Her er nye Vaio Z

Det gamle Sony-merket gjenoppstår.

<strong>HYBRID:</strong> Vaio Z kan trikse med skjermen slik at den kan legges oppå tastaturet. Foto: VAIO
HYBRID: Vaio Z kan trikse med skjermen slik at den kan legges oppå tastaturet. Foto: VAIOVis mer

For ganske nøyaktig ett år siden bestemte Sony seg for å avvikle Vaio-divisjonen, som stod for selskapets bærbare PC-er.

PC-divisjonen ble solgt til Japan Industrial Partner etter å ha vært tilknyttet Sony i 17 år.

Merk deg at det ikke var før i 2010 at maskinene ble solgt her til lands, og da var interessen skyhøy: Nå kommer Vaio til Norge!

Men nå, ett år etter salget, kommer altså de første nye Vaio-enhetene tilbake, og modellene heter Vaio Z og Vaio Z Canvas.

Førstnevnte er en hybrid-bærbar der skjermen kan vris slik at enheten ser ut som et nettbrett, mens Canvas-utgaven er et rent nettbrett som kjører fullversjonen av Windows 8.1 Pro.

Bærbart råskinn

Vaio Z måler 13,3 tommer over diagonalen og har såkalt QHD-oppløsning; 2560x1440. Den blir meget godt spesifisert, med siste generasjon Core i7-prosessor, inntil 8/16GB RAM, 128/256/512GB SSD-disk og Intel Iris 6100-grafikk.

TILBAKE: Etter at Sony solgte Vaio-divisjonen i fjor, kommer nå de første produktene. Dette er den bærbare PC-en Vaio Z. Foto: VAIO
TILBAKE: Etter at Sony solgte Vaio-divisjonen i fjor, kommer nå de første produktene. Dette er den bærbare PC-en Vaio Z. Foto: VAIO Vis mer


Vektnåla stopper på 1,34 kilo og maskinen er 1,68cm tykk. Vaio oppgir batteritid på 15,5 timer etter Jeita 2.0-standarden, der man over to tester først spiller av et full HD-klipp og deretter setter maskinen i idle-modus (uten programmer kjørende) og så måler gjennomsnittet av dem.

Det kan med andre ord bety rundt 10 timers videoavspilling, som i så fall er blant de aller beste batteritidene på en bærbar PC.

Prisen i Japan starter på rundt 12.000 med Core i5, 8GB arbeidsminne og 128GB lagringsplass.

Nettbrett med avtagbart tastatur

Canvas-utgaven er altså mer et nettbrett av natur der man også får med en stylus (penn) og et tastatur som kan kobles helt fra resten. Også dette kjører som nevnt Windows og har enda høyere oppløsning; 2560x1704. Nettbrettet har for øvrig 12,3-tommers skjerm.

NETTBRETT: Vaio Canvas er et fullblods Windows-nettbrett som kan spesifiseres svært høyt om man har ekstra med penger å avse. Foto: VAIO
NETTBRETT: Vaio Canvas er et fullblods Windows-nettbrett som kan spesifiseres svært høyt om man har ekstra med penger å avse. Foto: VAIO Vis mer


Også her kan man dra på med spesifikasjoner om man ønsker, med inntil 1TB lagringsplass, inntil 16GB arbeidsminne, Intel Core i7-prosessor og Intel Iris Pro-grafikk. Nettbrettet har for øvrig 2 USB3-porter, HDMI og mini displayport.

Nettbrettet lanseres i Japan nær sommeren med en startpris på rundt 13.000 kroner, da med 8GB arbeidsminne og 256GB lagringsplass.

Hvorvidt nysatsningen også treffer båre landegrenser vites ikke foreløpig, men om den gjør det, skal vi selvsagt sørge for å teste maskinene.

Her finner du Dinsides tester av bærbare PC-er