Her kan Microsoft ha truffet blink

Surface Book er noe av det mest spennende vi har sett i PC-markedet på svært lenge.

<B>NYE TAKTER</B>: Microsoft Surface Book tar det beste fra bærbar- og nettbrett-verdenen.  Foto: MICROSOFT
NYE TAKTER: Microsoft Surface Book tar det beste fra bærbar- og nettbrett-verdenen. Foto: MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer positive ting hos Microsoft for tiden. Helt siden vi hørte om Windows 10 for første gang, og at de hadde valgt å hoppe over Windows 9, har selskapet vist en langt mer framoverlent og ståpå-holdning enn vi har vært vant til de siste årene.

Stemningen i selskapet virker lett, og det er et mer lekent Microsoft vi er vitne til om dagen. Under gårsdagens presentasjon av nye Windows 10-produkter, beviste selskapet at de fortsatt er i stand til å skape entusiasme og produkter med wow-faktor.

Oversikten over hva som ble lansert, finner du her

Microsofts egen bærbare PC

Aller mest spennende synes vi var nyheten om Surface Book. Endelig kan det se ut til at vi kan få se en hybrid PC/nettbrett som virkelig gir mening, som tar det beste fra nettbrett- og PC-verdenen, pakket i ett produkt - uten alle kompromissene vi har sett på modell etter modell siden lanseringen av Windows 8 for tre år siden.

 Foto: MICROSOFT
Foto: MICROSOFT Vis mer


Surface Book er først og fremst en bærbar PC. En kraftig sådan. Ifølge Microsoft skal den være den kraftigste bærbare 13-tommern på markedet, og dobbelt så kraftig som Apples populære Macbook Pro. Sammenligningen kommer neppe tilfeldig, for Surface Book oser premium lang vei. Det gjør også prislappen, som starter på 1.499 dollar i USA. Ikke bli overrasket om den starter på 15.000 her hjemme.

Fleksibelt

Surface Book er samtidig også et nettbrett. Du kan løfte skjermen av tastaturet, og om du vil – sette den tilbake motsatt vei slik at den kan ligge oppå tastaturet. Altså en enda mer fleksibel løsning enn tradisjonelle hybrid-maskiner som Yoga-ene fra Lenovo og Spectre 360 fra HP. Du bestemmer selv, avhengig av sted, formål og situasjon.

Denne fleksibiliteten er i seg selv unik pr i dag.

Tastaturet har et svært fleksibelt skjermfeste og hengsel. Foto: MICROSOFT
Tastaturet har et svært fleksibelt skjermfeste og hengsel. Foto: MICROSOFT Vis mer


Lett og kraftig

Hva er det så du får av maskinvare? La oss ta brett-delen først. Det er pakket inn i magnesium, vekten er 726 gram. Skjermen måler 13,5 tommer og har en oppløsning på 3000 x 2000 piksler. Det gir en pikseltetthet på 267 ppi. Det er en svært høy oppløsning, men ikke unik; vi har sett enkelte modeller med like høy oppløsning tidligere.

Den berøringsfølsomme skjermen skal imidlertid by på svært god fargegjengivelse, og blant annet dekke 100 prosent av sRGB fargespekteret. En penn følger med til presisjonsarbeid.

Den glassbelagte pekeplaten er meget bred, og støtter inntil fem fingerberøringer samtidig. Det åpner for mange såkalte "gestures". Foto: MICROSOFT
Den glassbelagte pekeplaten er meget bred, og støtter inntil fem fingerberøringer samtidig. Det åpner for mange såkalte "gestures". Foto: MICROSOFT Vis mer


Skylake på innsiden

På innsiden av skjermen sitter siste generasjon Intel Core i5 eller i7-prosessor (Skylake-generasjonen), og den nye, integrerte HD 520-grafikkbrikken. Den skal være rask nok til moderat gaming, og bør ikke ha noe som helst problem med 4K-video i alle formater og fasonger.

I tillegg sitter det 8 eller 16 GB RAM her, et 802.11AC trådløst nettverkskort (2x2 MIMO) og et batteri som ifølge Microsoft skal sørge for at du kan bruke brettet i noen timer. Et større batteri sitter i tastaturdelen, og sørger for at Surface Book klarer 12 timer med videoavspilling på batteridrift. Da snakker vi!

En PCIe 3.0-basert SSD sitter også i brettet, med kapasitet på enten 128, 256, 512 eller 1024 GB - avhengig av hvilken konfigurasjon du velger.

For øvrig har brettet to kameraer, ett i fronten og ett på baksiden. Oppløsningen er henholdsvis 5 og 8 megapiksler.

Fullblods PC

Ordentlig fraspark blir det først når du kobler brettet til tastaturet. Velger du en av de dyrere konfigurasjonene, sitter nemlig et dedikert GDDR5-basert Geforce grafikkort fra Nvidia her. Dermed forvandles et potent brett til en meget kraftig PC på halvannet kilo som også egner seg til mer seriøs gaming, samt andre grafikkintensive jobber, for eksempel innen 3D-konstruksjon og design. Billigste konfigurasjon med GeForce-grafikk koster veiledende 1.899 dollar, som da også inkluderer en SSD på 256 GB.

I tillegg er tastaturdelen utstyrt med to USB 3.0-porter (dessverre ikke noen USB-C formfaktor ennå), minnekortleser (SD) og miniDisplayPort som fikser 4K-oppløsning på ekstern skjerm, uansett grafikkmotor.

Operativsystemet er som ventet Windows 10 Pro, og det kommer sannsynligvis til å være snakk om en ren utgave, uten alle prøveversjonene fra kreti og pleti som er vanlig på PC-er fra mange av de store produsentene.

Fra lanseringen av Surface Book 6. oktober. Foto: MICROSOFT
Fra lanseringen av Surface Book 6. oktober. Foto: MICROSOFT Vis mer


Oppsummert

Nyheten om Surface Book er en av de mest spennende vi har sett i PC-verdenen på lang tid, og vi gleder oss til å ta den i nærmere øyesyn. Selv om prisen starter høyt, kandette fort vise seg å være premiumproduktet som får fart i hybridsegmentet. Blir den en suksess, vil den garantert bli mal for mange andre hybrider fra de store produsentene. Det kan med andre ord bli mye moro å se fram til i tiden som kommer!

Maskinen kommer imidlertid først på markedet i USA, og det skjer 26. oktober.

Les også:

Lik Dinside på Facebook