Hercules 3D Prophet II Ultra

Begynner grafikkortene å bli for dyre? Vi har testet den nyeste GeForce 2 Ultra-løsningen fra Hercules, og er imponert over ytelsen – selv om få kommer til å ha råd til den.

Hercules 3D Prophet II Ultra
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vi har allerede testet et annet kort basert på den samme prosessoren fra NVIDIA. Dette kortet fra Creative er det raskeste vi har sett hittil, takket være en 250 MHz-prosessor og ultraraskt DDR-minne. Nå har imidlertid Hercules kommet med sin Prophet II Ultra, og vi lurer på om den er like rask…

LES OGSÅ:

Siden både Creatives og Hercules’ kort bygger på akkurat den samme teknologien, er naturligvis spesifikasjonene temmelig identiske. Kjernen er en overklokket GeForce 2-prosessor omkranset av 64 MB DDR SDRAM klokket til 460 MHz. Denne konfigurasjonen gir deg en enorm fillrate og minnebåndbredde – nok til å håndtere de fleste spillene i svært høye oppløsninger.

Les vår tidligere artikkel om Creative GeForce 2 Ultra for et mer dyptgående blikk på brikkens spesifikasjoner.

Hva skiller Hercules fra konkurrentene?

I motsetning til Creative, som presser ned prisen ved å la være å inkludere ekstra funksjoner med kortet, har Hercules tatt med både TV-utgang og digital DVI-utgang. I tillegg har kortet en vifte og blå kjøleribber som dekker minnebrikkene. Til gjengjeld er det i overkant av tusenlappen dyrere enn kortet fra Creative.

Det følger én CD med, som inneholder drivere, spilldemoer og DVD-programvare (PowerDVD).

Vi ble ikke så veldig overrasket over testresultatene etter å ha kjørt en rekke benchmarks. Tallene er praktisk talt helt identiske med de vi fikk med Creative-kortet. De eventuelle forskjellene er ikke større enn kanskje ett bilde i sekundet. Med andre ord er Prophet II Ultra et av de aller kraftigste og raskeste kortene på markedet akkurat nå. Det bryter seg gjennom alle mulige oppløsninger og fargedybder, og setter ned farten først ved 1600x1200x32. Likevel klarer vi å spille de fleste spill også i denne oppløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen tall for å illustrere nivået på kortet: I Quake III, 1280x1024x32-oppløsning, får vi 67,5 bilder i sekundet (fps). I 1600x1200x16 får vi 69,2 fps, og i 1600x1200x32 får vi 51,0 fps. Dette er meget raskt. I 3DMark 2000 får vi 3119 poeng i 1600x1200x32-oppløsning, og hvis vi reduserer fargedybden til 16 bit, øker poengsummen til 4550.

I tillegg til de automatiske benchmarkene vurderte vi også flere spill objektivt. Konklusjonen er at det skal mye til for å skape problemer for dette kortet – du kan nå spille dine favorittspill i oppløsninger opptil 1600x1200x32 uten bekymringer.

Mer ytelse?

Vi blir ikke fornøyd hvis vi ikke prøver oss på litt overklokking. Både kjerne- og minnefrekvensen kan økes til langt over anbefalte verdier. Dessverre, en oppjustering av disse vil ikke gi noe særlig resultater – det virker som om NVIDIA har klart å presse GeForce 2-arkitekturen til det ytterste. Vi gjennomførte en del tester med 260/485 MHz, og kunne registrere økninger på 4-5 bilder i sekundet i høye oppløsninger. Det er ikke så mye. Kortet fungerte stabilt uansett, takket være det gode kjølingssystemet.

Konklusjon

3D Prophet II Ultra koster 6.646 kroner inkl. mva. Dette er svært mye penger. Er det virkelig verdt det? Du får selvsagt det råeste kortet på markedet, men de aller fleste av oss vil nok være fornøyd med et vanlig GeForce 2- eller ATI Radeon-kort. Disse er og vil være kraftige nok til de fleste formål – i hvert fall en stund fremover.

Har du imidlertid penger og ønsker å eie det tøffeste grafikkortet, er det innlysende at GeForce 2 Ultra er det beste valget. Spørsmålet er om du ønsker ekstrafunksjonalitet som TV- og DVI-utgang. Synes du det er unødvendig, bør du heller satse på Creatives løsning, som koster 1,000 kroner mindre. Vil du ha en mer komplett løsning, som i tillegg har en kul blåfarge, bør du satse på Hercules.