Her får du bruk for megapikslene

Kameraer får flere og flere megapiksler, ofte til ingen nytte. Men noen ganger kan litt ekstra detaljer være lurt likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Data har i en årrekke kritisert kameraprodusentenes til tider ensidige fokus på antall megapiksler i kameramodellene sine. Det pågår fortsatt en kamp om å tilby flest mulig av dem, gjerne i ørsmå kameraer med begrenset optikk. Resultet blir veldig ofte mye bildestøy og utvaskede detaljer, kall det gjerne pikselgrøt.

Men har du speilreflekskamera er situasjonen en annen. Her er både optikk og bildebrikke (CCD/CMOS) større rent fysisk, og i stand til å fange flere detaljer i bildeområdet uten å måtte gjette seg til dem, slik lommekameraene ofte gjør.

Ingen så forskjell

Utsnittet er fra et bilde som ble tatt med et 8 megapiksels lommekamera. Pikslene er der, men kvaliteteten på detaljene er så som så. I tillegg er øynene blitt røde, noe som ofte skjer når blitsen sitter nært frontlinsen på kameraet.
Utsnittet er fra et bilde som ble tatt med et 8 megapiksels lommekamera. Pikslene er der, men kvaliteteten på detaljene er så som så. I tillegg er øynene blitt røde, noe som ofte skjer når blitsen sitter nært frontlinsen på kameraet. Vis mer


Faktum er likevel at svært mange av oss enten bruker bilder til skjermvisning eller til relativt små utskrifter og print fra fotobutikken, for eksempel er 9x13 og 10x15 cm vanlige formater. Vi har tidligere skrevet ut og fremkalt bilder bestående av 5 millioner bildepunkter og samtidig laget kopier bestående av 1/5 av dem, uten at vi i ettertid har vært i stand til å skille dem fra hverandre.

Selv et stort utskriftsformat som 20 x 30 cm krever ikke mer enn 3-4 millioner bildepunkter for å bevare topp skarphet og detaljgjengivelse.

Og er du så heldig å eie et 42 tommers TV med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) skal du vite at det sylskarpe bildet som sendes fra blu-ray-spilleren aldri overgår 2 megapiksler. Bildet fra DVDen overgår aldri beskjedne 0,4 megapiksler.

Utsnitt og fotobøker

Det sentrale spørsmålet blir dermed: Når får jeg bruk for alle de 12 megapikslene i mitt nye kamera? Svaret er ganske enkelt: ved å lage utsnitt. Finn en detalj i bildeflaten, zoom inn, klipp ut, og sannsynligvis blir utsnittet skarpt og fint både på skjerm og på papir. Men ikke forvent underverker med mindre du er sikker på at det optiske i kameraet ditt har klart å henge med i svingene.

Den siste tiden har utsnitt blitt spesielt aktualisert gjennom de populære fotobøkene fra fotobutikkene på nett. Du laster ned et program til PCen din som visualiserer boken på skjermen. Deretter drar du bildefilene over i boken, plasserer dem der du vil, og lager utsnitt enkelt ved å zoome inn på bildeflaten og dra med musen til rammen får det innholdet du ønsker. Du trenger med andre ord ikke å bearbeide bildefilene på forhånd.

Og tro oss, det er mange av bildene dine som blir langt mer interessante når du får fjernet overflødighetene.

Eurofoto sin fotobok-designer kjøres rett i nettleseren. Du behøver altså ikke å installere noe på forhånd.
Eurofoto sin fotobok-designer kjøres rett i nettleseren. Du behøver altså ikke å installere noe på forhånd. Vis mer


Når boken er ferdig designet av deg, sender du dataene direkte til fotolaboratoriet via Internett. Om noen dager ligger boken i postkassen.

Fotobøker er en meget god gave-ide. DinSide Data har testet sju fotobutikker som lager slike.
Fotobøker er en meget god gave-ide. DinSide Data har testet sju fotobutikker som lager slike. Vis mer


Kommer

DinSide Data har testet sju fotobutikker som tilbyr fotobøker. Resultatene finner du på DinSide.no torsdag 13. september.