Her er Sonys knøttlille GoPro-utfordrer

Action Cam Mini veier drøye 60 gram.

<b>LITE OG HENDIG:</b> Sonys actionkameraer gjør ikke stort ut av seg, og deres nyeste miniutgave er eksepsjonelt liten. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LITE OG HENDIG: Sonys actionkameraer gjør ikke stort ut av seg, og deres nyeste miniutgave er eksepsjonelt liten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Actionkameraer er det hotteste innen vidoekameraer om dagen. Det er kameraer som du fester på kroppen eller utstyret du bruker, og som kan filme alle mulige slags aktiviteter fra et førstepersonsperspektiv.

GoPro er den ledende produsenten innen actionkameraer, og har nærmest blitt en betegnelse på hele produktsjangeren. Men det finnes flere konkurrenter, og blant aktørene er Sony.

På IFA-messen i Berlin denne uka viste det japanske selskapet frem en spennende, liten nykommer kalt Action Cam Mini (HDR-AZ1).

Les også: Polaroid prøver seg på actionkamera

Hendig størrelse

Og navnet kunne ikke vært mer passende. Det er et knøttlite actionkamera og veier bare 63 gram. Akkurat det kan være utslagsgivende uansett om du skal feste det på hjelmen, armen eller andre steder.

Det ser kanskje ikke kjempelekkert ut, men vi synes likevel det er kult, og ikke minst funksjonelt.

SÅ LITEN ER DEN: Action Cam Mini (i midten) kan minne om en litt stor lighter, eller leppestift. Med andre ord er den ikke spesielt stor. Her ser vi den ved siden av storebror Action Cam og Sonys Xperia Compact Z1. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SÅ LITEN ER DEN: Action Cam Mini (i midten) kan minne om en litt stor lighter, eller leppestift. Med andre ord er den ikke spesielt stor. Her ser vi den ved siden av storebror Action Cam og Sonys Xperia Compact Z1. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ifølge Sony skal det være en tredjedel mindre enn storebror, Action Cam (HDR-AS100V). Samtidig skal ytelsen være omtrent den samme, lover selskapet.

Lovende kvalitet

Action Cam Mini er utstyrt med en 11,9 megapiksel sensor, og kan ta opp 1080p video i 60 bilder per sekund med 170 graders vidvinkel.

Sony lover dessuten at deres SteadyShot-bildestabilisering skal gi opptak som er langt mer behagelige å se på enn tidligere, og fra videoklippene vi fikk demonstrert, så det svært bra ut, særlig med tanke på hvor lite kameraet faktisk er.

Action Cam Mini kan også ta opp video i sakte film med 720p oppløsning og 120 bilder per sekund. Med Sonys egen programvare skal du enkelt kunne velge hvor i opptaket filmen skal gå saktere.

LITEN SKJERM: Action Cam Mini har ikke akkurat en stor skjerm. Sony vil gjerne at du bruker en egen Live View Remote i stedet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LITEN SKJERM: Action Cam Mini har ikke akkurat en stor skjerm. Sony vil gjerne at du bruker en egen Live View Remote i stedet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Kameraet har ellers en stereomikrofon, og det er innebygd Wi-Fi og NFC, så du kan koble til en Android-telefon på enkelt vis, og snart kanskje også iPhone.

Det skal være såkalt sprutskikkert, men det følger også med et vanntett hus dersom man ønsker å bruke det under vann.

Les test: Gjør mobilen om til et actionkamera

Mangler GPS, men ...

En av tingene den mangler sammenlignet med storebror er innebygd GPS, men den funksjonen skal man i stedet få via den håndleddbaserte Live-View Remote-fjernkontrollen, som man faktisk kan brukes til å styre opptil fem kameraer av gangen.

Sony fortalte også at det nye actionkameraet kan streame direktevideo over Ustream samtidig som opptak lagres til minnekort.

BEGGE KAMERAENE: Her er begge actionkameraene til Sony. Bak ser dere fjernkontrollen, som skal festes rundt håndleddet som en klokke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BEGGE KAMERAENE: Her er begge actionkameraene til Sony. Bak ser dere fjernkontrollen, som skal festes rundt håndleddet som en klokke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Pris?

Action Cam Mini kommer i salg i slutten av oktober, og vil koste 250 euro for startpakken med kameraet og vanntett hus. Det tilsvarer rundt 2.000 kroner, men norsk pris er foreløpig ikke kjent. Storebroren koster cirka 2.900 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Det lille kameraet vil også bli tilgjengelig med mer ekstrautstyr, som fjernkontroll, sykkelfeste eller kroppsfeste.

Flere nyheter fra IFA-messen får du her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!