HFS - en gratis filserver

HFS - en gratis filserver

Har du lurt på hvordan du enkelt kan dele filene dine med omverdenen - uten å måtte bruke en kommersiell nettjeneste? Svaret er enkelt: Sett opp din egen filserver.

Publisert
Sist oppdatert
Det er nesten utrolig hva utviklerne bak HFS har klart å presse inn av funksjoner i det minimalistiske programmet, for deg som skal administrere serveren, men også for dem som besøker filserveren.


HFS er en enkel HTTP-basert filserver, som gjør det mulig å dele mapper på PC-en din med andre brukere, både i lokalnettet og på Internett.

HTTP-basert betyr at man benytter en vanlig nettleser for å kontakte den (ved å taste IP-adressen i adressevinduet, som for eksempel http://192.168.1.25), og mapper og filer vil deretter bli listet ut som i en filbehandler.

Klikker en bruker på en fil, får han spørsmål om å laste den ned, mens bilder og tekstfiler åpnes direkte, eventuelt kan disse lastes ned ved å høyreklikke dem. Enkelt og greit.

Det er opp til deg som styrer serveren, å bestemme hvilke filer og mapper som skal være tilgjengelig. Enkleste måten å gjøre dette på, er å dra og slippe disse mappene direkte til "Virtual File System"-vinduet i serverprogrammet.

HFS - en gratis filserver


Begrense tilgang

HFS lar deg heldigvis lage adgangslister, slik at brukere må gjøre seg til kjenne med brukernavn og passord før de får tilgang til mappene og filene.

HFS - en gratis filserver


Du kan også bestemme at kun enkelte IP-adresser skal ha tilgang, og definere hvilke rettigheter hver enkelt bruker skal ha.

Du kan dessuten begrense båndbredden som skal settes av til brukerne, og mye, mye mer:

HFS - en gratis filserver


Ja, det er nesten utrolig hva utviklerne bak HFS har klart å presse inn av funksjoner i det minimalistiske programmet, for deg som skal administrere serveren, men også for dem som besøker filserveren. Opplasting av filer samt nedlasting av alt innholdet i en mappe som zip-fil, er bare to av dem.

HFS - en gratis filserver


Det vi imidlertid savner er muligheten til å liste ut innholdet i bildemapper som små miniatyrer. Da hadde det vært enkelt å finne akkurat det bildet man var på utkikk etter. Dette er imidlertid noe som står på utviklingsplanen, i følge hjemmesiden til programmet.

Tenk sikkerhet

Hvis du synes dette høres spennende ut, bør du samtidig sette deg inn i de sikkerhetsmessige aspektene ved å ha en server kjørende på PC-en din.

Sitter det en ruter mellom deg og Internett, medfører det blant annet at du må sørge for å åpne port 80 i ruteren (og i Windows) for at eksterne skal få kontakt med den, og slike inngrep er også med på å gjøre maskinen mer sårbar for angrep utenfra.

Et godt utgangspunkt for oppsett mot den store vide verden, er denne brukerguiden.

HFS krever ingen installasjon, og kan kjøres direkte fra en minneplugg om du skulle ønske det. Du finner mer informasjon og kan laste ned den lille filserveren fra Rejetto.com. Serveren er freeware, og fungerer i Windows.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer