NYE GOOGLE MAPS: Nå får du endelig 3D-kartene i Google Earth i nettleseren.
NYE GOOGLE MAPS: Nå får du endelig 3D-kartene i Google Earth i nettleseren.Vis mer

Her er nyhetene fra Google I/O

Ny musikktjeneste, nye kart, ny meldingstjeneste. Dette bød selskapets store lansering på.

Onsdag kveld norsk tid åpnet Googles årlige konferanse, Google I/O, hvor 6.000 utviklere samles for kursing og seminarer i tre hele dager.

På sedvanlig vis ble arrangementet startet med en såkalt keynote hvor en rekke av Googles toppsjefer og andre ansatte viste frem selskapets nyheter som slippes de neste månedene.

Hele tre timer hadde de satt av til presentasjonen, som bød mye nytt, det meste programvare-relatert. Faktisk var det eneste nye av maskinvare en egen Google-utgave av Samsungs Galaxy S4 med en ren Android-installasjon. Denne kommer i salg den 26. juni og vil koste 649 dollar, omlag 3.800 kroner, i USA. Norsk slippdato er fremdeles uviss.

Her er noen av de øvrige høydepunktene:

Google Maps blir ny

Det er tydelig at lanseringen av Apple Maps har gitt vann på mølla til Google om å by på den beste karttjenesten som finnes. Selskapet har nå gitt en full overhaling til skrivebordsversjonen av Google Maps med et nytt brukegrensesnitt og masse nye funksjoner.

"Kartet blir brukergrensesnittet", sa Google under presentasjonen onsdag kveld. Det betyr: kartet tar nå opp hele skjermbildet, mens søkefeltet er plassert som et overliggende vindu øverst til venstre. Alle informasjonsvinduer som dukker opp mens du bruker kartet, som steds- og veibeskrivelser, vil også legge seg pent oppå kartet i stedet for i en egen visning på venstre side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av nyhetene i Google Maps er nå femstjerners vurderinger. Se hvordan kartet nå tar opp hele skjermen.
En av nyhetene i Google Maps er nå femstjerners vurderinger. Se hvordan kartet nå tar opp hele skjermen. Vis mer


Her er nyhetene fra Google I/O


Nye Google Maps er dessuten tilpasset hver enkelt bruker og er enda mer dynamisk enn før. Vennedata fra Google+ er også integrert, så du trenger ikke engang å søke opp steder - Google Maps prøver å henvise deg rett plass basert på hva dine venner liker. Kartet vil også bare viser veier som er relevante til stedet du ønsker å dra til. Det vil kunne endre seg når du klikker på et nytt sted.

Gatevisning er også forbedret med muligheten for brukere å laste opp egne bilder. I tillegg er endelig Google Earth nå en del av karttjenesten. Med andre ord slipper du å bruke en separat app for å navigere rundt i verden i 3D-visning. Her er det til og med mulig å zoome helt ut til verdensrommet for å se hvordan jordkloden ser ut i sanntid- stilig!

Du kan prøve nye Google Maps ved å melde din interesse her.

Google Maps slippes for øvrig også i nye versjoner for Android og iOS, også med et nytt brukergrensesnitt, men disse appene vil ikke være klare før i sommer en gang.

Les også: Nå kan du planlegge Ruter-reisen med Google Maps

Lanserer Spotify-konkurrent

Google Play Music All Access er den nye musikkstrømmetjenesten til Google, men om den kommer til Norge er mer usikkert.
Google Play Music All Access er den nye musikkstrømmetjenesten til Google, men om den kommer til Norge er mer usikkert. Vis mer


Som ventet lanserte Google også en strømmetjeneste for musikk onsdag kveld. Ryktene om dette har gått lenge, men nå ser avtalene med de store plateselskapene endelig å være på plass. Selskapet har fra tidligere av en musikktjeneste kalt Google Music, som ble lansert i 2011 som en del av Google Play-butikken. Tjenesten inkluderer både mulighet for å laste opp egen musikk til nettskyen samt handle musikk fra en nettbutikk.

Nå tar Google det ett skritt lenger med en vaskeekte strømmetjeneste. Den kombinerer "millioner av sanger" i Googles musikkbibliotek med din egen musikksamling, ifølge selsapet. Navnet er intet mindre enn Google Play Music All Access - på norsk Google Play Musikk med full tilgang.

Brukere vil kunne søke etter en artist og legge til låter i sitt bibliotek. Det finnes en "lytt nå"-funksjon som lar brukere lage en miks av favoritt-artister og sjangere basert på sanger man har hørt på tidligere. Tjenesten vil for øvrig kun fungere i nettleseren samt på Android-telefoner og -nettbrett, i hvert fall til å begynne med.

All Access vil koste 9,99 dollar i måneden, men det vil være en 30 dagers gratis prøveperiode. Til å begynne med får kun USA tilgang, men tjenesten vil rulles ut til flere land etter hvert. Det gjenstår å se om den kommer til Norge, da Google Music fremdeles ikke er lansert her til lands.

Les også: Når kommer hele Google Play til Norge?

Helt ny meldingstjeneste

Hangouts er navnet på en helt ny meldingstjeneste som erstatter Google Talk, Google+ Messenger og Google+ Hangout videochat. Det er snakk om en helt ny app for Android, iOS og datamaskinen som vil la brukerne kunne sende tekst og bilder til andre brukere. Videosamtaler vil også bli mulig med Hangouts, også med flere personer samtidig (opptil 10 stykker).

Dermed får i hvert fall Apple en stor konkurrent på meldingsfronten, siden Googles tjeneste fungerer på flere plattformer. Google Hangouts kan lastes ned nå fra Google Play, App Store og Chrome Web Store. Den er også tilgjengelig i Gmail og Google+.

Les også: Viber nå tilgjengelig på PC og Mac

Google+ får også ny design

Apropos Googles sosiale nettverk. Google+ har også blitt oppdatert med en helt ny look à la Facebook og Pinterest. Nyhetsstrømmen har fått en flerkolonne-visning som tilpasser seg etter hva slags enhet du bruker. Det innføres automatiske hashtagger for å kategorisere innleggene dine uten at du trenger å gjøre noe selv. Slik vil du enklere kunne hente opp relatert innhold fra andre brukere.

Google har også introdusert en rekke nye funksjoner hva gjelder bilder. Når du laster opp et nytt bilde på tjenesten, får du nå muligheten til å gjøre en rekke automatiske forbedringer og justeringer rett i skyen. Denne kalles for Auto Enhance. En annen ny funksjon kalt Auto Highlight kan plukke ut de beste bildene i et album for deg, slik at du slipper å gjøre det selv. Her fjernes for eksempel bilder som er uklare og overeksponerte samt duplikater. I teorien vil du da bare kunne laste opp alle bilder fra en ferie uten å sortere de først. Så nå vet vi også årsaken til at lagringsplassen på Googles skytjenester ble skrudd opp fra 5 GB til 15 GB tidligere i uken.

Google+ får et nytt brukergrensesnitt med de samme "svevende" kortene vi kjenner fra Google Nå.
Google+ får et nytt brukergrensesnitt med de samme "svevende" kortene vi kjenner fra Google Nå. Vis mer