Her gikk Microsoft i fella

Gadd ikke lytte til hva folk ville ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Microsoft hadde rett og slett bommet stygt på å forstå hva folk egentlig ønsket seg. Et klassisk eksempel på hvordan monopolet hadde fått en gigant til å glemme verdien av å være på tå hev.»


Det er én ting som kjennetegner de aller fleste kommersielle suksesser: De er så enkle at alle og en hver kan ta dem i bruk uten å lese instruksjonsboka først.

Det finnes utallige eksempler på smarte oppfinnelser som har gått i dass fordi de rett og slett har vært for vanskelige å bruke eller skjønne. Ikke minst er dette et faktum innen programvarebransjen.

Når programvaren blir for kompleks, er det stor fare for at den skremmer mer enn den lokker, uansett hvor fantastisk bra den egentlig er.

Slike programmer er gjerne ressurskrevende, trege, og blir gjerne kalt "bloated", eller oppsvulmet på godt norsk. Og det er slett ikke noe kompliment.

Og har man først klart å lage et program som alle bare ha, er det ikke sikkert at suksessen vil vare særlig lenge. For publikum vil på ett eller annet tidspunkt forvente en ny versjon, fordi deres behov endres i takt med nye muligheter og trender.

Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør
Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør Vis mer


Det er på dét tidspunktet det virkelig avsløres hvem som er genial og hvem som tråkker rett i svulme-fella. Dessverre går mange i sistnevnte, fordi de ikke helt forstår publikums behov, og gir alt for mye plass for funksjoner og "dilldall" som de færreste ser den umiddelbare nytten av.

Og da er det fritt fram for konkurrentene! Hvis de finnes, da.

Windows Vista er et godt eksempel på nettopp en slik utvikling som beskrevet over. Microsoft var imidlertid i en særstilling, med tilnærmet monopol på operativsystemfronten, og kunne derfor tillate seg å sultefore publikum ved å la det gå hele seks år mellom to store oppdateringer.

Men da Vista først kom i 2007, viste det seg at folk ikke ville ha det. Mer enn halvannet år etter lanseringen viste undersøkelser at mer enn 1/3 av dem som hadde muligheten, fortsatt valgte å nedgradere til sju år gamle XP. Snakk om stjernesmell!

Få ting har irritert brukerne mer enn UAC i Windows Vista, men det var bare toppen av isfjellet.
Få ting har irritert brukerne mer enn UAC i Windows Vista, men det var bare toppen av isfjellet. Vis mer

(fortsetter under bildet)

Microsoft hadde rett og slett bommet stygt på å forstå hva folk egentlig ønsket seg. Et klassisk eksempel på hvordan monopolet hadde fått en gigant til å glemme verdien av å være på tå hev.

Men takket være det samme monopolet forble altså de fleste Microsoft-kunder likevel, fordi de ikke helt så noe fullgodt alternativ. Hadde derimot markedssituasjonen vært en annen, ville Vista-feilskjæret garantert ført til full katastrofealarm hos programvaregiganten.

Feilskjæret var imidlertid stort nok til at selskapet ikke hadde råd til å gjøre et nytt. Det kan vi først og fremst takke Apple for, som i stadig flere miljøer ble omtalt som en slags frelsende Messias, mens Microsoft ble sett på som Satan sjøl.

Men år med monopol hadde gitt Microsoft en fet bankkonto, og dermed kunne de bla opp de nødvendige milliardene som måtte til for å rette opp skuta. Resultatet heter Windows 7, og kommer i butikkene 22. oktober.

Raskere, slankere, mindre ressurskrevende, enklere, og hvis du ikke ønsker å bruke Internet Explorer, Windows Media Player, eller andre vedheng, er det bare å fjerne et par kryss i innstillingene.

Så får vi se om det er nok til å fortjene publikums tilgivelse, eller om snøballen som har begynt å rulle blir for vanskelig å stoppe.

Apple vil helt sikkert fortsette å ta markedsandeler, ikke minst takket være at de nylig "kuppet" Windows 7-lanseringen, ved å tilby MacOS X Snow Leopard til menigheten en måned tidligere, til en brøkdel av prisen.

Og i kulissene lurer Google, som står mer enn klar til å rulle ut sitt Android-system på nye bærbare datamaskiner. Og vi vet alle hva det selskapet er i stand til å utrette.

For oss forbrukere er dette uansett positive nyheter. Konkurranse er skjerpende, og vil helt sikkert føre til at vi får både bedre og billigere produkter.

Så slipper vi kanskje å punge ut med 5000 kroner for én Windows 8 Ultimate-lisens en gang i 2012.