Her snakker vi foto-revolusjon!

Dette er et gjennombrudd som svært få trodde var mulig

Ikke akkurat vanlig kamerafasong, men heller ikke vanlige bilder. Foto: Lytro
Ikke akkurat vanlig kamerafasong, men heller ikke vanlige bilder. Foto: LytroVis mer

Vi tar stadig flere bilder, og kameraene og bildeprosessorene blir hele tiden bedre. Bare ved å løfte kameraet og knipse kan det dukke opp de flotteste bilder ingen hadde trodd var mulig for få år siden.

At man nå ser bilder i stort format på skjerm hadde vel heller ingen tenkt seg for 15-20 år siden. Papirkopier har nå blitt eksotisk og forbeholdt bestemødre som absolutt skal ha bilder inn i album. Det er skjerm som har blitt mediet for bildevisning.

Og et kamera behøver ikke en gang være et eget apparat, men bare en del av noe annet, typisk en smartmobil.

Entusiaster anskaffer seg speilrefleks for å få mer direkte kontroll over fokus og utsnitt, med kostbare objektiver til alle situasjoner.

Men likevel bommer vi stadig på fokus og utsnitt.

Mange av oss har lært seg å redigere bilder, med mer eller mindre avanserte programmer. Og selv om vi kan fjerne røde øyne, fjerne fremmedelementer i bildet og mye annet, så er det noe vi ikke kan uansett hvor avansert fotoutstyr og redigeringsutstyr vi har: å velge fokus etter at bildet har tatt.

Men en ny revolusjonerende teknikk er på trappene, som gjør dette mulig!

Lytro light field camera

Et helt nytt prinsipp med en helt ny sensor fanger inn alt lyset som reflekteres fra flater og gjenstander i rommet, og gjør det mulig å velge i ettertid hva som skal være i fokus.

Her snakker vi foto-revolusjon!


Da kan du bare knipse i vei, og ikke bry deg om utvalgte motiver i bildet blir skarpt eller ikke.

Klikker du i bildet under velger du nytt fokusområde. Dobbeltklikk zoomer inn.


For flere bildeeksempler og mer om teknikken kan du sjekke nettsidene til Lytro

Hvordan virker det?

For å fange lys i mer enn ett fokusplan kan man bruke forskjellige teknikker. Flere kameraer er en løsning, men ikke spesielt praktisk. Man kan også bruke andre typer sensorer og linser for å samle inn mer data, og så bearbeide disse for å få et utvidet datasett. Ut fra dette kan man så velge og prosessere data om lys og farger og gjenskape et bilde med ønsket fokusplan.

Her snakker vi foto-revolusjon!


Dette kalles et plenoptisk kamera, som er bygget rundt en matematisk funksjon av samme navn. Dette er en fem-dimensjonal funksjon som parametriserer Lyset i x,y og z-aksen pluss to vinkler (se grafen til høyre).

Det brukes et sett med mikrolinser foran sensoren, for å fange inn lyset i de forskjellige fokusplan.

Den mest omfattende delen av teknikken bak denne løsningen ligger likevel i programvaren som behandler alle lysdataene.

Er dette fremtiden?

Hvis disse teknikkene lar seg realisere i rimelige kameraer tviler vi ikke på at dette kan revolusjonere det meste vi kan om det å ta og redigere bilder, både for amatører og profesjonelle.

OPPDATERT 20.10.2011: Det første Lytro-kameraet skal være tilgjengelig på nyåret 2012, og det er mulig å forhåndsbestille det fra produsentens hjemmeside allerede nå. Prisene starter på 399 amerikanske dollar. Mer info hos Lytro.com.