ray opererer med 1920*1080x24p. Alternativt 1280x720x50p i følge spesifikasjonen.

Men denne Pioneer-spilleren kan også sende ”Source Direct” fra platene, direkte til en annen videoprosessor som håndterer materiale (filer) med høyere oppløsninger. Da trenger du en High Speed HDMI-kabel, men det er ikke spesielt aktuelt for vanlig hjemmebruk.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar