Toshiba Satellite R830 veier knapt mer enn en ultrabook, men har optisk drev, bedre ytelse og flere tilkoblinger. Den er samtidig billigere enn samtlige ultrabooks på markedet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Toshiba Satellite R830 veier knapt mer enn en ultrabook, men har optisk drev, bedre ytelse og flere tilkoblinger. Den er samtidig billigere enn samtlige ultrabooks på markedet. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Her er ultrabook-alternativene

De er syltynne og lekre, men også dyre. Her er noen rimeligere alternativer til ultrabookene.

2012 blir ultrabookens år, håper Intel og de store PC-produsentene.

For endelig har det skjedd noe nytt på PC-fronten som skal løfte salget etter stagnasjon og tilbakegang de siste par årene. Nøkkelen er portabilitet. Nettbrettet og mobilen løser stadig flere av oppgavene som tidligere var låst til PC-en, og sammenlignet med en vanlig bærbar PC er disse mye enklere å ta med seg overalt.

Ultrabooken er ikke like lett som et typisk nettbrett, men med maksvekt på 1,4 kg og 2 cm tykkelse, er det uansett ikke størrelse og vekt som er de største ankepunktene. Det er derimot prisen. De første ultrabookene som kom på markedet i fjor høst hadde prislapper som startet på rundt 8000 kroner. Nå er prisene gått noe ned, men fortsatt må du betale 7-8000 kroner for de rimeligste med SSD.

Det er en høy pris sett i forhold til ytelse og utstyrsnivå, og prisene må vesentlig ned dersom denne typen PC-er virkelig skal sette fart i salget igjen, tror vi.

Men ny teknologi er alltid kostbar når den lanseres, og dersom du tåler en PC som er litt tykkere og noen hundre gram tyngre, får du rett og slett mye mer for pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raskere og seigere batteri

En modell som definitivt bør anses som glimrende alternativ til ultrabooken, er Acer Aspire TimelineX 3830T. Denne modellen har riktignok harddisk i stedet for SSD, men til gjengjeld har den både bedre ytelse, flere tilkoblinger og bedre batterilevetid enn samtlige ultrabooks vi har testet.

Acer Timeline X 3830T er et meget klokt alternativ til de noe lettere ultrabookene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Acer Timeline X 3830T er et meget klokt alternativ til de noe lettere ultrabookene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Vekten er 1,85 kg, og konfigurasjonen med Intel Core i3-2350M, 4 GB minne og 640 GB harddisk får du i skrivende stund så billig som 4.295 kroner, ifølge Prisjakt.no. Les vår test av maskinen her.

Nesten like tynn, og bedre på det meste

Et annet, meget interessant alternativ er Asus U36SD. Den er riktig nok priset omtrent som en gjennomsnitts ultrabook, men den har både kraftigere prosessor, grafikkort, dobbelt så mye minne (8 GB) og 160 GB SSD hvor ultrabooks i samme prisklasse som regel kun har 128 GB SSD.

Her er ultrabook-alternativene


Asus lover dessuten en batteritid på rundt 10 timer, der ultrabooks sjelden har mer enn 6-7. Med en tykkelse på 1,9 cm og vekt på kun 1,7 kg, er det absolutt en modell å ta med i betraktning. Laveste pris i skrivende stund er 7.495 kroner for denne konfigurasjon, ifølge Prisjakt.no.

Like lett, med DVD og bedre ytelse

Med en vekt på kun 1,48 kg er Toshiba Satellite R830 omtrent som en ultrabook å regne (kun 80 gram for tung og 7 mm for høy). Til gjengjeld har denne PC-en fullblods prosessor og optisk drev (DVD-brenner).

Toshiba har virkelig gjort en god jobb med R830, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Toshiba har virkelig gjort en god jobb med R830, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Batterilevetiden målte vi til ca 6 timer, som er omtrent som for en gjennomsnitts ultrabook. Også dette er en PC som bør vurderes opp mot "ekte" ultrabooks, spesielt når prisen er så lav som 5.495 kroner i billigste butikk. Testen av maskinen kan du lese her.

Lavpris-alternativ

Vekten er ikke på mer enn 1,6 kg og høyden 2,4 cm, men Asus U32U koster ikke mer enn 3.595 kroner hos rimeligste forhandler. Det er omtrent halvparten av hva en gjennomsnitts ultrabook koster.

Her er ultrabook-alternativene


Den har riktig nok en svakere prosessor, men 8 timer batterilevetid er bedre enn vi har målt på noen ultrabook så langt. Absolutt et alternativ å vurdere hvis du har stramt budsjett og moderate krav til datakraft. Testen finner du her.

Her finner du alle de ferske PC-testene våre

Har du forslag til andre ultrabook-alternativer? Del dem med andre lesere i debatten under!.