Her finner du gratis fonter

Lyst på en ny skrifttype til neste invitasjon? Det er mye å velge blant.

daFont er en av mange nettsteder som lar deg laste ned fonter og bruke dem gratis.
daFont er en av mange nettsteder som lar deg laste ned fonter og bruke dem gratis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle PC-er kommer med et forhåndsinstallert utvalg av skrifttyper (fonter), som Helvetica, Verdana, Arial og Times New Roman.

Utvalget er dog ganske begrenset, og skal du skrive et brev, lage en invitasjon e.l., er det langt mer snasent å finne seg en skrifttype ikke alle andre bruker.

Det finnes mange nettsteder som lar deg laste ned skrifttyper uten at det koster deg en krone. Utfordringen for oss nordmenn er selvsagt at ikke alle fonter inneholder de særnorske tegnene, men heldigvis har flere av nettstedene muligheten til å vise alle tegnene slik at du selv kan sjekke tegnstøtten før du eventuelt laster ned skrifttypen.

Les også: 20 gratis fonter med æ, ø og å


Anbefalte nettsteder

Her er noen av de beste nettstedene for å finne gratis skrifttyper:

Font Squirrel
Font Squirrel reklamerer med at de har håndplukket alle fontene, som i skrivende stund teller 622 forskjellige. Alle fonter er gratis, også for kommersiell bruk. Du kan få oversikt over de mest populære og de nyeste, samt filtrere på type, som for eksempel håndskrift eller retro.

For hver font kan du også se et tegnkart. Der kan du kjapt sjekke om fonten har støtte for de særnorske tegnene.

image: Her finner du gratis fonter


daFont
Dette nettstedet har nå passert 11.000 skrifttyper, så her er det mye å velge blant. Det kjekke med daFont er også at du kan velge å søke etter skrifttyper som inneholder euro-symbol og aksent-tegn, og ikke bare det - du kan selv angi en prøvetekst slik at du ser direkte på nettsiden hvordan fonten blir seende ut med teksten du har skrevet.

image: Her finner du gratis fonter


Vær imidlertid klar over at lisensen kan variere pr font, og at noen kun er free for personal use, som betyr at du ikke kan bruke dem i kommersiell øyemed.

Fontspace
Har mye til felles med daFont, med tusenvis av fonter og muligheten for å skrive din egen tekst for å få en forhåndsvisning av hvordan fonten blir seende ut. Dog får du ikke samme mulighet til å filtrere på aksenter og euro-symbolet, men du kan filtrere på om fontene kan brukes kommersielt og også på...kremt..."voksne" fonter.

Smashing Magazine
Nå har riktignok ikke Smashing Magazine en fontdatabase du kan laste ned fra, men en av verdens mest populære webdesignblogger poster ofte artikler av typen "30 gratis fonter av høy kvalitet" o.l., der de leter frem kvalitetssikrede høydepunkter fra rundtom på nettet.

Lenka over peker til bloggposter som er merket med typografi. Det er ikke alle som handler om gratis fonter, men blar du nedover ser du at det finnes en del av dem.

Fontstruct
Eller hvorfor ikke lage din egen font? Fontstruct tilbyr deg verktøy for å lage din egen font, som du deretter kan laste ned. Det er riktignok ganske tidkrevende, men trøst deg med at mange også har gjort det før deg, og at det går an å laste ned fonter andre også har laget.

image: Her finner du gratis fonter


Har du noen andre tips til nettsteder der du kan laste ned fonter? Vi hører gjerne fra deg i debatten under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!