Her er PC-fremtiden

Det er bare å lære seg navnet med det samme: Ultrabook. Vi har nettopp mottatt første eksemplar.

Syltynne PC-er blir snart allemannseie, tror Intel. Det er dårlig nytt for produsenter av harddisker, DVD- og Blu-ray. Foto: Per Ervland
Syltynne PC-er blir snart allemannseie, tror Intel. Det er dårlig nytt for produsenter av harddisker, DVD- og Blu-ray. Foto: Per ErvlandVis mer

Ultrabook er en ny fellesbenevnelse for PC-er med strømsparende Core i5 og i7-prosessorer fra Intel. De har verken harddisk eller optisk drev, de er lette, og tynne. Svært tynne. De har kommet for å redde PC-bransjen fra den stadig mer truende konkurransen fra smartmobiler og nettbrett. Mange PC-produsenter setter sin lit til at ultrabook-en skal få ny fart i PC-salget.

Vi har sett lignende eksempler tidligere, Apple var først ute med MacBook Air allerede i 2008, og tidligere i år kom Samsung med sin Series 9. Men ekte ultrabooks er ingen av dem, selv om de på utsiden ser svært like ut.

Nå kommer de

I går mottok vi det første eksemplaret, Asus UX31, og i videoen under ser du oss pakke den ut for første gang:


Maskinen har et metallkabinett, på innsiden en Intel Core i7-prosessor, SSD på 128 GB, og 13,3" skjerm med oppløsning på 1600 x 900 piksler. Vekten er 1,3 kg, og maskinen er kun 3 mm på det tynneste, og 1,8 cm på det tykkeste. Les mer om den her.

Prisen på herligheten er veiledende 8999 kroner. Maskinen ventes i butikkene 17. november, ifølge Asus Nordic.

Testen vår kan du uansett lese på DinSide senere denne uken.

I tiden fram mot jul er det ventet rundt 10 forskjellige ultrabooks fra de store PC-produsentene. De første er ventet i butikkene rundt månedsskiftet oktober/november - altså om en knapp ukes tid.

Vi har testet 30 bærbare PC-er så langt i år. Her er oversikten