Microsoft gir eksisterende SkyDrive-brukere 25 GB gratis nettlagring, gjennom en egen mappe i Utforsker. Dette er langt mer enn konkurrentene tilbyr.
Microsoft gir eksisterende SkyDrive-brukere 25 GB gratis nettlagring, gjennom en egen mappe i Utforsker. Dette er langt mer enn konkurrentene tilbyr. Vis mer

Her gruser Microsoft konkurrentene

25 gigabytes gratis nettlagring, rett i Windows Utforsker. Revolusjonen er i gang!

SkyDrive er navnet på Microsofts nettsky-tjeneste for forbrukere. Enkelt forklart dreier det seg om lagring av dokumenter, bilder og annet personlig innhold på nett, slik at det blir tilgjengelig overalt, og kan deles med andre. Office-dokumenter kan dessuten opprettes og redigeres rett i nettleseren, dersom du bruker SkyDrive.

Alt du har behøvd for å få tilgang, har så langt være nettleser og Internett. Du kan også kunnet nå din SkyDrive fra mobiltelefoner, takket være SkyDrive-app-en.

Nylig ble tjenesten oppgradert, og en av de store nyhetene er tett integrasjon i Windows og MacOS. Det opprettes en egen SkyDrive-mappe på PC-en din, som inneholder kopier av innholdet på din SkyDrive. Hver gang du gjør en endring i mappen, for eksempel legger til nye bilder fra kameraet ditt, synkroniseres dette mot SkyDrive, og vice versa.

Det stopper imidlertid ikke der. Hvis du installerer SkyDrive på flere PC-er, vil alle endringer også speiles hit, og du kan dermed synkronisere innholdet på kryss og tvers slik at alle mappene på alle maskinene inneholder det samme. Genialt enkelt - men også sikkert. Hvis du ved et uhell sletter en fil fra en mappe, kan du via webgrensesnittet gjenopprette den igjen.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Foto: Per Ervland Vis mer


Men ingenting av dette er egentlig noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurrerende tjenester som SugarSync og Dropbox gjør nettopp dette, og har gjort det lenge. Forskjellen er imidlertid mer enn betydelig: Lagringsplassen. Eksisterende brukere av SkyDrive får 25 GB tilgjengelig for 0 kroner og 0 øre. Dropbox tilbyr 2 GB. De fleste konkurrentene stopper på 5 før du må betale, og prisene er ofte stive. Flere har også begrensninger på hvor store filer du kan laste opp. SkyDrive har en grense på 2 GB pr fil, som burde være nok for de fleste.

Prismessig har også Microsoft et solid ess i ermet. Mens Dropbox tar rundt 700 kroner i året for 50 GB, tar Microsoft 147 kroner for samme kapasitet. Heller ikke Google, som lanserte sin Google Drive-løsning samme dag som Microsoft fornyet SkyDrive, klarer å konkurrere på pris.

Full integrasjon

Integrasjonen med web-utgaver av Word, Excel og PowerPoint, verdens desidert mest brukte kontorprogrammer, er bare prikken over i-en som gjør overgangen fra Dropbox til SkyDrive enkel for undertegnede. For meg er det spesielt viktig å ha tilgang til bildene mine uansett hvor jeg befinner meg, og gjøre alle nye familiebilder tilgjengelig for alle familiemedlemmene automatisk. Her passer SkyDrive som hånd i hanske.

Det viktigste for deg, enten du velger SkyDrive eller en av de andre tilbyderne, er imidlertid at Microsofts nå setter press på konkurrentene.

Prisene har så langt vært for høye, mener jeg. Nye SkyDrive vil garantert føre til lavere priser, ellers har ikke konkurrentene en nubbesjanse mot lokomotivet Microsoft. Det er nå revolusjonen virkelig er i gang.

Hvem som blir argeste konkurrent er ikke vanskelig å tenke seg; Google. Nettlagring er så essensielt i deres visjoner om en framtid der alt skjer på nett, at de rett og slett ikke har råd til å sitte stille og se på at Microsoft sluker dette markedet alene.

Hva mener du? Bruk debatten under