<strong><B>BEST PÅ NETFLIX</B>:</strong> Microsoft Edge er nettleseren du skal velge hvis du er opptatt av videokvalitet og batteritid, hevder Micrsoft selv. Kvalitetspåstanden ser i hvert fall ut til å holde vann. Foto: SKJERMDUMP
BEST PÅ NETFLIX: Microsoft Edge er nettleseren du skal velge hvis du er opptatt av videokvalitet og batteritid, hevder Micrsoft selv. Kvalitetspåstanden ser i hvert fall ut til å holde vann. Foto: SKJERMDUMP Vis mer

Her er Microsoft Edge bedre enn konkurrentene

Nettleseren fikser HTML5-video i full HD, konkurrentene klarer bare 720P.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du nylig har oppgradert til Windows 10, har du muligens lagt merke til at du har fått en ny nettleser, Microsoft Edge. Denne nettleseren er kun tilgjengelig for brukere av denne Windows-utgaven, og er ment som en etterfølger for aldrende Internet Explorer, som ikke lenger utvikles.

LES OGSÅ: Få nettsider til å oppføre seg som programmer

Kun 5 prosent markedsandel

Microsoft benytter enhver anledning til å fortelle sine Windows 10-brukere om alle fordelene som er knyttet til nettleseren, men kan se ut til å slite litt med å vinne brukernes gunst. Ifølge NetMarketShares ferskeste tall, har nettleseren en markedsandel på like over 5 prosent på verdens PC-er, til tross for at Windows 10 nå kjører på mer enn 19 prosent av dem.

Den klart mest brukte nettleseren er ifølge analyseselskapet Google Chrome, med markedsandel på 48,65 prosent.

<strong><B>LANGT BAK</B>:</strong> Ifølge NetMarketShare er Edge den fjerde største nettleseren blant PC-brukere. Chrome og Internet Explorer har til sammen rundt 70 prosent markedsandel.
LANGT BAK: Ifølge NetMarketShare er Edge den fjerde største nettleseren blant PC-brukere. Chrome og Internet Explorer har til sammen rundt 70 prosent markedsandel. Vis mer


- Bedre på batteri og strømming

Hva med deg?

Hvilken nettleser foretrekker du? (Avsluttet)
Chrome(52%) 4690
Firefox(18%) 1638
Edge(9%) 822
Safari(8%) 699
Opera(7%) 611
Internet Explorer(5%) 471
Annet(2%) 154
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ett av hovedargumentene til Microsoft er at Edge skal belaste prosessoren i mindre grad enn hos konkurrentene, noe som ifølge dem skal føre til vesentlig bedre batteritid.

Hvorvidt dette virkelig stemmer, er det derimot en viss uenighet om. For eksempel har Opera nylig publisert en lignende test, der deres nettleser vant med klar margin på batteritid.

På ett punkt kan det imidlertid se ut til at Windows 10-nettleseren et fortrinn. Ifølge Engadget er nemlig Microsoft Edge den eneste nettleseren for Windows som kan strømme HTML5-video fra Netflix i 1080P (full HD). Konkurrentene takler kun 720P, og med en langt lavere bitrate - og dermed også svakere bildekvalitet.

LES OGSÅ: Slik bytter du søkemotor i Edge

Ser ut til å stemme

Vi har testet påstanden. Vi logget oss på Netflix, og spilte av en episode av Narcos i Google Chrome versjon 51 og Microsoft Edge versjon 25.10. Som du ser av stillbildene under, er detaljnivået høyere når vi spiller episoden i Edge enn i Chrome:

Skarphet og detaljnivå er vesentlig bedre når vi strømmer fra Netflix i Edge enn i Chrome.
Skarphet og detaljnivå er vesentlig bedre når vi strømmer fra Netflix i Edge enn i Chrome. Vis mer


Netflix har forresten sin egen app i Windows 10, som fikser video i full HD uten problemer, dersom du ikke er interessert i å bytte nettlser.

Uvidelser kommer

Et av ankepunktene mot Edge er mangelen på støtte for utvidelser (plug-ins) til nettleseren. Dette skal imidlertid være på plass i den store oppdateringen til Windows 10 i august.

LES OGSÅ:
Samleside: Netflix
Ti skjulte funksjoner i Windows 10

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer