Her er Samsung UN98S9 - selskapets første TV med 8K-oppløsning

16 ganger høyere oppløsning enn full HD, fordelt på 98 tommer skjermflate. TV-en kan kjøpes i Norge i løpet av året, men den vil koste flesk.

<B>STOR OG SKARP</B>: Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung foran TV-produsentens nye flaggskip, 98-tommeren UN98S9. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
STOR OG SKARP: Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung foran TV-produsentens nye flaggskip, 98-tommeren UN98S9. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONACO: UN98S9 er navnet på Samsungs nye 98-tommer kurvet SUHD-TV. Vi fikk ta den i nærmere øyesyn under årets Samsung Forum i Monaco i forrige uke.

Skyhøy oppløsning

TV-en har en diagonal skjermstørrelse på 98 tommer, og oppløsning på hele 7.680 x 4.320 piksler, også referert til som 8K.

Det betyr fire ganger høyere oppløsning enn UHD/4K og hele 16 ganger høyere oppløsning enn full HD. Det totale antallet piksler er hele 33 millioner, mot 2,1 megapiksler på en full HD-TV.

Har man behov for så mange piksler?

Det enkle svaret per dags dato er nei. Årsaken er rett og slett at det knapt er noe 8K-materiale å oppdrive, enten det er snakk om stillbilder eller levende bilder. Ikke en gang avanserte speilreflekskameraer tar normalt så høyoppløste bilder. Videoinnhold i 8K-oppløsning er også omtrent fraværende.

Det er ikke dermed sagt at 8K ikke har noe for seg, spesielt ikke når størrelsen på TV-en nærmer seg 100 tommer.

Vi ser ikke bort fra at enkelte vil kunne se forskjell på et 8K-bilde og et 4K-bilde på denne skjermen hvis de bare sitter nært nok ...

LES OGSÅ: Legger ned 3D-TV

Ny pikselteknologi

Panelet er basert på såkalt Quantum Dot Display, som enkelt forklart er en pikselteknologi som åpner for bedre kontrast og fargegjengivelse på LCD-skjermer. Også HDR-støtte er på plass.

Teknologiene benyttes på alle Samsungs toppmodeller i år.

Stadig flere andre produsenter tar også i bruk teknologien, som Samsung mener har mange fordeler kontra andre panelløsninger, inkludert OLED.

TV-en har forøvrig to digitale TV-mottakere og en HDMI-inngang som skal støtte video i 8K-oppløsning, men kun med en begrenset oppfriskningsrate på 24Hz. Her vil det garantert skje mye før TV-er med denne oppløsningen blir «normalen».

LES OGSÅ: Slik finner du de beste Netflix-filmene

Kommer til å bli dyr

Etter planen skal TV-en bli mulig å kjøpe i Norge mot slutten av året, men noen volummodell blir det neppe. For den kommer til å bli dyr ...

- Prismessig vil den ligge et stykke over normalen. Et godt stykke over, når sant skal sies, sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes hos Samsung Norge.

- Snakker vi flere hundre tusen kroner?

- Mest sannsynlig, men prisen er ikke bekreftet ennå, svarer han.

Til sammenligning koster selskapets 88-tommer fra fjorårets kolleksjon 250.000 kroner i rimeligste nettbutikk ...

Ikke alene

Under årets CES-messe i Las Vegas viste flere andre produsenter også frem TV-er med 8K-oppløsning, deriblant LG. Denne er flat, i motsetning til Samsungs buede. Også LGs modell skal komme på markedet i løpet av året, men det er usikkert om og når den kommer til Norge.

LIKE STOR: LG sin 98-tommer med 8K-oppløsning. Foto: LG DISPLAY
LIKE STOR: LG sin 98-tommer med 8K-oppløsning. Foto: LG DISPLAY Vis mer


LES SAKEN: Her er LG sin 8K-TV

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Samsung. Les mer her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!