Her knuses Microsoft

Hvis jeg skriver feil i adresselinja - hvem tror du leder meg til rett sted?

Microsoft har kjøpt norske Fast, og har kjørt runde på runde med Yahoo! med tanke på oppkjøp. Milliarder av dollar er brukt i kampen mot Google-overmakten. Å vinne søkernes gunst står ikke uten grunn øverst på ønskelisten til Steve Ballmer og co.

Mange hevder imidlertid at kampen er fånyttes, og at Microsoft og de andre tapte kampen om søkene våre den dagen "å google" fikk plass i dagligtalen.

Og at Google kan søk er en påstand du neppe får mange til å krangle på. Men Microsoft bør vel også kunne noen triks etter hvert? Jeg bestemmer meg for å gi Live Search en sjanse.

Da Microsoft lanserte den åttende utgaven av nettleseren Internet Explorer for et par uker siden, hadde søket fått en langt mer sentral plass enn tidligere. Og for å få fullt utbytte av funksjonene må Live Search angis som standard søkemotor. Åpensindig som jeg var, svarte jeg derfor ja på spørsmålet under installasjonen om å gjøre Microsofts "Google-killer" til min eneste søkevenn.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data Vis mer


Og la det være sagt med en gang: Microsoft har gjort en del riktig denne gangen, blant annet ved å bake inn Akselleratorer, et slags hurtigsøk som aktiveres med høyre museknapp, samt nettsted-spesifikke søk i søkefeltet øverst til høyre. Neppe noe som mange vil omtale som revolusjonerende, men verdifulle tillegg til glede for alle som fortsatt sverger til verdens mest brukte nettleser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det burde være rimelig å anta at de elementære søkebehovene dermed også var godt ivaretatt. Eller?

Microsoft har da brukt milliarder av dollar på å spisse søkene sine, og jeg antar at målet må være å kunne matche Google - hvis de skal ha noe som helst håp om at jeg og milliarder andre skal gå fra "å google " til å "ta et live-søk".

Vi gjør klar til en liten duell.

Hva om jeg for eksempel skulle slurve litt når jeg skriver inn en nettadresse? Det skjer stadig vekk at jeg er litt for rask på labben når jeg skriver inn en nettadresse, for eksempel kunne det tenkes at jeg kom i skade for å skrive "wwww.db.no".

Live search skjønner umiddelbart at nettsiden ikke eksisterer, og tar heldigvis tak i saken med en gang, men har dessverre ingen peiling om at jeg hadde tenkt meg til Dagbladet:

Her knuses Microsoft


Google, derimot:

Her knuses Microsoft


Ikke nok med at Google skjønte at det var Dagbladet jeg skulle besøke, jeg får også presentert relevante undersider. Google - Live Search 1-0.

Vi gjør et nytt forsøk, denne gangen et av de aller mest søkte ordene i DinSides egen søkemotor (utrolig nok vil mange si): "din side.no". Det skjer altså ofte at folk bruker mellomrom når de skal taste inn nettadressen vår. DET må vel Live Search fikse?

Her knuses Microsoft


Ikke det nei. Vi prøver Google igjen:

Her knuses Microsoft


Nok en gang skjønner Google hva vi er på utkikk etter, og treffer spikeren på hodet i første forsøk. Google - Live Search 2-0.

Det tredje forsøket vårt gjelder Microsoft egen tjeneste Hotmail, verdens mest utbredte gratis epostsystem. Vi gjør som mange gjør, og legger inn et mellomrom i nettadressen, slik at det blir "hot mail.com". Nå må vi vel kunne forvente at Microsoft ordner opp:

Her knuses Microsoft


Nei, ikke en gang Microsofts egne tjenester vil Live Search sende oss til. Gjesteboken til Skjærgårdstreffen er visst langt mer relevant.

Hva sier så Google?

Her knuses Microsoft


Jo så sannelig. Google leder oss mer enn gjerne til lillebror, selv om det tilsynelatende er lenge siden hotmail ble indeksert (jf 2 MB gratis epost). Google - Live Search 3-0.

Vi bestemmer oss for å gi Live Search en siste sjanse, denne gangen har vi lyst å vite litt mer om Microsofts mye omtalte Windows Live-tjenester. Vi søker etter Windows Live Calendar, denne gangen direkte i søkefeltet. Dessverre er vi litt unøyaktige, og skriver "calnedar" i stedet for "calendar".

Og nok en gang famler Live Search i blinde:

Her knuses Microsoft


Ikke nok med at øverste resultat er på jordet, til tross for ordene "Windows Live" er ikke ett eneste ett søketreff på første side relatert til Microsofts egne nettsider. Ikke ett!!

Hva med Google? Jo, har du sett:

Her knuses Microsoft


I sympati med det tapende laget, som i øyeblikket famler rundt i halvørska, med krampe i begge bena, blåveis og begynnende neseblødninger, avblåser vi kampen i det Google stuper inn ledelsen 4-0. En ledelse som mang en gang har blitt omtalt som Spiker'n i kista.

For Microsoft er det bare å gå i dusjen og skamme seg hele veien hjem. Nå er det dags for å gå i seg selv, for dette holder ikke eliteserie-nivå.

Eksemplene jeg har vist deg er ikke obskure. De er ikke noe jeg måtte bruke tid på å eksperimentere meg fram til. De er høyst relevante, og fra et landskap som både ordflinke og ordblinde befinner seg i hver eneste dag. Likevel bommer Live Search gang på gang, der Google treffer blink umiddelbart.

Det begynner å gå opp for meg hvilket ekstremt forsprang Google har på det som mest sannsynlig kommer til å bli den argeste konkurrenten deres de neste årene.

Og før jeg hadde skrevet første bokstav i denne lille testen har jeg endret standard søkemotor i nettleseren tilbake til Google.