Her er Samsungs superdisk

Endelig en SSD med både høy kapasitet, hastighet og sikkerhet.

Du har kanskje fått med deg at fremtiden ikke har plass til mekaniske harddisker, i hvert fall ikke i datamaskiner for oss vanlig dødelige. Dagens harddisker, med roterende plater og lesehoder er rett og slett for skjøre, for tunge, for strømkrevende, for varme og for bråkete til å passe inn i en mobil dataverden.

Dyr teknologi

Heldigvis er allerede fremtidens lagringsmedium på markedet, og det bærer navnet SSD (Solid State Drive). Disse har ingen av de ovennevnte negative egenskapene til harddisken, men har foreløpig ikke kunne matche harddisken verken på kapasitet eller pris. For eksempel koster en harddisk med kapasitet på 2000 GB omtrent det samme som en SSD med 64 GB kapasitet i norske nettbutikker.

Les mer om SSD-teknikken her

Utviklingen går imidlertid raskt, og det er ventet at SSD innen et par år vil bli relativt vanlig i nye datamaskiner. Samsung, en av de største produsentene av tradisjonelle harddisker, jobber også parallelt med å utvikle SSD-er, og har nettopp annonsert en svært interessant nyhet.

Her er en harddisk med innebygd SSD!

Mye raskere

Ved hjelp av en ny type DDR NAND-minne, 30 nanometer-teknikk og en kapasitet på 512 GB, vil deres nye 2,5" SSD kunne nå hastigheter på 250 MB pr sekund (les) og 230 MB pr sekund (skriv). Det er flere ganger raskere enn hva du kan forvente av en standard 2,5" harddisk i en bærbar PC.

I tillegg vil den nye SSD-en ha innebygd 256bit AES kryptering, og dermed kan du være relativt trygg på at ingen uvedkommende vil få tilgang til dataene på disken hvis PC-en blir stjålet eller havner på avveie.

512 GB vil være ny rekord for Samsung, når SSD-en kommer i salg. Masseproduksjon er ventet å komme i gang i neste måned, ifølge en pressemelding fra selskapet. Prisen er foreløpig ikke kjent.

Les også: Hvis hastigheten virkelig betyr noe.